A la metròpolis de Barcelona cada any respirem 292 kg d’aire contaminat

20/10/2016 - 11:25

Més del 80% de la població europea està exposada a nivells de partícules en suspensió que superen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

292 kg de PM10 a l’any és el que respirem el conjunt de conciutadans metropolitans. Descobreix com canviar-ho a canvidhabits.com

Aquest càlcul prové de la mitjana anual de concentració de PM10 a l’aire multiplicada per l’aire respirat per la població de l’àrea metropolitana de Barcelona. Seria l’equivalent de 23,36 bombones de butà plenes de PM10.

PM10
Les partícules estan en suspensió a l’aire. La sal marina, el carbó negre, la pols i les partícules de determinades substàncies químiques poden classificar-se com a PM contaminants. Les partícules més petites, d’un diàmetre inferior a 10 micres, són les més perjudicials per a la salut.

Més del 80% de la població europea està exposada a nivells de partícules en suspensió que superen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Les partícules fines penetren amb facilitat als pulmons i provoquen greus afeccions sobre la salut de les persones. Aquestes són les causants de múltiples problemes a les vies respiratòries, malalties cardiovasculars, efectes sobre el sistema nerviós, càncer de pulmó, etc. Tot plegat representa una reducció de 8,6 mesos de vida. Concretament, les àrees metropolitanes del nostre país (com la de Barcelona) superen en uns 10 micrograms per metre cúbic els 40 recomanats per l’OMS. A Espanya, més de 25.500 morts prematures s’atribueixen a les elevades concentracions d’aquest contaminant.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Així ho recull el Baròmetre semestral corresponent al mes de juliol de 2020, que s’ha elaborat a partir de 805 entrevistes telefòniques fetes entre el 3 i el 13 de juliol. El 94,7% dels enquestats veu positiu fomentar el transport públic, el 77,9% -vuit de cada deu- està d’acord amb l’ampliació de l’espai per vianants, i un 57,9% es mostra també partidari de construir més carrils bici.

Article

La T-verda ha aconseguit retirar de circulació 6.800 vehicles contaminants els dos darrers anys, des del començament de la iniciativa, la tardor de 2017. Aquesta és la xifra de vehicles que s’havien desballestat a 31 de desembre de 2019 a canvi del títol integrat que permet viatjar de manera il·limitada i gratuïta en transport públic durant tres anys consecutius. El seu ús, a més, ha anat creixent progressivament, i aquest 2019 va fer un salt molt significatiu després d’acumular més de 2,4 milions de viatges en 12 mesos, més del doble que el 2018, quan se’n van realitzar uns 936.000.

Article

Segons dades del darrer Eurobaròmetre el 58% de les personques enquestades consideren que la qualitat de l'aire ha empitjorat en els darrers 10 anys.

Butlletí