El projecte per eliminar les bosses de plàstic en els comerços de la Seu d'Urgell millora la qualitat del compost obtingut

28/11/2019 - 08:00

El percentatge de bosses compostables que arriba a la planta ha passat del 20 al 50% (2 milions de bosses menys) i el compost resultant és de millor qualitat, apte per a l’agricultura ecològica.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, l’alcalde de la Seu d’Urgell (Alt Urgell), Jordi Fàbrega, i el president de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, Ricard Mateu, han presentat el resultats del #projecteCERES, la primera prova pilot de substitució de les bosses de plàstic d’un sol ús per bosses compostables a tots els establiments del municipi.  

La prova, que va començar el novembre de 2018 i ha durat 12 mesos, va ser impulsada per l’Ellen MacArthur Foundation, dins el programa Circular Economy 100, i tenia com a objectiu millorar el cicle de la matèria orgànica, reduint els materials impropis –bàsicament plàstics– a la fracció recollida selectivament.

 

Dos milions de bosses menys i compost de gran qualitat

Així, es van distribuir dos milions de bosses compostables, tant de caixa com de secció, als comerços del municipi, evitant el consum de bosses de plàstic. A més, es van repartir a les famílies 10.000 bosses de malla reutilitzables on col·locar la fruita i la verdura per pesar-les.

Aquestes mesures es van acompanyar de punts informatius per als consumidors a botigues i al carrer, la realització d’enquestes a la ciutadania per conèixer els seus hàbits i també l’estudi i el seguiment de la qualitat de la fracció orgànica que arribava a la planta de compostatge.

El resultat d’aquesta prova pilot és que el percentatge de bosses compostables que arriba a la planta ha passat del 20 al 50%. A més, la qualitat del compost que se’n obté ha passat de classe B (apte per a l’agricultura convencional) a classe A (apte per a l’agricultura ecològica pel seu baix nivell de metalls pesants).

El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha assenyalat al respecte que "s’ha pogut promoure l’ús de bosses i altres elements reutilitzables per a la compra i així potenciar directament un l’estalvi importantíssim de l’ús de les bosses de plàstic". Tost ha afegit que "també cal dir que el Projecte CERES ha estat una prova pilot que ha fet que la Seu d’Urgell hagi estat una de les primeres ciutats catalanes que ha substituït les bosses de plàstic, per bosses compostables, la qual cosa també ajuda a reduir un dels grans problemes mediambientals mes greus dels nostres dies i que es fan especialment evidents als ecosistemes marins (medi natural on van a parar molt sovint els microplàstics)".

Per la seva part, l'alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, ha remarcat que "s'ha aconseguit alinear els interessos d'institucions, fabricants de materials compostables, cadenes de supermercats i el comerç local, on queda demostrat la complexitat d'aquest projecte". Fàbrega ha volgut destacar especialment "la participació de totes les cadenes de supermercats presents a la nostra ciutat i més de 50 establiments de comerç de proximitat". 

 

Propera prohibició dels plàstics d’un sol ús

L’ARC, amb la col·laboració de l‘Ellen Macarthur Foundation i de fabricants de plàstic compostable –BASF i Novamont–, juntament amb la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, van impulsar aquesta iniciativa en la què han participat les associacions de comerciants locals (La Seu Comercial i UBSU), el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC)  i les principals cadenes de supermercats instal·lades al municipi (Caprabo, Grup Dia - Clarel, Mercadona, Plusfresc, Bon Àrea i La Sirena), per fer de la Seu d’Urgell la primera ciutat catalana que ha substituït les bosses de plàstic d’un sol ús per bosses compostables. Ha estat una experiència pionera per preparar l’entrada en vigor del Reial Decret de prohibició de totes les bosses de plàstic lleugeres no compostables a partir de l’1 de gener de 2021, de la qual se n’han pogut extreure diverses conclusions.

Així, entre els punts més positius destaca la predisposició tant dels petits com dels grans comerços a aplicar accions de responsabilitat ambiental, els ha permès familiaritzar-se amb el nou material compostable a l’hora de motivar les grans superfícies a implantar les bosses compostables a la resta de les seves botigues.

No obstant, també s’ha constatat el poc ús de les bosses reutilitzables de malla per part de la ciutadania. Igualment, cal generar un marc normatiu que permeti a la ciutadania portar elements reutilitzables, en condicions sanitàries, per comprar productes frescos a granel, com ara carmanyoles per endur-se carn o peix. Finalment, els resultats de la prova aconsellen seguir informant la ciutadania sobre conceptes com ara la prevenció o l’economia circular pel que fa als residus municipals.

 

El plàstic d’un sòl ús, problema ambiental

La massiva utilització de bosses de plàstic d’un sol ús genera greus problemes ambientals, en especial als ecosistemes marins, si no es dipositen al contenidor groc o al sistema porta a porta corresponent. Fer-les servir per a la recollida de la fracció orgànica també acaba contaminant el compost i en compromet la seva qualitat.

Fa gairebé dos anys que els comerços estan cobrant obligatòriament per les bosses de nanses d’un sol ús i se n’està reduint molt el consum. La legislació estatal preveu prohibir-ne la venda l’any 2021 i substituir-les per bosses compostables, menys agressives per al medi ambient, i a l’hora faciliten la recollida selectiva de la fracció orgànica.

El #projecteCERES vol aprofitar que els comerços reparteixen bosses compostables per promocionar la recollida de l’orgànica. El projecte comporta la coordinació d’empreses fabricants de plàstic compostable, el sector de la distribució i les administracions públiques encarregades de la recollida i reciclatge d’aquesta fracció dels residus municipals.

 

La Fundació Ellen MacArthur

La Fundació Ellen MacArthur es va crear l’any 2010 amb l'objectiu d'accelerar la transició a l'economia circular. Des de la seva creació, s'ha convertit en un líder de pensament global en posicionar l'economia circular en les agendes de les persones responsables d'empreses, governs i món acadèmic.

El model econòmic lineal de "prendre, fer, rebutjar" es basa en disposar de grans quantitats d'energia i altres recursos barats i de fàcil accés, però està arribant ja al límit de la seva capacitat. L'economia circular és una alternativa atractiva i viable que ja han començat a explorar diferents empreses i administracions.


 

Categories: 
Municipis: 
Alt Urgellla Seu d'Urgell

Relacionats

Article

Els mercats municipals de Sant Joan Despí -mercat de Les Planes i mercat del Centre- participen a la campanya Mercats Sostenibles de la Diputació de Barcelona, que consciencia a les persones usuàries dels mercats sobre la importància de reduir els envasos d’un sol ús.

Article

Recollir deixalles a la ciutat mentre es fa esport. És l'spogomi, una competició que ha arribat del Japó i ha aterrat aquest diumenge a Barcelona. Aquesta pràctica deu el nom a una fusió dels noms "sport", esport en anglès, i "gomihiroi", recollida de deixalles en japonès.

Butlletí