La gestió dels horts municipals de Callús

Font: Mancomunitat intermunicipal del Cardener
10/06/2016 - 13:53

L'Ajuntament de Callús disposa de 68 parcel·les agrícoles d'entre 250m2 i 350m2 a la zona coneguda com "Les Aubes", les quals es cedeixen gratuïtament a la població per a la producció hortícola per autoconsum.

Es tracta d'una iniciativa que va néixer amb els objectius de mantenir un espai agrícola i ambiental, i la voluntat d'ajudar a una seixantena de famílies del municipi a millorar la seva subsistència en temps de crisi, a banda de tots els avantatges socials que comporta el fet de treballar un hort entre veïns. 

La gestió dels horts es realitza a través de la junta o comissió, participada per representants de cadascun dels 6 grups d'horts, per l'Ajuntament de Callús i per la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener. Una de les primeres fites de la gestió en la present legislatura ha estat l'aprovació, aquest mes de març, del nou Reglament de règim d'ús dels horts urbans de propietat de l'Ajuntament, el qual incorpora alguns canvis que ja van ser comunicats i debatuts amb els hortolans en l'assemblea celebrada el 2 de febrer, i en la reunió de la nova junta elegida, la qual va tenir lloc 2 setmanes després. Tant el nou reglament com la gestió per part de l'Ajuntament en la vigent legislatura s'encamina a:ordenar les construccions, promoure l'eficiència energètica i en l'ús de l'aigua, fomentar l'agricultura ecològica, i fomentar el compostatge in-situ. 

La Mancomunitat Intermunicipal del Cardener assisteix a l'Ajuntament de Callús en els aspectes tècnics de la gestió dels horts urbans, així com en tots els aspectes relacionats amb el medi ambient i l'entorn natural. 

El 6 de maig va finalitzar el curs de Manipulador de Productes Fitosanitaris organitzat i finançat parcialment per l'Ajuntament de Callús. El curs ha tingut per objectiu donar resposta formativa als professionals del sector agrari que estan obligats a obtenir el carnet de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris de nivell bàsic, i també ha tractat la pràctica de regulació de la maquinària de tractaments i l'examen final, obligatori per obtenir el carnet. Els destinataris han estat 30 agricultors i hortolans que usen productes fitosanitaris, i s'ha donat prioritat als residents a Callús.


 

Categories: 
Municipis: 
BagesCallús

Relacionats

Article

Ara fa dos anys va néixer el projecte dels Horts Ecològics i Comunitaris de La Culla al barri de La Balconada a Manresa, impulsat i coordinat des del treball en xarxa entre el Pla de Desenvolupament Comunitari de la Balconada (servei de Barris i Acció Comunitària i Servei de Territori – Anella Verda de l’Ajuntament de Manresa), la Casa de la Culla (la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Séquia), i el Punt Òmnia de la Balconada (FAVIBC), amb el suport de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Balconada.

Article

A Sant Vicenç dels Horts s’ha posat en marxa recentment l’Espai Test Agrari, un projecte pioner amb l’objectiu de dinamitzar el sector agrícola local i fomentar la incorporació de la nova pagesia.

 

Butlletí