Catalunya posa en circulació per primer cop un bus autònom a vuit municipis

02/08/2018 - 14:35

La gira començarà el 7 de setembre a Sant Cugat del Vallès i també es durà a terme a Terrassa, Sabadell, Girona, Reus, El Vendrell, Martorell i Vic

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, i el president de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Jordi Xena, han presentat la Gira catalana del bus autònom, una prova pilot que permetrà que vuit ajuntaments de Catalunya posin en funcionament, per primera vegada, un autobús sense conductor en circulació real. La gira es durà a terme els mesos de setembre i octubre.

L’objectiu d’aquesta  gira és doble. D’una banda, que la ciutadania pugui veure com funciona un vehicle d’aquestes característiques,  com interactua amb la ciutat i entendre què comportarà la nova cultura de la mobilitat. I d’altra banda, que els ajuntaments puguin veure com es comporta el vehicle i quins canvis hauran d’adoptar les ciutats per adaptar-se al seu funcionament.

Isidre Gavín ha remarcat que en aquesta experiència “conflueixen els tres eixos transversals de l’agenda del Govern de Catalunya i que volem potenciar: transport públic, sostenibilitat i digitalització”. Així mateix, ha emmarcat aquesta iniciativa en les polítiques del Departament per tal que “el transport públic ofereixi un servei prou ampli perquè el seu ús sigui cada cop més massiu” i ha posat èmfasi en la importància d’aquesta prova pilot en la línia d’assolir “més qualitat de vida a través de la qualitat de l’aire”.

Per la seva banda, el president de l’AMTU, Jordi Xena, ha afirmat que “l’arribada del bus autònom a Catalunya marcarà una fita històrica, ja que canviarà completament la manera de concebre la mobilitat a Catalunya”. Xena també ha destacat que aquesta iniciativa “és el primer pas perquè en un futur no gaire llunyà tots els ciutadans de Catalunya tinguin garantit l’accés al transport públic, independentment d’on visquin i cap a on es desplacin”, ja que el bus autònom facilita la planificació d’un transport flexible, adaptat a la necessitat dels ciutadans.

Inici de la gira a Sant Cugat del Vallès

La gira catalana del bus autònom començarà el 7 de setembre a Sant Cugat del Vallès i estarà set dies  a cada municipi: dos per a la realització de les proves del recorregut, en què s’enregistra el trajecte que haurà de fer el minibús, i els altres cinc en què ja admetrà passatge. Després de Sant Cugat, anirà a Terrassa, Sabadell, Girona (àmbit de la universitat), Reus, El Vendrell, Martorell i Vic.

Tot i que aquest vehicle autònom no porta conductor, sí que hi haurà operadors tècnics que en tot moment acompanyaran i assessoraran els ciutadans que vulguin provar el sistema, així com resoldre qualsevol incidència.

L’autobús té una capacitat per a 12 persones (6 assegudes i 6 dretes) i és 100% elèctric, climatitzat i accessible per a persones amb mobilitat reduïda. S’ha batejat com a ÈRICA, de les inicials de les paraules Elèctric, Revolucionari, Intel·ligent, Compartit i Amable. Incorpora una rampa automàtica que es desplega a la mateixa vegada que el vehicle s’abaixa.

Durant la gira també es realitzarà una enquesta elaborada per la Universitat de Barcelona (UB) per poder analitzar com percep la ciutadania l’arribada del bus autònom. També està oberta la possibilitat que els dies en què hi hagi menys ocupació, s’ofereixi a les escoles perquè un grup d’estudiants hi pugui viatjar. 

La presència del bus autònom va acompanyada d’una carpa informativa on es donarà informació, a més de com funcionen els busos autònoms, dels canvis econòmics, culturals, de planificació urbanística o paisatgístics que comportarà l’arribada del transport públic en vehicles autònoms  als municipis de Catalunya. 

Beneficis del bus autònom

El bus autònom representa diversos beneficis; els més remarcables són la seguretat, la sostenibilitat, la flexibilitat i l’accessibilitat.

Seguretat: Segons diversos estudis, la major part dels accidents de trànsit es deu a errors humans. Així, la mobilitat autònoma permet afavorir la seguretat viària. Els busos circulen en autonomia gràcies a un sistema GPS de gran precisió i nombrosos captors làsers que permeten seguir el seu recorregut i detectar tot tipus d’obstacles. La seva intel·ligència artificial  l’ajuda a aprendre de cada viatge i a decidir en cada situació l’opció més segura.

Sostenibilitat: Una mobilitat 100% elèctrica ajudarà a reduir la contaminació sonora i atmosfèrica de les ciutats. La interconnectivitat del sistema afavoreix un transport més capil·lar, que pot atendre les necessitats de la ciutadania d’una manera més ràpida i acurada, que fomenta la intermodalitat i redueix congestions. En aquest sentit, promou una mobilitat més sostenible.

Flexibilitat i accés al transport públic: En ser més petits, aquests vehicles podran arribar més fàcilment a tot tipus de zones urbanitzades. Seran serveis flexibles i personalitzats, en el temps i en l’espai, integrats a la xarxa de transport públic. Permet assolir un transport més inclusiu, intergeneracional i accessible.


 

Categories: 

Relacionats

Article

TMB té previst arribar a tenir un 25% de la flota de zero emissions el 2024, quan la nova flota ja comptarà amb 232 vehicles 100% elèctrics i 44 autobusos d’hidrogen, fet que permetrà a TMB reduir 4.785 tones d’emissions de CO₂ i 22 tones de NOx a l’any.

Article

TMB i Indcar han signat un acord per a realitzar proves reals amb el minibús en les línies de Barcelona durant 3 mesos. La signatura ha tingut lloc en el marc del congrés mundial de transport públic de la UITP de Barcelona, on ha estat presentat el nou minibús sostenible d'INDCAR.

Article

Com a operador implicat en la lluita contra l’emergència climàtica i per al desenvolupament sostenible, TMB està avançant cap a una flota de bus de zero emissions incorporant més vehicles 100% elèctrics, d’hidrogen i explorant altres energies netes com l’ús del biometà.

Butlletí