La Diputació de Barcelona dona suport a la modernització dels polígons industrials en àmbits com la mobilitat, xarxes d'energia i aigua

25/07/2018 - 08:26

El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha presentat el Pla de Modernització de Polígons de la corporació.

Aquest Pla, dotat amb 30 milions d’euros, finança inversions de gran impacte als polígons d’activitat econòmica de la demarcació. L’objectiu és transformar-los per fer créixer les empreses que s’hi ubiquen i crear nous llocs de treball, aconseguint de retruc incrementar el PIB industrial català.

Col·laboració publicoprivada

Durant l’acte, que s’ha celebrat al polígon Bufalvent de Manresa i ha comptat amb la participació de l’alcalde de la ciutat, Valentí Junyent; el president de la Diputació ha destacat la col·laboració publicoprivada com a eix del Pla de Modernització de Polígons assegurant que «el futur del país passa per creure en la indústria», ha dit Marc Castells.

En aquest sentit, Castells ha remarcat el cas del Polígon de Bufalvent, posant en valor «la feina conjunta de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Manresa i l’Associació d’Empresaris per teixir una aliança conjunta».

En aquesta primera convocatòria del Pla de Modernització de Polígons, la Diputació de Barcelona ha subvencionat amb 15 milions d’euros el 73% dels projectes, mentre els ens locals i el capital privat aportaran la resta.

Millora competitiva

En la primera fase del Pla, dotada amb 15 milions d’euros, s’han seleccionat 5 plans integrals de millora i 17 projectes específics; repartits en 22 municipis de la demarcació.

Els projectes atorgats en aquesta primera convocatòria permetran actuar en 56 polígons de la demarcació i invertir en prop de 120 millores o nous serveis d’infraestructures. Aquestes actuacions augmentaran la millora competitiva de 5.900 empreses i prop de 80.000 treballadors. «Es tracta de projectes seriosos, rigorosos i, sobretot, possibles», ha explicat el president Castells. El 100% dels projectes subvencionats incorporen millores ambientals i d’eficiència energètica i un 86% millores d’igualtat d’oportunitats.

Segona convocatòria, a l’octubre

La segona convocatòria del Pla de Modernització de Polígons de la Diputació de Barcelona, dotada amb 15 milions d’euros més, s’obrirà el mes d’octubre i permetrà que més ajuntaments presentin projectes per a millorar els seus Polígons d’Activitat Econòmica.

Aquests projectes es poden concretar en dos tipus d’actuacions. D’una banda, els Plans Integrals: per a polígons que tenen més de 50 hectàrees i més de 100 empreses o més de 1.000 treballadors i disposin d’un “pla d’acció”. I, de l’altra, els Projectes Específics: transformacions puntuals per a polígons de més de 5 hectàrees i més de 10 empreses o més de 100 treballadors. Aquest projectes contemplen intervencions concretes, com fibra òptica, mobilitat, millores d'estalvi energètic, simbiosi industrial o reaprofitament d'aigües, entre d’altres.

«És la primera vegada que la Diputació de Barcelona fa una inversió com aquesta als polígons industrials. És un esforç extraordinari que es continuarà fent», ha explicat el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells.

Mobilitat i xarxes d’energia, les actuacions més sol·licitades

En aquesta primera convocatòria per a la línia de Projectes Específics han rebut subvenció 17 projectes. El cost total dels projectes aprovats és de 10.944.334,11 euros, dels quals la Diputació ha aportat 7.409.924,93 euros.

L’aportació del sector privat als projectes atorgats ascendeix a 850.000 euros, que representa un 7,8% del cost total d’aquests. A més, dels 17 projectes subvencionats, 11 disposen d’entitat de gestió privada per als polígons afectats (65%), i els altres 6 no (35%).

Pel que fa a les actuacions, els àmbits més sol·licitats pels ajuntaments han estat els de mobilitat (inclòs al 39% de les sol·licituds), xarxes d’energia (29%), xarxes de subministrament i evacuació d’aigües (15%) i xarxes de telecomunicacions(13%).

Per comarques, dels 17 projectes subvencionats, 5 pertanyen al Vallès Occidental, 4 al Vallès Oriental, 3 al Bages, 2 al Maresme, 1 a l’Anoia, 1 a Osona i un altre al Berguedà.

