Font: Generalitat de Catalunya i XCN

Enguany se celebra la 10a edició de la Setmana de la Natura, "Amb tu #CelebremLaNatura".
La Setmana de la Natura és la campanya més gran d’implicació ciutadana per a la defensa de la natura a Catalunya. Aquesta iniciativa promou activitats arreu del territori català per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la natura a través d’organitzacions de naturalesa molt diversa: biblioteques, escoles, entitats ambientals, ajuntaments, parcs naturals o empreses.
Organitzada per la Xarxa de Conservació de la Natura amb el suport del Departament de Territori Habitatge i Transició Ecològica, se celebra del 22 de maig al 5 de juny, per posar l’accent en unes dates importants en el context actual de crisi ecològica i climàtica. Concretament, inicia les seves activitats el Dia Internacional de la Diversitat Biològica, el 22 de maig, per recordar la necessitat de la conservació i millora de la biodiversitat. Dos dies després, el 24 de maig se celebra el Dia Europeu dels Parcs, i la Setmana finalitza el 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, per visibilitzar la nostra interdependència de la natura i la necessitat d’implicar-nos-hi col·lectivament.
La Secretaria de Transició Ecològica hi participa activament organitzant activitats des dels parcs naturals, des del Centre d’Informació i Documentació i Medi Ambiental, CIDMA, i incentivant la participació de la Xarxa d’Escoles Verdes i Sostenibles i la Xarxa de Museus Etnològics de la Generalitat.
#CelebremLaNatura
Cada any, la Setmana de la Natura fa èmfasi en una temàtica ambiental concreta per sensibilitzar específicament sobre un tema i en fa el lema de la campanya. Enguany, el lema de la campanya és #CelebremLaNatura, per agrair especialment i posar en valor la tasca de tots els voluntaris i participants al llarg d’aquests 10 anys de Setmanes de la Natura, que, amb la seva dedicació i motivació, han fet possible aquesta meravellosa setmana.
Aquest esdeveniment destaca per valors i aspectes claus com la connexió amb l’entorn, el medi i les persones, el poder de les experiències i vivències transformadores, la capacitat de donar visibilitat al medi ambient i posar-lo al centre del debat públic facilitant la connexió entre persones, entitats, escoles, empreses i administracions, i creant sentiment de comunitat i compromís. A més, com ha esmentat Teresa Franquesa en la sessió preparatòria per a les entitats organitzadores d’activitats per aquesta Setmana de la Natura, “sense suport social, les polítiques i accions ambientals, tenen límits”.
El paper clau de les entitats ambientals
L’any passat, sota el paraigua de la Setmana de la Natura i amb l’eslògan “Connectem la natura”, 340 organitzadors van desplegar arreu del país 540 activitats. A casa nostra, hi ha més d’un centenar d’entitats ambientals sense ànim de lucre que treballen per la protecció, conservació i sensibilització de la natura. Les accions d’aquestes organitzacions són crucials i imprescindibles per a la preservació dels nostres ecosistemes arreu del territori i per dur-la a terme necessiten la implicació de tota la ciutadania. La Setmana de la Natura és el moment de l’any per apropar-nos a les entitats ambientals i conèixer el que fan.