FYE, sabates que no deixen petjada

Ambientòloga especialitzada en ecodisseny i comunicació ambiental
11/04/2011 - 00:00

Què sóc? Una sabata fabricada a partir de sabates i d'ampolles de plàstic reciclades i de materials naturals no tòxics. L'empresa que les fabrica, FYE, és una de les primeres en invertir en el reciclatge de les sabates al final de la seva vida útil mitjançant l'associació Le Relais. D'aquesta manera FYE recicla desenes de milers de sabates i ampolles de plàstic en desús (en la seva web compta amb un comptador en temps real del número de sabates i ampolles reciclades fins el moment).

En quina fase sóc més sostenible? Per què?

Extracció de materials: L'aspecte més característic d'aquestes sabates és la seva composició:

- Sola: fabricada a partir de sabates reciclades (50%), de cautxú natural (25%) i de cautxú sintètic (25%). Aquest darrer per donar-li una major resistència. Per aquest motiu, la sola té una base gris salpicada per molts trossets de colors que corresponen a les sabates reciclades. D'aquesta manera, no hi ha dues sabates amb la mateixa sola.
- La seva part exterior: fabricada a partir de polièster reciclat, que prové d'ampolles de PET.
-  Cordons i revestiments: són de cotó orgànic.
-  Plantilla: composta també per sabates reciclades, cautxú natural i cautxú sintètic.
-  No compta amb adhesius tradicionals tòxics, sinó que tots són a l'aigua i no tòxics.
-  Els pigments són naturals i han estat certificats com a no tòxics.

Ús: Aquestes sabates inclouen un packaging consistent en una capsa de cartró reciclat, sense cap tipus de plastificat o impregnació que dificulti el seu posterior reciclatge. A més, des de gener de 2010 FYE col·labora amb la Fundació francesa Good Planet, que treballa per evitar la desforestació. D'aquesta manera compensa el 100% de les seves emissions de CO2. A nivell social, FYE inverteix el 5% del benefici per cada sabata en millorar les condicions dels seus treballadors i treballadores (salut, seguretat i educació). Per cert, aquestes sabates es fabriquen a Vietnam.

Però... estan fabricades al Vietnam. El seu transport ja implica un impacte ambiental considerable. La producció local és una opció sostenible, que a més fa possible la creació d'economies d'escala en entorns propers i genera mercats sostenibles i més propers. Per altra banda, es parla de reciclatge de sabates, però de quines sabates? Qualsevol? O bé les pròpies FYE es poden retornar a les botigues i formar part del seu propi cicle tancat? Això no acaba de quedar massa clar. Per la resta d'aspectes, aquestes sabates suposen una interessant aposta per nous materials més sostenibles aplicats en aquest sector tan específic. Un exemple de disseny poc pretensiós, més sostenible i confortable. En definitiva, un bon disseny per lluir als nostres peus aquesta primavera i estiu.

 

Etiquetes: 

Relacionats

Article
Vídeo en anglès amb subtítols en castellà


Cal un canvi de sistemes per abordar la causa de la contaminació per plàstics. Combina la reducció dels usos plàstics més problemàtics i innecessaris amb tres canvis de mercat: Reutilitzar, Reciclar i Reorientar i Diversificar, i accions per fer front al llegat de la contaminació plàstica. 

Article

 

Descobreix què pots fer en el teu dia a dia per reduir els plàstics innecessaris que contaminen els ecosistemes i malmeten la teva salut.

Article

Què és l'SPOGOMI? Convertim la recollida d'escombraries en esport!

Butlletí