16.000 persones voluntàries recullen més de 70 tones de residus en l'acció de neteja de la natura "Let's clean up Europe!"

12/07/2018 - 08:24

16.004 persones han participat, entre l’11 i el 13 de maig, en una acció voluntària de les 275 accions de neteja realitzades a Catalunya en el marc de la IV iniciativa europea “Let’s Clean Up Europe!”, destinada a la neteja dels espais naturals, com boscos, platges, rius o rieres.

La participació ha superat amb escreix les xifres de l’edició anterior, que va ser de 8.140 persones voluntàries. En aquestes 275 accions s’ha aconseguit recollir al voltant de 70,5 tones de residus, de les quals una bona part han estat envasos de plàstic, llaunes i brics (33%). En menor quantitat s’han trobat envasos de paper i cartró (3%), envasos de vidre (14%) i altres residus (50%), la majoria procedents de runes i altres residus de la construcció.

Accions en uns  200 municipis

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha coordinat la campanya, celebrada a 198 municipis catalans, un 21% més que l’any passat. Les accions, organitzades per 265 entitats, entre administracions públiques, associacions del tercer sector ambiental, centres excursionistes, escoles i instituts, o la ciutadania directament, han aconseguit netejar 41 platges, 131 trams de rius i rieres i 117 boscos i parcs naturals gràcies a l’acció de les persones voluntàries.

Les accions de neteja donen resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals, evitant possibles contaminacions i restaurant-ne l’habitat i el paisatge. Les actuacions també han tingut un alt potencial de sensibilització per a la ciutadania, en ser una bona oportunitat per visualitzar de forma directa l’efecte dels comportaments incívics.

18 regions europees han participat en aquesta iniciativa, i s’estima que 233.519 persones han col·laborat en 2.858 accions de neteja.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Aquesta iniciativa la coordina la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, de la qual l’ARC n’és sòcia. Durant una setmana, i arreu d'Europa, s’organitzen accions per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus; fer públiques les tasques que duen a terme els diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i fer canviar el comportament quotidià de la ciutadania en àmbits com el consum o la producció.

Enguany, la X Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 17 al 25 de novembre de 2018 i el dia temàtic versarà en la prevenció de residus perillosos.

La V edició de la campanya Let’s Clean Up Europe! ha comptat amb el suport econòmic del sistema integrat de gestió ECOVIDRIO, de Cicloplast i de la Diputació de Barcelona.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La ciutadania de tot Europa està convidada durant aquest cap de setmana, del 18 al 20 de setembre, a recollir i valoritzar els residus abandonats en el medi.

Article
Ja disposa de bosses compostables als dispensadors per la recollida d’excrements de gossos.

El ple de novembre de l'Ajuntament de Tiana ha aprovat per unanimitat eliminar els plàstics d’un sol ús en els edificis municipals i a les activitats organitzades per l’ens públic.

La moció insta a l’Ajuntament a que tota activitat organitzada directament pel consistori tingui prohibit utilitzar plàstic d’un sol ús a partir de l’any 2020, en consonància amb les directives europees.

Article

La campanya de prevenció de residus pretén aconseguir una ciutat encara més més sostenible i saludable amb la corresponsabilitat de la ciutadania

Butlletí