Bons resultats dels contenidors tancats al Bages

21/11/2022 - 08:00

La incorporació de nous municipis del Bages al model de contenidors tancats confirma els bons resultats que s’aconsegueixen.

Al Bages, diferents pobles estan implantant el sistema de recollida selectiva de residus amb contenidors tancats, després que els últims anys Balsareny, Rajadell i dos barris de Sant Fruitós de Bages fessin una prova pilot amb molts bons resultats. Entre aquesta primavera i estiu, s’hi han afegit Sallent, el Pont de Vilomara i Rocafort, Mura i Fonollosa, i amb les dades tancades a mes de setembre es confirma que tots els municipis que han implantat aquest sistema han passat de tenir una recollida selectiva (residus que se separen correctament a casa i es poden valoritzar: orgànica, paper, vidre i envasos) a l’entorn del 30% a aconseguir un 75%.

Amb el nou model, el 75% dels residus es poden reciclar i reaprofitar, i només un 25% va a parar a l’abocador.

El sistema consisteix en tancar els contenidors d’orgànica i de resta/rebuig, als quals només es pot accedir amb una targeta identificativa (o aplicació mòbil). I, en el cas de la resta, només s’obre un dia a la setmana. Els resultats són semblants a tots els municipis que funcionen amb contenidors tancats: el Pont de Vilomara i Rocafort té un 73% de recollida selectiva, Balsareny un 74%, Sallent i Mura un 75%, Fonollosa un 77% i Rajadell un 79%.

De mitjana, tots aquests municipis aporten només un 25% de residus a l’abocador. Un 34% dels residus recollits estan separats correctament als cubells i contenidors d’orgànica, un 11% va al vidre, un altre 11% al paper i cartró, i un 19% als envasos.

 

Altres municipis que ja estan implantant aquest sistema

Aquestes darreres setmanes, Castellfollit del Boix, Castellnou de Bages, Sant Mateu de Bages i Talamanca també han començat el procés d’implantació dels contenidors tancats. Primer es fan xerrades informatives a la ciutadania, després es reparteixen els kits per poder fer bé la separació a casa i les targetes identificatives. Quan el sistema es posa en marxa, hi ha informadors ambientals que fan seguiment de cada poble, resolen els dubtes que es van plantejant i fan control d’incidències i avisos als habitatges on es detecta que no s’està fent correctament la separació de residus.


 

Categories: 
Municipis: 
Bages

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Masquefa -a través de la Regidoria de Medi Ambient- començarà aquest 2023 una prova pilot al municipi amb l’objectiu de millorar les actuals xifres de reciclatge i de recollida selectiva a la vila i situar Masquefa com un municipi capdavanter en la lluita contra l’emergència climàtica.

Notícia

La propera tardor, Manresa començara a tancar els contenidors i els primers mesos la brossa domiciliària es recollirà amb els camions vells fins que arribin els nous, que tarden més d'un any.

Notícia

Aquesta màquina permetrà, cada tres mesos, agafar dos paquets de bosses compostables gratuïtament utilitzant la mateixa targeta que permet obrir els contenidors de rebuig i orgànica.

Butlletí