Pobresa hídrica: coneixement i acció pel dret humà a l’aigua.

dimecres, 21 maig, 2025 - 09:30 a 13:00
Hub Social (c/Girona, 34, interior. Barcelona).



Pobresa hídrica: coneixement i acció pel dret humà a l’aigua.
Com afecta la pobresa hídrica les llars metropolitanes? Presentem noves dades i eines d’anàlisi per visibilitzar les desigualtats i avançar cap a una gestió justa i equitativa de l’aigua.


El seminari "Pobresa hídrica: coneixement i acció pel dret a l’aigua" posa el focus en com mesurar i entendre aquesta problemàtica al context metropolità, combinant dades quantitatives i experiències viscudes. També reflexionarà sobre com avançar cap a la justícia hídrica. Tindrà lloc el pròxim dimecres, 21 de maig, al Hub Social (c/Girona, 34, interior. Barcelona). Ja et pots inscriure!


Dret humà a l’aigua

La pobresa hídrica, entesa com la impossibilitat de gaudir dels serveis hídrics necessaris per a una vida digna per motius econòmics, ja es reconeix com una qüestió essencial en les polítiques de cohesió social i urbana, però també en matèria de canvi climàtic i transició energètica. A l’àrea metropolitana de Barcelona les llars que podrien estar en situació de pobresa hídrica, és a dir, aquelles que declaren una relació entre la despesa d’aigua i la renda disponible de la llar, han augmentat d’unes 140.000 el 2016-2017 a 168.000 el 2021-2022, el que representa el 12,9% de les llars, segons les Estadístiques metropolitanes sobre condicions de vida (EMCV. Institut Metròpoli, 2024). Quan l’aigua esdevé inassequible, les llars amb menys ingressos es veuen obligades a fer renúncies, ja sigui consumint menys aigua del que és saludable o reduint el consum d’altres béns i serveis essencials per poder pagar l’aigua necessària.

Aquesta jornada reuneix recerca, dades i actors implicats per analitzar-ne les causes, els impactes i les possibilitats d’actuació. A través del coneixement compartit i la reflexió col·lectiva, volem contribuir a fer efectiu el dret humà a l’aigua.


Programa de la jornada

9:00 – 9:30 h – Inscripcions

9:30- 9:45 h – Benvinguda Institucional. Ricard Gomà, director de l’Institut Metròpoli i vicepresident O-HB

9:45 – 10:10 h – Pobresa hídrica: tres veritats i una mentida. Katie Meehan, codirectora del King’s Water Centre del King’s College de Londres

10:10 – 10:15 h – Torn de preguntes

10:15 – 10:35 h  – Mesurant l’impacte de la pobresa hídrica en el context metropolità: desigualtats i indicadors clau. Autors/es: Elena Domene i Mar Satorras – Institut Metròpoli. Elena Domene, cap de l’Àrea de Sostenibilitat de l’Institut Metròpoli

10:35 – 10:55 h –  “Hacemos lo que podemos pero no hay manera de que baje la factura”: Experiències viscudes de pobresa hídrica. Autors/es: David Saurí, Gustavo Romero i Hyerim Yoon – Departament de Geografia de la UAB. David Saurí, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat Autònoma de Barcelona

10:55 – 11:00 h – Torn de preguntes
 

11:00 – 11:20 h – Pausa – cafè
 

11:20 a 12:30 h – Taula rodona. Modera: Mar Satorras, investigadora en Sostenibilitat de l’Institut Metròpoli. Elena Domene, cap de l’Àrea de Sostenibilitat de l’Institut Metròpoli. David Saurí, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat Autònoma de Barcelona. Mònica Guiteras, sociòloga i tècnica d’Enginyeria sense Fronteres. AMB (pendent de confirmació).

12:30 – 12.55 h – Torn de preguntes

12:55 – 13:00 h – Conclusions i tancament. Elena Domene, cap de l’Àrea de Sostenibilitat de l’Institut Metròpoli

 

INSCRIPCIONS

PROGRAMA

 


 

Municipis: 
Categories: 
Aigua

Relacionats

Article


"Llegim el riu" és un projecte que uneix ciutadania i recerca científica amb l’objectiu de conèixer i protegir els ecosistemes fluvials. Es desenvolupa mitjançant espais d’innovació social a les biblioteques municipals, i posa el focus en el riu Besòs com a espai viu, proper i transformador.

Notícia

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment la nova ordenança d’aigües grises de la ciutat. 

Butlletí