El parc de neteja més modern de Barcelona ja opera

Font: Betevé i Ajuntament de Barcelona

23/05/2018 - 10:57

La Nova Esquerra de l'Eixample ja disposa d'un parc de neteja del Parc de Joan Miró (abans, de l'Escorxador). Es tracta d'una infraestructura que serveix com a base d'operacions per als serveis de neteja viària i on es transfereixen i es compacten els residus provinents de la via pública.

La instal·lació ha costat vuit milions d’euros i s’ha construït a sota del Parc de l’Escorxador, que ara s’urbanitzarà.

El nou centre tècnic i logístic dels serveis de neteja és un edifici soterrat de 3.556 metres quadrats, amb capacitat per a 300 operaris i 60 vehicles. El nou parc s'afegeix a uns altres dos que també estan ubicats en el subsol, a l'avinguda de l'Estatut, a Horta, i al Parc del Torrent del Maduixer, a Sant Gervasi. L'Ajuntament considera idònia la ubicació d'equipaments d'aquestes característiques a sota de zones verdes ja que no necessiten llum natural i d'aquesta manera no provoquen molèsties als veïns i tenen poc impacte en el paisatge urbà.

Amb l'entrada en funcionament del parc de neteja de Joan Miró, el del carrer de Mallorcadesapareix i el del carrer del Comte Borrell redueix l'activitat al mínim, mentre que el del carrer d'Alí Bei es limitarà a donar servei a la Dreta de l'Eixample. Aquests parcs són els que van absorbir l'activitat del que hi havia a l'avinguda de Roma i que va haver de tancar per sentència judicial. El de Joan Miró és el setè parc de neteja de la ciutat. L'Ajuntament té previst construir-ne tres més, a Gràcia, l'Eixample i Sants, però encara no se sap quan ni en quina ubicació exacta.

Un edifici sostenible

La construcció del parc ha costat vuit milions d'euros i ha durat prop de dos anys. La instal·lació està preparada per ser eficient energèticament. Com que una de les dues plantes està soterrada, s'hi assegura l'aïllament tèrmic i acústic. S'hi han fet claraboies perquè hi entri llum natural i s'hi han instal·lat llums LED. També hi ha les instal·lacions necessàries per aprofitar l'energia geotèrmica, les aigües freàtiques i les aigües grises.

A la planta a peu de carrer, s'hi han ubicat els vestidors, l'espai de logística, les oficines i una sala polivalent. La construcció de l'edifici també ha permès cedir un local a l'Associació de Veïns del Parc de l'Escorxador.

Per donar a conèixer la instal·lació al veïnat, aquest dissabte, 19 de maig, es farà una jornada de portes obertes entre les 10 i les 13 h. S'hi organitzaran visites guiades, jocs i activitats relacionades amb el reciclatge i la creativitat.

La nova plaça ja està en construcció

Amb l'obertura del parc de neteja, han començat els treballs per reurbanitzar la superfície. Es crearà una plaça d'uns 11.400 metres quadrats, al cantó del carrer de Tarragona, entre els carrers d'Aragó i de la Diputació. La intenció de l'Ajuntament és que la plaça es converteixi en una àgora al voltant de l'escultura de Joan Miró. La previsió és que les obres estiguin enllestides a finals d'octubre.

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Enguany se celebren 10 anys de la xarxa d’intercanvi Renova, una iniciativa d’intercanvi de la roba que ja no utilitzem, però que està en bon estat, i que promou el consum responsable, la prevenció de residus i la sostenibilitat.

Article

Ecovidrio, en col·laboració amb Penguin Random House i l’Ajuntament de Barcelona, ha col·locat 5 contenidors verds exclusius, cadascun dels quals inclou un microrelat sobre el reciclatge i la cura del nostre entorn.

Article

Des de l’Institut Municipal d'Informàtica de l'Ajuntament de Barcelona s'ha elaborat un pla que entre els seus objectius proposa apoderare tecnològicament al personal dels Serveis de Neteja i Gestió de Residus perquè puguin focalitzar-se en tasques estratègiques i de valor afegit.

Butlletí