60 experiències que impulsen l'economia social i solidària als municipis

Font: Diputació de Barcelona
24/02/2016 - 08:44

La Diputació de Barcelona ha publicat el document "Experiències d'economia social i solidària als municipis", un recull de 60 casos de participació de les administracions locals en l'impuls d'aquesta economia que posa el benefici social per davant del monetari.

Unes pràctiques econòmiques, com diu la guia, «que no encaixen amb el model vigent, però que són igualment vàlides a l'hora de satisfer les necessitats de les comunitats i, encara més, que ho fan de manera més justa i més neta».

Així, l'Economia Social i Solidària (ESS) són un conjunt de pràctiques econòmiques que tenen com a objectiu la satisfacció de necessitats en comptes de la maximització del benefici sobre el capital invertit, s'organitzen de forma democràtica i actuen amb responsabilitat social.

En aquest recull d'experiències d'ESS, impulsat per l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, es presenten diferents fórmules d'organització de pràctiques econòmiques que han estat escollides per les persones que les protagonitzen per tal de contribuir a satisfer les necessitats personals i de la seva comunitat; a més la guia té com a objectiu facilitar processos d'aprenentatge entre els territoris, a partir d'experiències concretes, i servir una mostra de casos inspiradors de cara a la configuració de la nova agenda del desenvolupament local.

Seguint amb la línia marcada per la Guia, les pràctiques recollides s'han organitzat d'acord amb els set «calaixos» de la caixa d'eines de l'ESS: eines per crear ocupació; eines per finançar projectes, per estimular la demanda; per millorar l'oferta; per crear béns públics; per redistribuir béns públics; per a l'estalvi individual i col·lectiu; i estratègies integrals i xarxes de municipis.

Aquest recull d'experiències, destinat a electes i tècnics en l'àmbit del desenvolupament local i el públic en general, s'ha publicat al costat de la "Guia d'economia social i solidària per a l'administració local", impulsada també per l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local i que dóna cobertura conceptual i teòrica a la seixantena d'experiències sobre aquest tema. 

Nota: Es pot consultar el mapa interactiu de les experipencies aquí


 

Categories: 

Relacionats

Article

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Article

L’Ajuntament de Vacarisses ha inaugurat l’Oficina d’Emergència Climàtica i Biodiversitat, un projecte pioner a Catalunya. Es tracta d’una aposta forta de l’equip de govern per les polítiques ambientals, amb actuacions complementàries com el canvi massiu de l’enllumenat per tecnologia LED, una transició en marxa des de fa temps.

Article

L’Ajuntament de Manresa ha iniciat un procés de participació ciutadana per tal de definir l’estratègia global de la ciutat per al 2030, seguint l’agenda de les Nacions Unides, que estableix un full de ruta basat en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per aconseguir un model de societat capaç d’oferir una vida pròspera i en pau per a tothom, sense malmetre el planeta ni les oportunitats de les generacions presents i futures.

Butlletí