La Diputació de València referma la seua aposta per unes Falles més sostenibles

26/03/2018 - 12:46

Diputació de València, Generalitat Valenciana i Ajuntament de València treballen conjuntament en la realització d’un estudi que estime l’impacte real de la festa en els àmbits econòmic, social, turístic i mediambiental per conformar un Pla Estratègic capaç de millorar les Falles des de la perspectiva de la sostenibilitat

La Diputació de València ha refermat la seua aposta de continuar treballant, junt a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i l’Ajuntament de València, per unes Falles més sostenibles, mitjançant l’elaboració d’un estudi que estime l’impacte real de la festa en els àmbits econòmic, social, turístic i mediambiental a la ciutat de València i els municipis de les comarques valencianes i que permeta disposar d’un Pla Estratègic de les Falles que tinga en consideració a tots els col·lectius que hi participen. Un objectiu que s’ha escenificat durant la tradicional recepció fallera celebrada a la seu de la corporació provincial, quan la vicepresidenta, Maria Josep Amigó, ha lliurat a la Fallera Major de València, Rocío Gil, un estendard amb el lema Falles Sostenibles. Una cita que ha comptat amb prop de 900 comissions de la província de València i al voltant de 3.000 falleres i fallers.

Maria Josep Amigó ha explicat que aquest projecte que pretén avançar cap a la sostenibilitat de les falles i de la festivitat «consisteix en la realització d’un estudi estratègic d’ampli espectre que permeta disposar d’una diagnosi global de la festa a partir de la qual determinar mesures, actuacions i processos de millora que beneficien la festa en el seu conjunt, elaborant un Pla d’Acció o Pla Estratègic de les Falles que tinga en consideració a tots els col·lectius que hi participen».

En aquest sentit, la vicepresidentaha recordat que la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat «és una gran responsabilitat i ens obliga a tots i totes a buscar l’excel·lència i a treballar per a fer millor la nostra festa».

Sensibilització i conscienciació

Per la seua part, el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha posat en valor el fet de disposar de «diversos estudis que dimensionen i avaluen l’impacte de les Falles». Bort ha explicat que la posada en pràctica d’aquest projecte contempla tres fases. «Una primera encaminada a l’elaboració d’estudis tècnics que analitzen tots els actors que hi participen en la festa. Una segona en la que, a partir de les dades obtingudes als estudis previs, s’inicie l’elaboració d’un Pla d’Acció o Pla Estratègic de les Falles. I en última instància, un procés de seguiment d’aquesta guia de bones pràctiques al llarg dels anys».

En aquest sentit, seran de gran importància les accions encaminades «a sensibilitzar i conscienciar els actors implicats per tal de poder impulsar i promocionar les Falles des de la vessant de la sostenibilitat, no exclusivament durant la setmana fallera, sinó al llarg de tot el cicle faller», ha especificat Bort.

Unes accions que no només seran orientades a les comissions falleres i els artistes fallers, sinó també als turistes i visitants, perquè es puga gaudir de les Falles d’una forma més sostenible i cuidada.

Aquest estudi es complementarà amb activitats de sensibilització dirigides tant a la població en general, per tal de fomentar comportaments i hàbits socials més sostenibles; com també al col·lectiu faller, per promoure una gestió sostenible dels casals. A més, també s’està treballant en propiciar accions de voluntariat ambiental faller.

Per a l’obtenció dels resultats, la proposta metodològica considerarà la ciutat de València, en ser aquesta la que concentra la major activitat fallera, així com un conjunt de pobles i ciutats de la resta de les comarques valencianes representatives de l'activitat fallera.

Les Falles experimentals, monuments que uneixen tradició, innovació i sostenibilitat

L’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València valora l’atractiu de les Falles ‘experimentals’ en la seua dimensió de monuments que aglutinen tradició i innovació, a més de mostrar els resultats de treballs i investigacions que permeten continuar avançant cap a unes Falles més sostenibles. El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha aprofitat l’ocasió per a visitar l’exposició Arquitecturas para el fuego, la qual s’exhibeix al Col·legi Territorial d’Arquitectes de València (CTAV). Una proposta que aborda la creixent incorporació dels professionals d’aquest sector al món faller. Bort també ha estat rebut per l’artista plàstic Cristian Gil, qui ha presentat al diputat alguns dels monuments experimentals plantats en els darrers anys.

