Barcelona, un nou pas endavant en pro dels aliments ecològics

Mercabarna també disposarà d'electricitat d'origen renovable
07/09/2020 - 08:46

Adjudicades les parades per al primer mercat majorista de producte ecològic.

Mercabarna aposta pels productes biològics i per això ha tirat endavant un projecte únic i singular: el primer mercat majorista de l'Estat especialitzat en productes ecològics. Se l'ha anomenat Biomarket i entrarà en funcionament aquesta tardor amb la inauguració de la nova instal·lació.

S'ha adjudicat 12 parades per la venda de fruites i hortalisses fresques, 2 parades per a la venda multi-producte (llegums, cereals, fruits secs, pasta, arròs, ous, làctics i derivats, conserves, oli, vinagre i begudes), mentre que el lot per a la venda de carn, xarcuteria i derivats càrnics ha quedat desert.

El projecte també ha previst i adjudicat un espai específic per a que cooperatives o societats agràries puguin vendre directament els productes propis o dels seus associats.

D'aquesta manera es garanteix als productors d'agricultura ecològica un espai per a la comercialització i es facilitarà la distribució d'aliments ecològics pels canals minoristes de consum i compra habitual.

 

El Mercat Bio de Mercabarna ha estat creat per donar resposta a la creixent demanda d'aliments ecològics per part dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya i per l'aposta de la ciutat de Barcelona per un model alimentari sa i sostenible. Mercabarna ha apostat per posar en valor la comercialització dels productes biològics i facilitar així la seva distribució. La inauguració del Biomarket està prevista la tardor de 2020.

Mercabarna ha construït el nou mercat majorista Bio amb 5 objectius clau. En primer lloc, apropar aquests productes a les persones de Catalunya que desitgen consumir aliments ecològics a través dels seus centres de compra habituals, el comerç detallista i la restauració (HORECA).

També donar resposta a la creixent aposta actual del sector majorista i de l'agricultura de proximitat per aquest tipus d'aliments, construint un mercat que en concentrar l'oferta d'aquests productes els donarà una major visibilitat; agrupar les empreses majoristes que comercialitzen aquests aliments en un mateix recinte per promoure la competència entre elles i, per tant, la varietat d'oferta i la millor relació qualitat-preu per als ciutadans; facilitar als petits i mitjans productors locals ecològics la comercialització dels seus productes en bones condicions, per la seva viabilitat econòmica.

I oferir unes instal·lacions específiques per a aliments biològics i agrupar l'oferta d'aquests productes en un recinte que facilitarà els controls higiènico-sanitaris, els d'etiquetatge de certificació de producte ecològic i els de traçabilitat.

 

Projecte

El Mercat majorista bio segueix el concepte i disseny d'èxit de la resta de mercats de Mercabarna, amb un passadís central i parades per a la venda majorista als dos costats.

Cada lateral disposa de molls i zona de càrrega i descàrrega. A la zona interior de l'accés principal del mercat s'hi ha ubicat un espai per a la venda directa d'agricultors locals. L'edifici ha estat dissenyat per reduir al màxim el consum energètic, utilitzant fonts d'energies renovables i elements passius de climatització.

 

Empreses

El Biomarket comptarà amb un total de 22 parades que ofereriran producte fresc biològic.

Actualment hi ha les següents empreses previstes de fruita: ARESCA (3 PARADES), FRUTAS ANTONIO (3 PARADES), HNOS FERNÁNDEZ, RONDA FRUITS, PRATS FRUITS, TORRES HERMANOS, BADOSA, BIO EXTRATERRESTRE, COOPERATIVA HORTEC; i de producte sec: GREEN GROWING ORGANICS i SINERGGIA MACANUDA.

 

Mercabarna, amb electricitat d'origen renovable.

Amb un consum anual d'entorn els 11.000 MWh elèctrics i prop de 7.000 kWh de gas, Mercabarna és un centre consumidor d'energia important. Avançant en el seu compromís per la sostenibilitat els responsables d'aquest mercat d'abastament han també posat el focus en el subministrament elèctric.

A la licitació del contracte dels subministraments elèctrics i de gas per aquest 2020, prorrogable al proper 2021, s’ha establert com a condició obligatòria que qualsevol empresa que vulgui optar a adjudicar-se el subministrament elèctric haurà d'acreditar que l'energia ofertada és energia verda amb garantia d’origen renovable certificada per la CNMC.

L'empresa adjudicatària haurà de presentar el corresponent certificat pel 100% de l'electricitat subministrada a la finalització del contracte, i el mateix plec al règim de penalitzacions, contempla imposar una sanció per l'incompliment del requisit d'origen renovable, corresponent a 1€ per cada MWh no inclòs al certificat de garantia d’origen renovable.


 

Municipis: 
Barcelonès
Etiquetes: 

Relacionats

Article
Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal)  Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal) Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Hostelería #PorElClima va néixer després de la crida mundial de l’Acord de París per adoptar mesures que contribuïssin a frenar l’emergència climàtica. És una plataforma virtual que reuneix els establiments d’hosteleria que han decidit comprometre’s amb la societat, amb l’entorn i amb un futur millor. S’hi han adherit 41 restaurants lleidatans.

Article

 

El curs 2021-2022, 36 escoles i instituts de Barcelona, públics, concertats i privats, participen en el projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles”. La iniciativa, supervisada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), té per objectius promoure una alimentació més saludable, combatre l’emergència climàtica i enfortir l’economia local i de temporada. Els centres ofereixen menús amb menys carn vermella, més proteïna vegetal i més aliments de proximitat.

Article

És el primer centre del parc que aplica el Pla de restauració saludable inclòs en el nou model de zoo, i és part de les accions de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021.

Butlletí