Central Parc del Baix Llobregat

Font: Central Parc

21/08/2020 - 12:34

El Parc Agrari del Baix Llobregat té 160 hectàrees abandonades. A Central Parc han recuperat 5,5 hectàrees d’aquests espais en desús i els posen en valor a través de l’agricultura ecològica.

A les finques on promouen la formació i la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat, ofereixen productes ecològics i de proximitat amb petjada social.

Es tracta d’una cooperativa de treball associat i iniciativa social sense ànim de lucre que promou la recuperació mediambiental d’espais degradats del Parc Agrari i la formació i inserció sociolaboral de persones en situació de risc d’exclusió a través de la producció agroecològica al Baix Llobregat.

Actualment, Central Parc treballa amb 7 hectàrees de terreny situades al Parc Agrari del Baix Llobregat, totes amb el certificat ecològic del CCPAE, on desenvolupa la producció i la comercialització de verdures i hortalisses ecològiques. La cooperativa es va fundar el 24 d’abril del 2015 amb la posada en valor d’una primera parcel·la, Les Cabasses, i actualment produeix en 3 finques diferents (Les Cabasses, Cal Gallina i Ca la Nanda).

L’impacte social del projecte es dirigeix cap a diversos col·lectius que, a partir de l’activitat agrícola, treballen de forma cooperativa i fomenten el sentiment de pertinença i utilitat de les persones. Els col·lectius amb qui col·laboren són:

  • Joves que no han finalitzat els estudis i que estan realitzant el curs de PFI (Programa de Formació i Inserció), especialitzat en auxiliar agropecuari
  • Aturats de llarga durada, majors de 45 anys, amb escassos recursos o sense ingressos
  • Persones refugiades o demandants d’asil amb vincles amb l’agricultura i en procés d’integració social
  • Persones realitzant mesures penals alternatives
  • El desenvolupament de l’activitat agrícola i formativa de Central Parc també té un impacte directe en el medi ambient, en les persones i en l’economia. L’impacte es concreta en:
  • La recuperació d’hectàrees de terreny agrícola en desús
  • La producció ecològica i satisfacció de la demanda d’aquest tipus de productes
  • La creació de llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat
  • La inserció sociolaboral i integració de persones en situació de vulnerabilitat
  • L’augment de la cohesió social
  • L’augment del consum ecològic i de proximitat
  • El desenvolupament econòmic sostenible

 

Municipis: 
Baix Llobregat

Relacionats

Article

Recull de 7 vídeos amb receptes i bones pràctiques per evitar el malbaratament d’aliments i la producció innecessària de residus, dins la campanya “El Menjar no es llença. Passa’t al Bon aPROFITament” de l'Ajuntament de Lleida. A càrrec d’Amanda Bataller (@amandabataller).

Notícia

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha iniciat el projecte Mercat Circular, per fomentar l’aprofitament de les fruites i verdures del mercat Mercavallès que són mengívoles però no comercialitzables per tal de proveir aliments frescos i de qualitat a persones que necessiten suport alimentari a la comarca.

Butlletí