Compostadors als pobles del Pallars Sobirà

22/05/2020 - 08:00

El Pallars Sobirà té una elevada dispersió de pobles de petites dimensions, on la forma de gestió de les restes de menjar és el compostatge als pobles.

La gestió de les restes de menjar (fracció orgànica) és clau per a reduir residus que van a l'abocador. Encara que no ho sembli d'entrada, les restes de menjar que entren en un abocador provoquen vertaders estralls, ja que les restes de menjar produeixen  gasos i lixiviats tòxics  amb elevats costos de gestió ecoòmica i ambiental. 

El Pallars Sobirà té una elevada dispersió de pobles de petites dimensions, on la forma de gestió és el compostatge als pobles. Un o dos compostadors de 800 litres se situen al costat de les àrees de contenidors del poble i els veïns llencen les restes de menjar en aquests compostadors i hi afegeixen una mica de viruta vegetal que el servei acopia al costat. El servei de recollida destina una operari  i una furgoneta per tal de mantenir i gestionar aquests més de 90 compostadors que hi ha distribuïts.

Un dels moments emocionants d'aquest tipus de servei és quan un dels compostadors ha acabat el seu cicle i des del servei es criba tot el contingut dipositant el comspot resultant al costat mateix perque els propis veïns en fagin ús. Podríem dir que és un compost km. 0. Aquest sistema de gestió necessita de la plena col·laboració i participació dels veïns, per això us animent a seguir separant les restes de menjar a casa i dur-les als compostadors.

Aquesta experiència es va inciar amb una prova pilot a tres pobles de la comarca l'any 2008, i fins l'actualitat aquest model s'ha desplegat a més de 60 pobles de la comarca. 


 

Categories: 
Municipis: 
Pallars Sobirà
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El programa «Granollers entra en Simbiosi» ha resultat guanyador nacional del Premis Europeus a la Promoció Empresarial 2020 en la categoria de suport al desenvolupament dels mercats verds i l’eficiència en els recursos. Aquest premi ha valorat el treball per promocionar l’economia circular a la indústria, afavorint la sostenibilitat, la competitivitat i la col·laboració entre el teixit industrial granollerí.

Article
L'embarcació de recollida de residus davant de Sitges

L'embarcació de recollida de residus davant de Sitges

L'embarcació habilitada per l'Ajuntament de Sitges per netejar el litoral del municipi ha recollit 1.130 litres cúbics de residus, uns 72 quilos, entre l'1 de juliol i el 8 d'agost. La darrera setmana de juliol és quan més residus es van recollir amb una mitjana de 100 litres cúbics diaris. Entre els objectes més habituals hi ha ampolles, llaunes, bosses, residus orgànics i, en les darreres setmanes, s’ha detectat també un augment de mascaretes i guants. L'objectiu de la recollida és evitar la descomposició del material en partícules més petites i difícils de recollir que es podrien convertir en aliment per a diferents espècies, al mateix temps que evita que els residus derivin a la costa i acabin embossats als espigons o la sorra.

Article

La Gerència d'Ecologia Urbana acaba de licitar el nou contracte de "recollida selectiva de residus especials als locals adscrits als Districtes i Gerències de l'Ajuntament i altres centres públics a la ciutat de Barcelona", pel període 2020-2021, amb mesures de contractació pública sostenible. Des de finals de febrer, la recollida dels tòners usats, les piles (alcalines i de botó) i el petit material tecnològic (cablejat, ratolins, teclats, telèfons, en funcionament i en desús) l'executarà Engrunes, l'empresa de foment de l'ocupació guanyadora dels dos lots del concurs públic, cadascun d'ells amb els edificis públics de 5 districtes de Barcelona.

Butlletí