«És important que la gent conega aquestes altres formes d’apropar-se als monuments fallers. Es tracta d’unes propostes que conjuguen creativitat, innovació i la recuperació de materials nobles i menys contaminants», ha assegurat Josep Bort. En aquest sentit, el responsable de l’àrea de Medi Ambient ha recordat que la declaració de les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat «ens obliga a treballar també per la sostenibilitat de la festa. I és des de la unió d’esforços entre les diferents administracions públiques que hem començat a donar passes en aquest sentit».

Per la seua part, el vocal de Cultura del Col·legi Territorial d’Arquitectes de València, Pablo Peñín, ha destacat «l’interés dels arquitectes per obrir-se al món faller». I fer-ho, a més, «aportant innovació i alt disseny als monuments fallers i als seus llibrets».

Peñín ha explicat que Arquitecturas para el fuego mostra «el resultat d’investigacions realitzades sobre nous materials per a la construcció de falles, noves formes de concebre els monuments, les quals cerquen la interacció del veïnat i dels fallers», ha indicat. «Les Falles ‘experimentals’ han donat lloc a monuments diferents quant a la seua concepció; diferents quant al seu disseny; i diferents en la seua manera de viure’ls o cremar-los, a més d’incorporar innovació a la més estricta tradició».

Innovació i tradició

Alguns dels treballs que integren Arquitecturas para el fuego són els realitzats per Cristian Gil, Jordi Chornet i Sara Fernández, amb la col·laboració de Leonardo Gómez, Jaume Chornet i Pedro Manuel Cabezos. Uns cadafals que començaren a veure la llum l’any 2012, quan sorgí la possibilitat de plantar un monument per a la comissió Tarongers-UPV-Camí de Vera. La proposta consistia en crear una falla ‘experimental’ i innovadora, dintre d’un mapa de monuments tradicionals, amb l’ús de materials biodegradables i biocombustibles –com són la palla d’arròs, la fusta, el cartró o la cola de farina, entre d’altres– i la recerca de noves temàtiques i nous comportaments artístics al voltant de la festa fallera, conjugant aquesta amb la sostenibilitat i la preocupació ecològica.

El resultat, prop d’una desena de monuments des d’aleshores que han aconseguit un total de quatre premis d’Enginy i gràcia i dos guardons a la millor falla ‘experimental’, entre d’altres reconeixements. «Cadascú interpreta la realitat d’una determinada manera i l’art ens ofereix la possibilitat de ser lliures en la seua representació», ha subratllat Cristian Gil en relació a la innovació traslladada als monuments fallers.

Aquests monuments han donat lloc a nombroses innovacions. Aquest és el cas d’Uróboros (2016). D'una banda, la seua forma esfèrica va estar resolta mitjançant una estructura de fusta poc convencional en el món faller. L'estructura estava recoberta per una pell composta de planxes de fusta contraxapada ranurades, que conferia al monument diferents facetes, ja que actuava com un tamisador de llum que pel dia proporcionava un joc de llums i ombres en el seu interior; mentre que a la nit deixava escapar la llum artificial cap a l'exterior, oferint una lectura totalment diferent.

A l'interior esperaven diverses sorpreses al visitant, ja que la falla funcionava com un espai expositiu que contenia diverses figures i objectes, entre els quals es trobava un simulador de projeccions hologràfiques. Cadascun dels elements exposats incloïa, a més del seu cartell descriptiu, un codi QR per ampliar la informació de l'element mitjançant dispositius mòbils. La falla es complementava amb efectes de llum artificial i altres innovacions, com un espectacle de vídeo mapping, elaborat per la professora Amparo Carbonell i el grup de recerca de la Facultat de BBAA Laboratorio de la Luz.


 

Municipis: 
País ValenciàValència

Relacionats

Notícia

València inicia la seua Capitalitat Verda amb l'objectiu de liderar el futur de la sostenibilitat a Europa

Article

El Comitè Municipal de Sequera s’ha reunit per fer seguiment de les mesures d’estalvi i gestió de l’aigua que s’estan duent a terme a Mollet. Durant la reunió s’ha tornat a constatar la bona gestió de l’aigua que s’ha fet a la ciutat que ha permès reduir en un 50% el consum d’aigua municipal en un any.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Butlletí