Compostadors als pobles del Pallars Sobirà

22/05/2020 - 08:00

El Pallars Sobirà té una elevada dispersió de pobles de petites dimensions, on la forma de gestió de les restes de menjar és el compostatge als pobles.

La gestió de les restes de menjar (fracció orgànica) és clau per a reduir residus que van a l'abocador. Encara que no ho sembli d'entrada, les restes de menjar que entren en un abocador provoquen vertaders estralls, ja que les restes de menjar produeixen  gasos i lixiviats tòxics  amb elevats costos de gestió ecoòmica i ambiental. 

El Pallars Sobirà té una elevada dispersió de pobles de petites dimensions, on la forma de gestió és el compostatge als pobles. Un o dos compostadors de 800 litres se situen al costat de les àrees de contenidors del poble i els veïns llencen les restes de menjar en aquests compostadors i hi afegeixen una mica de viruta vegetal que el servei acopia al costat. El servei de recollida destina una operari  i una furgoneta per tal de mantenir i gestionar aquests més de 90 compostadors que hi ha distribuïts.

Un dels moments emocionants d'aquest tipus de servei és quan un dels compostadors ha acabat el seu cicle i des del servei es criba tot el contingut dipositant el comspot resultant al costat mateix perque els propis veïns en fagin ús. Podríem dir que és un compost km. 0. Aquest sistema de gestió necessita de la plena col·laboració i participació dels veïns, per això us animent a seguir separant les restes de menjar a casa i dur-les als compostadors.

Aquesta experiència es va inciar amb una prova pilot a tres pobles de la comarca l'any 2008, i fins l'actualitat aquest model s'ha desplegat a més de 60 pobles de la comarca. 


 

Categories: 
Municipis: 
Pallars Sobirà
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L'Agència de Residus de Catalunya ha publicata aquest vídeo amb les experiències catalanes de taxa justa aplicada a la gestió dels residus municipals.

Article
Va ser el primer municipi amb aquest sistema a Catalunya

Actualment, Tiana està posicionat com el poble de l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb el percentatge més elevat de recollida selectiva.

Article

La producció de residus cau un 3% amb el confinament però creix el consum a les llars a les dues comarques ebrenques.

Butlletí