La comunitat energètica de Caldes de Montbui es vol desplegar a tot el municipi

05/12/2022 - 08:55

La CEL rep 1,3 milions d’€ Next Generation per construir 22 noves instal·lacions i desplegar-se a tot el municipi.

El projecte de La CEL de Caldes construirà 22 noves instal·lacions i desplegarà la cobertura a tot el municipi amb els 1,3 milions d’€ rebuts dels fons europeus Next Generation

Les noves instal·lacions multipliquen per 7 la potència instal·lada el que ha de permetre donar servei fins a 650 famílies a través de la CEL, el 10% de les llars del municipi

La CEL de Caldes de Montbui fa un pas de gegant. El 2023, gràcies a l’arribada de 1,3 milions d’€ procedents dels fons Next Generation, s’ampliarà la cobertura a tot el nucli urbà, incloent totes les urbanitzacions i els dos polígons industrials. D’una banda, l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) ha confirmat una subvenció de més de 800.000 € per gairebé una vintena d’instal·lacions de La CEL. D’altra banda, la Diputació de Barcelona ha confirmat una subvenció d’aproximadament 500.000 € per a unes altres 4 instal·lacions fotovoltaiques.

En total, 1,3 milions d’€ que permetran construir 22 noves instal·lacions en equipaments o espais municipals i multiplicar per 7 la potència fotovoltaica de La CEL. En concret, es passarà dels 234 Kw actuals a aproximadament 1.450 Kw en poc més d’un any i mig. Aquest increment, de potència i de cobertura, ha de facilitar que a principis del 2024 La CEL pugui donar servei a 650 famílies. Això suposa que un 10% de les llars de Caldes de Montbui ja podran beneficiar-se de l’electricitat generada per La CEL.

L'alcalde Isidre Pineda explica com aquests fons han de permetre desplegar La CEL de Caldes de Montbui.

Jordi Martin, regidor d'Acció Climàtica, explica el detall dels fons Next Generation que han de permetre desplegar La CEL de Caldes de Montbui.

Més enllà de l’augment d’usuaris, l’increment de la potència fotovoltaica instal·lada també tindrà una repercussió directa en els comptes municipals. I es que, amb la incorporació d’aquestes noves instal·lacions, es preveu un estalvi de la factura de la llum de l’Ajuntament i de tots els equipaments municipals d’uns 200.000 € l’any, a preus actuals.

Fins aquest moment, l’Ajuntament ha dedicat uns 350.000 € de pressupost municipal a la creació de La CEL i a la construcció de les 6 instal·lacions que actualment donen servei a 100 famílies.

 

Actuació en dues fases

De moment, les primeres instal·lacions s’ubicaran al CEIP Montbui, al Centre d’Iniciatives Empresarials, al Pavelló del Bugarai (on s’ampliarà el nombre de plaques existents) i a la nau municipal del carrer Girona. En total, durant el primer trimestre del 2023 s’instal·laran noves plaques que generaran 342 Kw de potència. Aquest increment permetrà sumar 200 noves famílies a La CEL a partir del març de l’any que ve.

Posteriorment, durant el 2023 i la primera meitat del 2024 es construiran la resta d’instal·lacions fotovoltaiques amb els fons Next Generation ja aprovats per l’ICAEN. És en aquest moment en què La CEL es desplegarà completament per donar cobertura a les 8 urbanitzacions que hi ha a Caldes de Montbui. Es posaran instal·lacions a espais municipals de totes les urbanitzacions, però també a l’Ajuntament, a les Cases dels Mestres, al CEIP El Farell, a l’Escola Bressol Municipal Gegant del Pi i al Polígon industrial El Pinatar, entre d’altres. En total, una vintena de noves instal·lacions que permetrà sumar 872 Kw de potència fotovoltaica i, durant el primer semestre del 2024 donar servei a 350 famílies més a través de La CEL.

 

Demanades una cinquantena de subvencions de la modalitat B

La modalitat B de La CEL, la que està destinada a ajudar als particulars a construir les seves pròpies instal·lacions fotovoltaiques, també segueix creixent. En aquests moments, 48 famílies ja han demanat formalment l’ajut de 500 € que concedeix l’Ajuntament per a cada instal·lació. En total, a falta d’un mes per tancar l’any, ja s’han assignat 27.750 € dels 30.000 € destinats inicialment a aquesta modalitat.

 

La modalitat C comença a prendre forma

El ple de novembre ha aprovat el primer tràmit per posar en marxa la nova modalitat C. En concret, ha donat llum verda a la redacció de l’estudi de viabilitat del contracte de concessió de les obres d’adequació i instal·lacions fotovoltaiques al Polígon Industrial de la Borda. En concret, per estudiar la viabilitat de construir una gran instal·lació fotovoltaica en el terreny municipal situat al carrer Priorat del Polígon Industrial La Borda.


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalCaldes de Montbui

Relacionats

Notícia

La II Jornada d’Acció Climàtica de Caldes de Montbui reuneix centenars de persones interessades a entrar a formar part de La CEL de Caldes, la comunitat energètica local.

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Article

S’implementa l’ús d’energies renovables als equipaments municipals i el baix consum en l’enllumenat públic

Butlletí