El Pont Alimentari recupera 63.805 kg d’aliments i unes 1810 racions de menjar cuinat

Font: Rezero.cat

12/06/2017 - 21:38

Malgrat que es voldria evitar el malbaratament ja d’origen, en la producció, és una bona notícia que tots aquests quilos s’hagin pogut aprofitar. Actualment participen en el projecte 20 empreses i 12 entitats socials receptores, i la xifra d’uns i altres va creixent.

Al llarg del 2016, que ha estat el primer any sencer durant el qual s’han anat fent les recollides de minves als supermercats, el projecte del Pont Alimentari ha recuperat 63.805 kg d’aliments i unes 1810 racions de menjar cuinat.

Però, més enllà de xifres, el Pont vol crear consciència sobre la necessitat d’evitar el malbaratament i d’evolucionar cap a un sistema de producció i de consum més sostenible i més just. Per això hem anat fent xarxa, amb administracions, empreses i altres entitats socials, com Andròmines, SOM Fundació, Isil, o Egueiro, amb qui hem començat a col·laborar recentment.

La darrera incorporació empresarial ha estat Ecoveritas SA. La participació de Veritas obre la possibilitat de conèixer un nou ventall de productes alimentaris saludables i ecològics a les persones amb risc d’exclusió que difícilment hi tindrien accés. Com a Pont Alimentari interessa recuperar, en primer lloc, aliments de qualitat per tal de posar èmfasi en una bona nutrició. D’altra banda, disposar d’aquest tipus de productes permet promoure una alimentació saludable d’una forma pràctica i no només teòrica.

Finalment, s'aposta per abordar la qüestió de la pobresa i del malbaratament com a problemes separats, que cal combatre sense barrejar-los. Calen solucions inclusives i empoderadores per reduir la pobresa, i mesures econòmiques i de conscienciació per canviar el model de producció i de consum. 

El projecte Pont Alimentari pretén incidir en la reducció del malbaratament a través d’una campanya d’educació ambiental basada en els valors de la solidaritat i l’aprofitament dels recursos naturals.

El projecte inclou la diagnosi dels aliments que es llencen en el sector de la distribució d’aliments al detall, el càtering i la restauració, la seva sensibilització quant a la reducció del malbaratament alimentari i les propostes de millora i la creació d’una xarxa d’interacció (Pont) entre aquestes empreses donants i entitats receptores de suport a col·lectius vulnerables de Barcelona. De forma paral·lela, es desenvolupen accions de sensibilització dirigides tant als clients i personal de les empreses com a la població general amb l’objectiu de fomentar un canvi de comportament i actitud envers el malbaratament.

El projecte és promogut per la Fundació Prevenció de Residus i la Fundació Banc de Recursos, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

S'adreça a empreses de càtering, restauració o de la distribució d’aliments al detall que vulguin reduir el malbaratament alimentari als seus establiments i donar els seus excedents a entitats socials. A través del projecte s’incideix també tant al personal com als clients d’aquestes empreses donants. També ens dirigim a entitats de suport a col·lectius vulnerables de la ciutat de Barcelona (infants, malalts, gent gran, menjadors socials…) que vulguin fer arribar aquests aliments als usuaris d’aquestes entitats socials. 


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

El malbaratament és un problema global, atès que més de 1.300 milions de tones d’aliments es perden globalment des del camp fins als nostres plats.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Article

La tercera edició dels premis Mercabarna Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari ha rebut la participació de 7 iniciatives de diferents entitats, associacions i empreses. 

Aquest any s'han guardonat dos projectes en l'àmbit de la Prevenció del Malbaratament Alimentari i la Innovació Social, quedant deserta la categoria d'Innovació Tecnològica.

Butlletí