Flip-Flops: La història d'una xancleta

31/07/2011 - 00:00

La UniqueEco és una fundació que té com a objectiu incentivar a petits pobles urbans i comunitats costaneres de Kenya a crear mitjans de vida sostenibles promocionant la reutilització dels residus del seu voltant.

Desenes de milers d'aquestes sabatilles de plàstic arriben a les platges del nord de Kenya arrossegades pels corrents marins, procedents de tot Àsia. De fet, el Corrent de Somàlia porta que cada any milers de parells de xancletes procedents de la Xina, l'Índia, Malàisia i fins i tot Madagascar què acaben a les platges de Kenya. L'impacte ambiental i marítim, no només de les xancletes sinó de tot el que acaba en l'aigua, és devastador.

Segons el Programa Ambiental de l'ONU, els residus de plàstic causen la mort de més d'un milió d'aus marines a l'any, així com de més de 100.000 mamífers aquàtics, que confonen raspalls de dents, bosses de plàstics i xeringues amb menjar. La mateixa agència de Nacions Unides va estimar el 2006 que cada milla quadrada dels oceans alberga 46.000 peces de plàstic flotants.

A Kenya, la Fundació UniquEco recull les xancletes per netejar les platges d'aquest residu altament contaminant, proporcionant també un treball a als més necessitats, especialment a les dones. Les reciclen, creen un nou material i fan productes als seus tallers.

Amb aquest material es fan tot tipus de coses per a la casa, bosses, clauers, jocs per als nens i objectes amb siluetes fantàstiques per a educació ambiental o simplement com a peces artístiques.

 

En quina/es fase/s sóc més sostenible? Perquè?

- Extracció de materials: Un cop es recullen s'introdueixen en motllos, es premsen i s'encolen formant aquest aglomerat. Fins ara s'han recollit més de 70 tones de xancletes de les platges de l'est d'Àfrica. Això equival a unes 150.000 xancletes.

Però... El preu d'alguns articles és exagerat. A més s'ha de tenir present que una vegada es vol llençar, no s'elimina i tenim el mateix problema amb el plàstic, que s'ha de tornar a reciclar.

Relacionats

Article

S'ha posat en marxa aquest 11 de desembre de 2021, i fins a finals de mes, una nova campanya per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la recollida selectiva de residus. Amb l’eslògan “Tria bé, reciclem millor”, la campanya vol fer palès que és possible consumir de forma més sostenible escollint correctament els productes que es compren, i que és important separar bé els residus a les llars perquè facilita la recuperació dels materials que es poden reciclar.

Article

Reduir, reutilitzar i reciclar és la regla d'or per a una gestió més sostenible dels residus. En aquest vídeo l'Ajuntament de Reus ens explica les iniciacives municipals per aconseguir una millor gestió dels residus.

Article

Gràcies al cercador del nou web cuidem.barcelona és més senzill saber on, quan i com llençar cada cosa. Només cal indicar quin és el residu del qual ens volem desfer i l’adreça on ens trobem, i l’aplicació ens informarà del sistema de recollida, com s’ha de reciclar i en quina franja horària.

Butlletí