7,8 milions per als Plans Integrals

En aquesta primera convocatòria, 19 projectes van presentar sol·licitud dels quals cinc -Mataró, Igualada, Berga, Sabadell i Rubí- han rebut el suport de la Diputació de Barcelona. El cost total dels plans aprovats és de 9.976.152,84 euros, dels quals la Diputació ha atorgat  7.848.255,40 euros. L’aportació del sector privat ascendeix a 119.750 euros, que representa un 1,2% del cost total d’aquests plans.

Els àmbits d’actuació més sol·licitats pels ajuntaments, pel que fa a Plans Integrals, han estat els de mobilitat (inclòs al 31% de les sol·licituds), xarxes d’energia (29%), xarxes de telecomunicacions (17%) i xarxes de subministrament i evacuació d’aigües (15%).  Per comarques, dels 5 projectes subvencionats, 2 són del Vallès Occidental, 1 del Maresme, 1 de l’Anoia i també del Berguedà.

Molts polígons, petits i obsolets

La Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, va posar en marxa aquest Pla de Modernització de Polígons després d’una anàlisi acurada de la situació. La demarcació de Barcelona compta amb més de 1.000 polígons censats dels quals més de la meitat (60%) ocupen menys de 10 hectàrees, tot i que la superfície mitjana és de 19,2 hectàrees.

S’estima que el 40% de tota aquesta superfície industrial està sense activitat econòmica i que el 48% dels polígons i el 58% de les naus són anteriors a 1978, amb els dèficits importants que comporten aquests quasi 40 anys d’antiguitat. Unes mancances que es centren principalment en: manteniment i conservació, subministraments bàsics, mobilitat, seguretat, serveis a les empreses i persones i telecomunicacions.

Connectem els ciutadans amb les oportunitats de futur

El Pla de Modernització de Polígons s’inclou al Pla d’Actuació de Mandat de la Diputació de Barcelona (PAM) 2016-2019 que preveu, entre els 6 objectius estratègics, el d’impulsar l'estructura productiva local i el foment de l'ocupació. La Diputació vol “connectar els ciutadans amb les oportunitats de futur” i apostar pel territori com un element de generació de riquesa i creació de llocs de treball, potenciant la qualitat i l'impacte dels plans locals d'ocupació i, alhora, posant els recursos gestionats per la corporació al servei de l'ocupació dels col·lectius més vulnerables.


 

Categories: 
Municipis: 
BagesManresa
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Manresa ha publicat l’informe final sobre “El Repte dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a Manresa”, que conté 175 fites locals per al 2030, repartides en cadascun dels ODS, entre les quals garantir un sostre digne per a tothom, treballar per eradicar la pobresa energètica, la creació de més zones verdes urbanes i el foment de la mobilitat a peu. L’objectiu de l’informe és alinear els plans i polítiques municipals amb cadascun dels 17 objectes de l’Agenda, seguint el mandat de l’ONU. En el cas de Manresa, s’ha afegit un 18è ODS, el de Cultura. El document s’ha elaborat a partir del procés participatiu amb la ciutadania i amb els agents locals, que van establir dos reptes prioritaris: que no hi hagi cap persona sense un sostre digne ni un subministrament de serveis bàsics eficaç i fomentar les energies renovables a Manresa.

Article

L’Ajuntament de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona i els centres educatius de la ciutat, ha engegat un projecte per tal que l’alumnat d’ESO de la ciutat identifiqui els rius d’orenetes, falciots i ballesters que nien als edificis de la ciutat i en facilitin la protecció municipal. El projecte, que començarà amb una prova pilot a la Salle de Manresa, té l’objectiu de conservar la biodiversitat urbana de Manresa i fomentar la conscienciació de l’alumnat sobre la importància de preservar-la, ja que és un patrimoni cada cop més valorat pels seus beneficis ambientals i socials.

Article

El rewilding (renaturalització) fonamenta la seva acció en ajudar la natura perquè pugui fer el seu curs, permetent que els ecosistemes evolucionin amb el mínim d’intervenció humana. L’objectiu no és només revertir la pèrdua de biodiversitat, sinó fer que aquesta biodiversitat sigui més rica, fent créixer el número d’espècies animals i vegetals.

Butlletí