Gavà és finalista al premi Fulla verda europea

Font: Ajuntament de Gavà i GavàTV

09/07/2021 - 21:54
 

 

Els premis de Ciutat verda europea i Fulla verda europea tenen l’objectiu de promoure models de ciutat més sostenibles, resilients i saludables. Gavà, al Baix Llobregat, ha estat nominada a Fulla verda europea, un premi al que poden optar els municipis de 20.000 a 100.000 habitants.

Les deu ciutats nominades en els dos premis han mostrat el seu compromís a l’hora de buscar solucions als reptes mediambientals en aquests moments de crisi sanitària, social i econòmica. Els premis, impulsats per la Comissió Europea, volen encoratjar a les ciutats de tot Europa a prendre mesures perquè es converteixin en espais més saludables per als seus ciutadans.

Enguany les ciutats nominades al premi Ciutat verda europea, per a municipis de més de 100.000 habitants són Helsingborg (Suècia) Krakow (Polònia),Sofia (Bulgària) i Tallinn (Estònia). I les finalistes del premi Fulla verda europea (per a ciutats de 20.000 a 100.000 habitants) són Bistrita (Romania), Elsinore (Dinamarca), Gavà (Espanya), Treviso (Itàlia), Valongo (Portugal) i Winterswijk (Països Baixos).

Les ciutats guanyadores es donaran a conèixer el proper 9 de setembre en una cerimònia que tindrà lloc a la ciutat finlandesa de Lahti, Ciutat verda europea d’aquest any. El municipi premiat amb el premi Ciutat verda europea s’endurà 600.000 euros i el Fulla verda europea 200.000 euros perquè puguin seguir desenvolupant i aplicant polítiques que millorin la sostenibilitat. Dues ciutats catalanes: Mollet del Vallès i Cornellà del Llobregat han aconseguit fer-se amb aquest reconeixement en edicions passades.

 

La candidatura de Gavà

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha mostrat la seva satisfacció pel fet que Gavà hagi estat seleccionada com una de les ciutats finalistes. Segons Sánchez, “aquest és un reconeixement més a la forta aposta que fa Gavà i tot l’equip de Govern per tal d’aconseguir fer de la nostra ciutat un espai més amable, més vivible, més verd, i en definitiva més compromès amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Fa anys que ens vam marcar com a full de ruta l’agenda de la sostenibilitat en el disseny de la ciutat i en l’aplicació d’accions que apliquem a tots els àmbits de les nostres polítiques, tanta l’àmbit social com a l’econòmic, l’urbanístic i el mediambiental”.

L’alcaldessa ha afegit que més enllà que Gavà s’emporti finalment el guardó, “només pel fet de ser reconeguda com a finalista entre unes candidatures que han estat molt potents ja és motiu d’orgull”.

El dossier amb què Gavà opta a aquest premi posa èmfasi en l’estructura territorial i els valors naturals, remarca l´ús sostenible del sòl i els instruments de planificació urbanística i qualitat urbana. En aquest terreny, s’esmenta, entre d’altres, el pla director d’espai públic que s’està aplicant a Gavà Mar, i el Pla de Ponent com a exemple de desenvolupament urbà integrat en l’entorn. Entre els indicadors utilitzats es fa esment del fet que el 99,8% dels habitants de Gavà viu a menys de 300 metres d’una zona verda oberta al públic.

El dossier destaca en un altre dels seus apartats la renovació i millora del sistema de gestió de residus, i l’augment significatiu de la taxa de reciclatge, que ja se situa en el 43% (34% el 2018 quan es va començar a implementar el nou model). En aquest àmbit, els nous passos se situen en el porta a porta comercial i en la construcció de l’Ecopèdia.

D’altra banda, es posa un accent especial en l’aposta de Gavà per convertir-se en una ciutat d’economia circular. Es destaca la participació de la ciutat en les principals xarxes de reflexió i acció, el disseny circular del nou sector d'activitat econòmica dels Joncs o la creació del Hub Eccus d’Economia Circular que lidera Gavà. També té un lloc especial el projecte Gavà Circular impulsat amb Cetaqua i Aigües de Barcelona, i el fet que Gavà va ser la primera ciutat espanyola (i la 30a del món) a adoptar els principis de Water Wise Cities promoguts per l'Associació Internacional de l'Aigua i que comprometen a promoure l’ús racional dels recursos hídrics. Així mateix, es fa esment del Gavà Circular Data Driven, projecte associat a l’Intelligent Cities Challenge

Les ciutats seleccionades comparteixen el compromís d’afrontar els reptes ambientals i urbans, demostrar que és possible construir espais urbans verds més saludables.

En matèria de canvi climàtic i energia, el dossier recorda que Gavà participa en el projecte Ecoindustria per fomentar les sinergies entre empreses locals per utilitzar els recursos i reduir els costos de producció de manera més eficient, el Pla d’acció d’energia sostenible (PAES) desenvolupat per Gavà i els resultats que està comportant en estalvi i eficiència energètica i ús de les energies renovables, i el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (2019-2030), que descriu una trentena d’accions per prevenir els riscos prioritaris identificats a Gavà. Aquestes accions s’emmarquen a més en la participació que Gavà té en el Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia i a la Red Española de Ciudades por el Clima, on l’alcaldessa és vicepresidenta.

El dossier també remarca les accions contra la contaminació acústica, un aspecte que el jurat dels premis ha valorat, destacant la vinculació de Gavà amb l'Airport Regions Council i la feina continuada per minimitzar l’impacte acústic.

Pel que fa a mobilitat sostenible, es destaquen les accions de millora del transport públic i renovació de la flota d’autobusos, la priorització de zones per a vianants, el pla director de la bicicleta i els projectes d’ampliació de les vies ciclables, la renovació de la flota municipal amb vehicles elèctric i híbrids o la transformació de la C-245. També es posa un accent especial en el pla de mobilitat sostenible de l’estiu a la zona de Gavà Mar.

Afegir que el jurat dels premis ressalta el Pla d’Innovació i Reactivació Econòmica de Gavà i la seva alineació amb l'Agenda 2030 i els ODS, remarcant la transició ecològica i l’adaptació al canvi climàtic, la naturalització dels espais públics per fer-los més sans, augmentar la qualitat de l’espai urbà i assolir l’objectiu de residus zero el 2030.


Municipis: 
Baix LlobregatGavà
Etiquetes: 

Relacionats

Article

La Comissió Europea ha comunicat que Viladecans és una de les dues ciutats finalistes al premi Green Leaf que reconeix als municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. 

Article

El Pacte de Viladecans pel Clima inicia el curs 2023-2024 amb una trobada de la Taula a la Casa de les Abelles

Article

La Casa de les Abelles s'ha omplert aquest cap de setmana d'activitats i coneixement per celebrar la Festa de la Mel

Butlletí