Activitats gratuïtes pel Dia Europeu dels Parcs

19/05/2023 - 20:34

La Xarxa de Parcs Naturals ofereix una vuitantena d'activitats gratuïtes per celebrar el Dia Europeu dels Parcs i la Setmana de la Natura.

Imatge: Construint sobre les nostres arrels', lema del Dia Europeu dels Parcs 2023. Autor: EUROPARC


La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona se suma un any més a la commemoració del dia Europeu dels Parcs (24 de maig) i de la Setmana de la Natura (que comença el 22 de maig, Dia Mundial de la Biodiversitat, i finalitza el 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient) organitzant activitats gratuïtes ben diverses arreu dels parcs. Enguany, són una vuitantena de propostes que compten, a més, amb la col·laboració i complicitat d’entitats, empreses i agents del territori. A la majoria, cal inscripció prèvia.

Aquest 2023, el lema del Dia Europeu dels Parcs és Construint des de les nostres arrels ("Building on our roots"), un missatge que constitueix tota una invitació perquè parcs i espais naturals protegits explorin la idea del patrimoni propi, tant natural com cultural i patrimonial, i continuïn treballant per protegir-lo per a les generacions futures.

Entre el 24 de maig i el 5 de juny, i emmarcades en la celebració del Dia Europeu dels Parcs i de la Setmana de la Natura, a la Xarxa de Parcs Naturals s’han organitzat més de vuitanta activitats de caràcter ben divers. Així, als parcs i espais naturals s’ofereixen des de tallers artesanals, familiars i naturalístics a visites i passejades guiades o portes obertes als equipaments. També hi ha propostes centrades en la descoberta de la fauna, la flora i el patrimoni cultural dels parcs, conferències, observacions astronòmiques i activitats geològiques, entre d’altres.

A més, la celebració s’enriqueix amb la participació de la xarxa de biblioteques i centres de documentació amb fons ambiental #DocAmbCat, que cada any commemora quatre efemèrides ambientals, una d’elles sempre el Dia Europeu dels Parcs - Setmana de la Natura. Així, les diverses biblioteques de la Xarxa de Parcs Naturals que hi participen organitzen també tot de propostes al voltant de l’efemèride. La resta d’efemèrides ambientals del 2023 són el Dia Mundial de l'Aigua (22 de març), la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura (17 de setembre) i el Dia Internacional de les Dones Rurals (15 d'octubre).

Per a més informació i inscripció prèvia a les activitats, es pot consultar la pàgina web i el calendari del Dia Europeu dels Parcs a l'Agenda dels parcs. Les propostes són gratuïtes, però en la majoria cal inscripció prèvia, ja que les places són limitades.

 

L'origen del Dia Europeu dels Parcs

El Dia Europeu dels Parcs commemora la declaració dels primers parcs nacionals europeus a Suècia el 24 de maig del 1909. La Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC), que aglutina quatre-cents membres pertanyents a 36 estats, entre ells la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, celebra aquesta efemèride cada any sota un lema diferent. A Catalunya, hi ha una vintena de parcs naturals i 184 espais més agrupats en diferents figures de protecció que sumen el 30 % del territori del país.

Per la seva banda, la Setmana de la Natura a Catalunya és una iniciativa, amb la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) al capdavant des del 2017, que comença el 22 de maig (Dia Mundial de la Biodiversitat) i es clou el 5 de juny (Dia Mundial del Medi Ambient) i que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.


 

Relacionats

Article

La "Guia pràctica dels acords de custòdia del territori. Marc teòric i opcions jurídiques a Catalunya" vol aportar una visió general de la custòdia del territori i de com funcionen les diverses opcions jurídiques per formalitzar acords de custòdia, el principal instrument per desplegar aquesta estratègia de conservació de la natura.

Article

Una película presentada al darrer festival FICMA.

Butlletí