Guia pràctica de l’autoproducció col·lectiva en blocs de pisos de Som Energia

Font: Som Energia

17/05/2021 - 10:03

Som Energia, una cooperativa d'energia verda sense ànim de lucre, ha elaborat una Guia pràctica sobre l’autoproducció en blocs de pisos, per tal de fomentar la instal·lació de plaques solars en edificis d’habitatges. La publicació d’aquesta guia té l’objectiu, doncs, de desgranar i facilitar l’entesa d’aquest tipus d’autoproducció, per posar-la més a l’abast a totes aquelles persones i comunitats veïnals que hi estiguin interessades.

 

La publicació d’aquesta guia té l’objectiu, doncs, de desgranar i facilitar l’entesa d’aquest tipus d’autoproducció, per posar-la més a l’abast a totes aquelles persones i comunitats veïnals que hi estiguin interessades.

Dins l’univers de l’autoproducció col·lectiva, la guia se centra principalment en una de les casuístiques: la de l’autoproducció col·lectiva comunitària en blocs de pisos amb excedents, amb compensació simplificada i en xarxa interior. És la modalitat que creiem que pot ser més convenient per a la majoria de casos.

El document va dirigit tant a les persones i les comunitats veïnals de blocs d’habitatges, com als Grups Locals de Som Energia, per tal que puguin informar, promoure i difondre aquest tipus d’autoproducció. També va dirigit a professionals de l’administració de finques, que poden tenir un paper destacat en aquest tipus d’autoproducció, i pot ser útil a qualsevol empresa instal·ladora o enginyeria del sector de l’energia fotovoltaica, ja que potser, amb aquesta visió de conjunt, puguin donar un millor servei. Tot i tractar principalment una casuística concreta, el document també fa una introducció general per tal que qualsevol persona no experta pugui endinsar-s’hi.

Així doncs, la guia comença explicant què és l’autoproducció, quines modalitats hi ha i quines casuístiques tenen les instal·lacions col·lectives en blocs de pisos. A la segona part, entra ja en detall en els passos que han de seguir les comunitats veïnals que vulguin emprendre aquest projecte. Finalment, hi ha una petita mirada al futur, que apunta a noves possibilitats que s’obriran dins l’autoproducció i la gestió comunitària de l’energia. La guia inclou també models de contractes i documents preparats per adaptar o utilitzar directament com per exemple un full informatiu i una presentació per ajudar a informar a la resta del veïnat.

Aquesta guia, disponible en catalàcastellàgallec i euskera, és una aportació més per part de Som Energia en la transició energètica. Entenem que dins el nostre objectiu de treballar per un model energètic renovable, participat i distribuït, hi ha necessàriament el foment de l’autoproducció, tant individual com col·lectiva. Per una banda, doncs, i junt amb els Grups Locals, estem promovent les compres col·lectives, dirigides a cases amb teulada pròpia. Fruit d’aquesta iniciativa, ja hi ha més de 800 instal·lacions en marxa, i se’n preveuen unes 500 més en els propers mesos. Per altra banda, amb aquesta guia pretenem fomentar i facilitar les instal·lacions d’autoproducció fotovoltaica en edificis d’habitatges.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El protocol estableix les bases per a la creació d'un marc de col·laboració entre l'Ajuntament, el teixit empresarial local i les entitats signatàries per intercanviar informacions i experiències que ajudin a la creació de comunitats energètiques. La durada d'aquest protocol és de dos anys, prorrogable a dos més, i el seguiment anirà a càrrec d'una comissió que es reunirà cada sis mesos. 

Entrevista
El projecte de la Comunitat Energètica Local de Caldes de Montbui arrencarà al març del 2022
El regidor Jordi Martín al costat de les plaques fotovoltaiques d’un equipament municipal de Caldes. Autor: Jordi Martín

El regidor Jordi Martín al costat de les plaques fotovoltaiques d’un equipament municipal de Caldes. Autor: Jordi Martín

Jordi Martín, regidor d’Acció Climàtica de Caldes de Montbui, ha liderat un projecte per a implantar la Comunitat Energètica Local (CEL) del municipi. Arran d’una proposta ciutadana sorgida durant l’elaboració del Pla d’Acció Climàtica, aquesta iniciativa oferirà als ciutadans la possibilitat de produir i consumir energia fotovoltaica, reduint el cost de la despesa elèctrica i retallant l’impacte ambiental de l’energia convencional. 

Article

La Cel de Caldes és una Comunitat Energètica Local que neix per impulsar la transició energètica a Caldes de Montbui amb els següents objectius: impulsar l’ús d’energies renovables enfront els combustibles fòssils; contribuir a complir els objectius de reducció d’emissions de CO2; fomentar la participació ciutadana en la transició energètica; establir mecanismes per lluitar contra la pobresa energètica i rebaixar la factura elèctrica dels calderins i les calderines.

Butlletí