Granollers i el Consorci Besòs Tordera sumen esforços per a la recuperació fluvial

Font: VOTV i Ajuntament de Granollers

03/02/2019 - 08:24

El Congost és un dels pocs rius urbans a nivell europeu que, des de l’any 2006, està inclòs dins la Xarxa Natura 2000; la xarxa europea més important de conservació de la natura. 

Granollers va acollir la jornada de treball Espai Xarxa Natura 2000 Congost per presentar el seu Pla de Gestió. La sessió, liderada pel Consorci Besòs Tordera, va tenir el passat mes de novembre i va aplegar representants dels municipis i organismes consorciats a més del Departament de Territori i Sostenibilitat.

A la reunió d’aquest es va presentar el Pla de Gestió de l’Espai Xarxa Natura 2000 Congost. Aquest document, encara en procés d’elaboració, defineix els objectius marcats per a cada zona d’interès i identifica els punts crítics on calen fer actuacions a cada municipi. En termes generals, les principals línies d’actuació previstes passen per l'eradicació i el control d’espècies i fauna exòtica invasora, la restauració de l’hàbitat, la connectivitat ecològica, el seguiment i estudi de les espècies de fauna i la potenciació i manteniment d’espais oberts. També es preveuen un seguit de recomanacions d’usos de l’espai per part de la ciutadania, com ara la prohibició de la caça i el bany, la pesca regulada, la conservació d’elements de patrimoni natural o el fet de no alimentar la fauna que hi viu. 

En la seva intervenció, l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, va destacar la recuperació de la flora i fauna autòctones del riu. Des de fa 30 anys l’ajuntament treballa per la restauració ambiental i la recuperació de la biodiversitat.

En un principi, el consistori va centrar-se en el sanejament de l’aigua, sobretot, amb la instal·lació de depuradores i el control d’abocaments de residus. Posteriorment, els bons resultats aconseguits van permetre centrar-se en la recuperació d’espècies que havien desaparegut a causa de la contaminació.

Avui, al riu Congost s’hi poden observar exemplars que feia anys havien desaparegut com el bernat pescaire, el blauet, el barb, la bagra o la llúdriga. Aquests animals representen un bon indicador natural de l’estat del medi. 


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OrientalGranollers

Relacionats

Article

Prop de 5.500 estudiants han participat en el programa educatiu ‘Descobreix el riu’ durant aquest curs escolar. Els alumnes han procedit d’una norantena de centres educatius de 33 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera.

Article

La Fundació Rivus posa a disposició l’exposició sobre els amfibis i rèptils aquàtics presents a les conques del Besòs i de la Tordera.

Article

El projecte preveu desplegar-se en un període de 20 anys amb una inversió de 36 M€, que permetrà, entre d’altres, renovar 73 km de canonades d’aigua

Butlletí