A Vic, suma’t al zero!

14/12/2019 - 08:00

La campanya de prevenció de residus pretén aconseguir una ciutat encara més més sostenible i saludable amb la corresponsabilitat de la ciutadania

Suma’t al Zero’ és el nom de la campanya que impulsa l’Ajuntament de Vic per avançar cap a una ciutat amb residu zero per ser més sostenible i saludable. Des de l’Ajuntament ja s’han començat a realitzar els primers passos per tal que l’any 2020 s’eliminin tots els plàstics d’un sol ús dels edificis municipals i en activitats públics.

El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, subratlla que “per aconseguir aquest objectiu ens cal un canvi de mentalitat la corresponsabilitat de la ciutadania, i un canvi de mentalitat”. L’any passat, cada vigatà i vigatana va generar 1,27 kg diaris de residus, molts d’ells en format de plàstic d’un sol ús, la taxa de reciclatge del qual “encara és molt millorable”, afegeix Castells.

 

En aquest sentit, l’Ajuntament proposa 12 consells fàcils per prevenir la generació de residus en diferents situacions, com ara a la feina, durant els àpats i a casa:

1.       Utilitza la teva tassa de cafè o de te i una ampolla reutilitzable per beure.

2.      Imprimeix només allò que necessitis i sempre per les dues cares.

3.      Compra articles recarregables que es puguin fer servir durant un període llarg de temps, com per exemple bolígrafs o tòners.

4.      Utilitza gots de vidre o reutilitzables i evita l’aigua envasada en plàstic d’un sol ús.

5.      Si menges fora de casa, posa els aliments en un recipient reutilitzable i utilitza coberts de la teva vaixella habitual.

6.      Prioritza els productes que tinguin una data de caducitat més pròxima per evitar que es facin malbé.

7.       Cuina aliments frescos, menjaràs més sa i estalviaràs molts envasos.

8.      Compra a granel portant el cistell, la bossa reutilitzable o les carmanyoles.

9.      Opta per la versió reutilitzable o recarregable de determinats productes, com les begudes, les piles o els bolquers.

10.   Repara en lloc de llençar i abans de desprendre’t d’un objecte cerca associacions de reutilització que donin una nova vida a l’objecte.

11.    Dona la roba que ja no et posis a obres de caritat, associacions i amics i familiars que li puguin donar una segona vida.

12.   Enganxa un adhesiu a la bústia per aturar la publicitat.


 

Categories: 
Municipis: 
OsonaVic

Relacionats

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Notícia

El servei, totalment gratuït, comptarà amb l’assessorament de persones expertes i té l’objectiu de generar un espai comunitari d’autoaprenentatge

Notícia

La cursa es realitzarà 16 de març i té un triple impacte: neteja dels espais naturals, donacions a entitats ambientals que treballen sobre el territori i conscienciació ciutadana sobre la necessitat de tenir cura dels entorns naturals

Butlletí