Els mercats municipals de Sant Joan Despí redueixen els envasos d'un sol ús

20/11/2023 - 08:28

Els mercats municipals de Sant Joan Despí -mercat de Les Planes i mercat del Centre- participen a la campanya Mercats Sostenibles de la Diputació de Barcelona, que consciencia a les persones usuàries dels mercats sobre la importància de reduir els envasos d’un sol ús.

Fins al 2 de desembre, les persones que comprin als mercats municipals de la ciutat podran demanar als paradistes el 'Passaport sostenible', on rebran un segell cada vegada que facin una compra sense generar residus, per exemple quan portin els seus propis envasos o bosses reutilitzables. Quan la persona usuària hagi aconseguit 10 segells al seu passaport, rebrà com a obsequi una bossa reutilitzable de cotó i podrà participar en el sorteig de tres lots de productes residu zero a cada mercat.

La campanya Mercats Sostenibles involucra també l’alumnat d’ESO d'instituts de la ciutat mitjançant un projecte educatiu d’Aprenentatge i Servei (ApS), una innovadora metodologia educativa que combina l’adquisició de competències per part de l’alumnat amb un servei a la comunitat. Durant el projecte, aquests alumnes descobriran els impactes que tenen els plàstics d’un sol ús; donaran a conèixer la iniciativa i participaran en la recollida i en l’anàlisi posterior de les dades; sensibilitzaran i animaran les seves famílies a participar en la campanya i aprendran a plantejar alternatives de consum conscient i sostenible.

Al llarg del projecte, l’alumnat fa una primera visita al mercat per conèixer la problemàtica i treballen activitats a l’aula acompanyats d’educadors, abans de tornat al mercat per fer personalment d’informadors de la campanya. Els joves participen també en l’acte final de tancament de la campanya, acompanyats dels paradistes i representants institucionals.

 

Els mercats, espai de conscienciació

Els plàstics d’un sol ús són un material molt utilitzat pel seu caràcter lleuger, resistent i barat, però són un dels principals contaminants del sòl, de l’aigua i de l’aire, donat que són molt difícils de reciclar i en la seva producció es consumeix molta energia i recursos. A més, el seu ús generalitzat i molts cops indiscriminat en fan molt difícil la seva gestió, convertint-lo en un problema de dimensions planetàries. Els mercats municipals, com a referent territorial i comercial i espai de cohesió social, són un espai ideal per portar-hi a terme actuacions de sensibilització i modificar hàbits.


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatSant Joan Despí

Relacionats

Article


 

Fins al 2 de desembre el Mercat Municipal estarà immers en la campanya 'Mercats sostenibles' de la Diputació de Barcelona. Aquesta iniciativa té un clar objectiu la reducció dels plàstics a través de la conscienciació, explicant l'impacte que té i quines alternatives hi ha. Una proposta que compta amb la implicació de l'alumnat de primer d'ESO de l'Institut Salvador Dalí.

Article

Les parades del Mercat Municipal proposen accions de millora per reduir l'ús d'envasos de plàstic d’un sol ús.

Notícia

Arrenca als mercats municipals de Badia del Vallès, el Prat de Llobregat i Sant Joan Despí una campanya per reduir envasos d’un sol ús.

Butlletí