Gairebé 40 mil envasos retornats i més de 18 mil gots reutilitzables venuts a les festes de Menorca aquest estiu

12/10/2019 - 08:00

La gran participació de la societat Menorquina en la reducció i reciclatge de residus demostra la continuïutat de les iniciatives impulsades

Aquest estiu les iniciatives de reducció i reciclatge de residus, impulsades pel Consell Insular i el Consorci de Residus de Menorca, han tingut gran acollida per part de la ciutadania. 

 

El got reutiltizable

Per segon any consecutiu, el Consell Insular de Menorca ha impulsat la iniciativa del got reutilitzable (proposta guanyadora dels pressupostos participatius del 2018 del Consell Insular), per evitar el consum de gots de plàstic durant les festes d’estiu a l’illa. La gestió dels gots (emmagatzematge, distribució i recompte) l’ha desenvolupat la Fundació per Persones amb Discapacitat de Menorca (FPDM).

Des de les festes de Sant Joan fins a les festes de la Mare de Déu de Gràcia s’han venut un total de  de 18.400 gots reutilitzables a les paradetes instal·lades al carrer i als bars i restaurants. Això significa gairebé 20 mil gots reutilitzables en circulació entre la ciutadania a Menorca que s’utilitzen per substituir i evitar el consum de gots de plàstic d’un sol ús.

**Si considerem que el consum mitjà a les festes és de 6 begudes per persona, podem concloure que cada got reutilitzable venut correspon a una economia de 6 gots d’un sol ús. Això vol dir que si s’han utilitzat 18400 gots reutilitzables, de moment s’han estalviat 110.420  gots d’un sol ús que equivalen a 883 kg de residus no produïts.
 

Sistema de retorn d’envasos

Però a més, aquest any, a les festes, també s’ha implantat un sistema SDDR (Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn) amb l’objectiu de reciclar els envasos de plàstic. Gràcies a aquesta iniciativa que s’ha desenvolupat a les festes de Sant Joan a Ciutadella, Sant Martí a Mercadal i a Sant Jaume a Es Castell, s’han pogut reciclar prop de 40 mil envasos de plàstic (23000 a Ciutadella, 2032 a Es Mercadal, 6700 a Es Castell i 4000 a Sant Lluis). El sistema també serà aquest cap de setmana a les festes de Maó.

Es tracta d’un mètode de retorn emmarcat dins la campanya “Per una mar sense plàstic” en què hi participen diverses organitzacions, com ara Retorna i que es basa en l’acció conjunta d’una màquina i un conjunt de voluntaris que, per cada envàs buit dipositat, es retornen 10 cèntims. Ha estat a les festes de Sant Joan, Sant Martí i Sant Jaume. A les festes de Sant Lluís s’ha replicat el mateix sistema a través d’una iniciativa impulsada pel mateix ajuntament de Sant Lluís a través del qual han pogut recollir al voltant de 4.000 envasos. Cal esmentar que aquestes accions han estat possible gràcies a la col·laboració dels voluntaris, el Consell Insular i cadascun dels ajuntaments dels pobles.

Els responsables de la plataforma Retorna, han destacat la forta implicació de la societat menorquina i s’han mostrat satisfets dels resultats assegurant que “estem segurs que durant les festes de Maó l’experiència serà igual d'exitosa”.



Resultats positius

Així, tant el got reutilitzable com aquesta iniciativa de retorn d’envasos, han estat molt ben acollides per la ciutadania i han permès tant la reducció dels residus plàstics com el foment del reciclatge dels envasos mitjançant el sistema SDDR, contribuint a fer més sostenibles les festes de poble de Menorca.

Cal recordar que la Llei de Residus Balear, aprovada durant la passada legislatura, precisament incorpora la devolució d’envasos de begudes al comerç com una de les solucions per acabar amb els plàstics d’un sol ús.


 

Categories: 
Municipis: 
Balears

Relacionats

Article

Un estudi recent analitza la presència i la persistència de llosques de tabac en diversos entorns a l’illa de Menorca i proposa les bases perquè s’implantin mesures per prevenir aquests residus i minimitzar-ne els impactes.

Notícia

La Fundació Deixalles inaugura un espai d'autoreparació. La inauguració ha constat de tallers d'autoreparació tèxtil, de bicicletes i d'electrodomèstics, d'una visita guiada per les instal·lacions i d'un refrigeri amb actuació musical inclosa.

Article

S'ha avaluat la quantitat d'elements impropis del rebuig orgànic des Castell a Menorca, que per ser aprofitable ha d'estar per sota del 15%​

Butlletí