Comunitats energètiques amb autoconsum compartit a Rupià, Cellera de Ter i Amer

Font: Diputació de Girona i Km0 Energy

19/05/2021 - 09:31

Rupià, Cellera de Ter i Amer, activen les primeres Comunitats Energètiques a Catalunya, amb el lideratge de la Diputació de Girona. Seran comunitats basades en instal·lacions amb autoconsum compartit.

 

S’estan ultimant els detalls pel llançament de les primeres Comunitats Energètiques en l’àmbit català als municipis de Rupià, la Cellera de Ter i Amer. 

Les Comunitats Energètiques són una eina indispensable perquè els consumidors puguin cobrir els riscos i aprofitar les oportunitats de la transició energètica. 

El nou model energètic es basa en producció renovable i de proximitat, en electrificar els consums i fer flexible la demanda. Això requereix d’un consumidor actiu que ja no només rep energia de la xarxa sinó que també en pot produir i emmagatzemar, alhora que pot prestar serveis al sistema i obtenir-ne ingressos. 

La figura de les Comunitats Energètiques ha de ser l’encarregada de facilitar-li la vida al consumidor per esdevenir agent actiu d’aquesta Transició Energètica. 

En aquest cas, les Comunitats Energètiques son impulsades pels Ajuntaments amb el suport tècnic i econòmic de la Diputació de GironaKM0 Energy ha participat en el disseny d’aquestes Comunitats i actualment dirigeix l’execució dels projectes per encàrrec dels municipis. En el projecte també hi ha participat Audit Energia, elaborant els projectes executius de les instal·lacions solars. Finalment, Gistalnou i SimTec han sigut els responsables d’executar aquestes instal·lacions, que ja son visibles a les teulades dels equipaments seleccionats.

Cada llar que hi participi tindrà dret a un percentatge de la producció de les plaques solars situades a teulades de propietat municipal, un autoconsum compartit

Cada llar que hi participi tindrà dret a un percentatge de la producció de les plaques solars situades a teulades de propietat municipal, que se li restarà del seu consum mensual. A més, tots els participants disposaran d’una app que els permetrà visualitzar el seu aprofitament i el de tota la Comunitat. 

A cadascuna de les instal·lacions s’hi podran connectar fins un màxim de 44 llars amb una potencia de 0,5 kWp, que equival a uns 700 kWh anuals.

Els membres de la Comunitat Energètica, a més de rebre energia de la instal·lació compartida, també rebran consells de com reduir i adaptar els seus consums, de com millorar la contractació de l’energia i reduir-ne el seu cost, i informació sobre els diferents aspectes de l’àmbit energètic per prendre decisions informades i convertir-se en agents actius de la transició energètica cap a un model renovable i de proximitat.  

Les bases del concurs per la participació dels veïns de la Comunitat Energètica estan pendents de la aprovació definitiva i la corresponent publicació al Butlletí Oficial de la Província de Girona (BOPG) i s’espera que de cara al mes de Setembre les Comunitat Energètiques de tots tres municipis ja estiguin plenament actives amb tots els seus membres connectats i esdevenint consumidors actius.

Finalment, destacar que aquests projectes, a part de generar els beneficis descrits per tots els participants també tenen una lògica econòmica darrera que els fa viables. Els municipis de la província de Girona avancem de manera decidida cap a la Transició Energètica en un model renovable, de proximitat, sostenible econòmicament i participatiu.


Presentació del projecte als seminaris tècnics de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

Vídeo de la presentació


 

Categories: 
Municipis: 
Gironès

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Lleida, a través de l'Agència d'Energia de Lleida, dona suport a les instal·lacions solars fotovoltaiques en edificis plurifamiliars, indústria i també en instal·lacions d'autoconsum compartit en edificis plurifamiliars.

Entrevista

Rubí Brilla ha coordinat el primer projecte d’autoconsum compartit d’energia en un polígon industrial a tot l’Estat. Aquesta ha sigut una de les fites més importantes d’aquesta entitat municipal que des de fa 10 anys treballa per ser un referent per l’estalvi, l’eficiència i l’ús de renovables en l’àmbit local. Marta Morera, responsable tècnica de Rubí Brilla ens explica aquesta experiència i com es vol continuar treballant per l’autoconsum a la ciutat.  

Entrevista

Què és realment una comunitat energètica? Més enllà de compartir unes instal·lacions d’energies renovables? Gil Salvans tècnic de l’agència local d’energia d’Osona, clarifica aquest concepte, com a peça clau en la democratització de l’energia i la transició energètica, i aborda en aquesta entrevista els reptes i els obstacles, principalment la manca de definició de marc legal. Malgrat les barreres tècniques, insisteix que cal valentia política davant els interessos empresarials, i que cal difondre entre la ciutadania que l’autoconsum és viable.

Butlletí