SETMANA EUROPEA DE LA MOBILITAT

dimecres, 16 setembre, 2020 - 00:00 a dimarts, 22 setembre, 2020 - 23:59

La Setmana Europea de la Mobilitat (SEM) d'aquest any tindrà com a lema "Per una mobilitat sense emissions" i se celebrarà, com és habitual, del 16 al 22 de setembre. El lema vol transmetre la voluntat, expressada per la Comissió Europea, d'arribar a la neutralitat en emissions de carboni al 2050. A més, també s'incidirà en la importància de l'accessibilitat en els transports sostenibles i  la necessitat de promoure un sistema de transport inclosiu per a totes les persones.
 

Augment d'emissions en el transport             

Tot i que els investigadors han identificat una reducció dels desplaçaments en cotxe a les grans ciutats i es preveu que en els propers anys el 50% dels viatges es realitzin en transport públic, en bicicleta o a peu, estudis recents de l'Agència Europea del Medi Ambient (EEE) confirmen un augment significatiu en emissions de transport en comparació amb els nivells de 1990. Concretament, les emissions de tot el sector del transport van augmentar un 28% entre els anys 1990 i 2018, cosa que posa de manifest la necessitat urgent de promoure solucions de transport amb carboni neutre a les zones urbanes. Tot i que diverses àrees metropolitanes europees importants han adoptat mesures estrictes, la part de les energies renovables utilitzades per al transport es va mantenir en 8,1% el 2018.

El canvi climàtic i els efectes ambientals relacionats, com inundacions, sequeres o onades de calor, constitueixen una de les amenaces més imminents per al benestar a  Europa. D'acord amb l'Acord de París, que té com a objectiu mantenir l'escalfament global dins d'un llindar d'1,5 graus, és fonamental assolir la neutralitat del carboni per al 2050. Es pot assolir la neutralitat del carboni mitjançant una combinació de mètodes, inclosa la reducció d'emissions de carboni, afavorint l'assoliment d'emissions zero per al transport públic i individual, així com a peu i en bicicleta. Segons les estimacions recents, al voltant del 80% de la població mundial viurà a les zones urbanes per al 2050, de manera que les ciutats proporcionen el marc perfecte per posar en pràctica aquests ambiciosos plans.


 

Categories: 
Mobilitat

Relacionats

Entrevista

Des de Fundación Conama han entrevistat a Sonia de Gregorio Hurtado, professora d'Urbanisme a la Universitat Politècnica de Madrid, per aprofundir en el tema.

Notícia

L’ens metropolità i la Federació Catalana de Vehicles Històrics signen un conveni que facilita la interlocució entre els propietaris de vehicles històrics i el Registre metropolità de vehicles autoritzats a les ZBE metropolitanes

Notícia

La ciutat s'adhereix a la Setmana Europea de la Mobilitat sostenible, que aposta per la intermodalitat

Butlletí