Flip-Flops: La història d'una xancleta

31/07/2011

La UniqueEco és una fundació que té com a objectiu incentivar a petits pobles urbans i comunitats costaneres de Kenya a crear mitjans de vida sostenibles promocionant la reutilització dels residus del seu voltant.

Desenes de milers d'aquestes sabatilles de plàstic arriben a les platges del nord de Kenya arrossegades pels corrents marins, procedents de tot Àsia. De fet, el Corrent de Somàlia porta que cada any milers de parells de xancletes procedents de la Xina, l'Índia, Malàisia i fins i tot Madagascar què acaben a les platges de Kenya. L'impacte ambiental i marítim, no només de les xancletes sinó de tot el que acaba en l'aigua, és devastador.

Segons el Programa Ambiental de l'ONU, els residus de plàstic causen la mort de més d'un milió d'aus marines a l'any, així com de més de 100.000 mamífers aquàtics, que confonen raspalls de dents, bosses de plàstics i xeringues amb menjar. La mateixa agència de Nacions Unides va estimar el 2006 que cada milla quadrada dels oceans alberga 46.000 peces de plàstic flotants.

A Kenya, la Fundació UniquEco recull les xancletes per netejar les platges d'aquest residu altament contaminant, proporcionant també un treball a als més necessitats, especialment a les dones. Les reciclen, creen un nou material i fan productes als seus tallers.

Amb aquest material es fan tot tipus de coses per a la casa, bosses, clauers, jocs per als nens i objectes amb siluetes fantàstiques per a educació ambiental o simplement com a peces artístiques.

 

En quina/es fase/s sóc més sostenible? Perquè?

- Extracció de materials: Un cop es recullen s'introdueixen en motllos, es premsen i s'encolen formant aquest aglomerat. Fins ara s'han recollit més de 70 tones de xancletes de les platges de l'est d'Àfrica. Això equival a unes 150.000 xancletes.

Però... El preu d'alguns articles és exagerat. A més s'ha de tenir present que una vegada es vol llençar, no s'elimina i tenim el mateix problema amb el plàstic, que s'ha de tornar a reciclar.

Relacionats

Article

L'objectiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

Article

Primer documental, d'una sèrie de vuit càpsules de cinc minuts de durada cadascuna que aprofundeixen en les particularitats d’aquesta espècie tan enigmàtica, Calotriton arnoldi, que només habita al Montseny i que està considerat l’amfibi més amenaçat de l’Europa occidental. S’hi reflecteixen, entre d’altres aspectes, el funcionament dels centres de cria, l’alliberament d’exemplars, la recerca, les actuacions per millorar l’hàbitat, la problemàtica de les malalties infecciones en amfibis o les accions d’educació ambiental.

Article

L’any 2018 es van consumir 158 bosses d’un sol ús de plastic no compostable per persona. L’evolució del consum per càpita d’aquest tipus de bossa ha sigut decreixent, però encara és lluny de l’objectiu de reducció per al 2020. Aquesta és una de les dades de l'Estudi sobre el consum de bosses de plàstic i safates d’un sol ús a Catalunya l’any 2018 presentada per l'Agència de Residus de Catalunya.

Butlletí