42% de les famílies de Terrassa que van en cotxe a l’escola voldrien anar-hi a peu

27/10/2018 - 08:00

En el marc del Dia Internacional d’Anar a Peu a l’Escola (Walk to School Day), el grup de 10 AMPAs de Camí Escolar Terrassa, han presentat els resultats de l’enquesta 2018 sobre la mobilitat a les escoles de primària de Terrassa.

L’objectiu de l’estudi és conèixer com són els hàbits de mobilitat de les famílies en el trajecte d’anada i tornada a l’escola, els problemes amb els que es troben i les accions que consideren prioritàries per millorar aquest camí a l’escola. 

A la foto: (Esquerra) Chus Forte, presidenta de l’AMPA Petit Estel – La Nova i (Dreta) Haritz Ferrando, portaveu del grup Camí Escolar Terrassa.

Aquesta enquesta s’ha dut a terme durant els mesos de juny i juliol 2018 i han participat 756 famílies de 27 escoles. Tot i que l’estudi no té valor estadístic representatiu, és una aproximació a la qüestió i s’espera que en el futur es puguin fer enquestes més ambicioses i representatives.

LLEGIR INFORME DELS RESULTATS DE L’ENQUESTA 

 • 42% de les famílies de Terrassa que van en cotxe a l’escola voldrien anar-hi a peu
 • Només 35% dels nens/es de cicle superior (10 a 12 anys) tenen l’oportunitat de fer el camí a l’escola pel seu compte.
 • 76% de les famílies creuen que cal reduir la intensitat de vehicles que accedeixen a l’escola per a que els seus fills/illes pugui anar-hi sols.
 • 63% dels desplaçaments es fan a peu, 29% en cotxe i 4% en autobús. Dades molt similars a l’enquesta del 2014.
 • El 5% de les famílies que van en cotxe a l’escola, trigarien menys de 10 minuts, si hi anessin caminant, i el 30% menys de 20 minuts.
 • Del 65% de l’alumnat de cicle superior que va acompanyat a l’escola, el 26% de les raons per fer-ho són la por al trànsit i el 19% perquè els consideren massa petits. Aquí pot ajudar el projecte de Camins Escolars per canviar la situació.
 • La dificultat que citen més les famílies és el problema de les cruïlles perilloses (27%), seguit de les voreres estretes (10%).

El grup d’AMPAs que hem promogut aquesta enquesta recomanem:

A l’Ajuntament de Terrassa

 • Seguir impulsant accions del projecte de Camins Escolars a totes les escoles que ho demanin.
 • Crear zones lliures de cotxes al voltant de les escoles. Les zones d’aparcament s’han de situar a més de 100 m de les entrades.
 • Crear la figura del “Voluntari/ària de Camí Escolar” per donar suport, entre d’altres, a la Policia Municipal a les cruïlles.
 • Fomentar el debat i la regulació del patinet (i dels nous vehicles de mobilitat personal) a la ciutat.

A les escoles

 • Participar en el programa de Camins Escolars i que formi part del projecte d’escola.
 • Habilitar aparcaments de bicicletes i patinets a l’interior de les escoles.
 • Explicar les bones pràctiques de mobilitat durant les jornades de portes obertes i en les sessions de benvinguda de les noves famílies.

A les famílies

 • Donar suport al projecte de Camins Escolars.
 • Utilitzar el cotxe o la moto el mínim possible i aparcar a les zones habilitades, i a ser possible a més de 100 m de les entrades de les escoles.
 • Contactar amb les AMPAs per fer arribar propostes i buscar solucions que millorin la seguretat dels infants i que puguin respirar un aire no contaminat.

 

 
 
Municipis: 
Vallès OccidentalTerrassa

Relacionats

Article

El passat 15 de novembre es va presentar el Pla Estratègic de Vehicle Elèctric a Terrassa (PEVE) 2022-2025, l'aprovació inicial del qual s'elevarà al Ple de novembre. Es tracta d'un document que proposa, dissenya i planifica les actuacions i estratègies necessàries per generalitzar la progressiva implantació del vehicle elèctric a la ciutat en els propers anys.

Notícia

Amb el lema «Reduir els plàstics d'un sol ús és a les teves mans! Reptes per afrontar el canvi climàtic», l'edició d'enguany incideix en l'avanç de la Unió Europea cap a la prohibició d'aquests articles, entre els quals es troben les bosses, els coberts, gots, plats, canyetes, recipients d'aliments per consumir en el mateix envàs, els taps i tapes o els bastonets de les orelles. Una mesura que prioritza la prevenció i la reutilització en detriment de l'eliminació de residus.

Acte
31/05/2021 - 00:00
Terrassa

Butlletí