El Ter al límit. L'aigua a Catalunya, una qüestió de país

dijous, 10 juny, 2021 - 19:00
Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona

Un documental sobre el Ter, eix d'una jornada que organitza la Diputació dins el projecte PECT «Girona, regió sensible a l'aigua»

Com afecta el transvasament del riu Ter al país, en general, i al canvi climàtic, en particular? Com es poden resoldre els conflictes que genera aquest procés? Aquest és l'eix del documental El Ter al límit. L'aigua a Catalunya, una qüestió de país, i també el d'un acte que la Diputació ha programat per al dijous 10 de juny, a les 19.00 hores, a l'Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona. Tot plegat, en el marc del projecte PECT «Girona, regió sensible a l'aigua», que cofinança el Programa Operatiu (PO) FEDER de Catalunya 2014-2020 i la mateixa Diputació, i que treballa per trobar solucions a la falta d'aigua, la salinització, la contaminació, els elevats costos de sanejament, les inundacions o el debat sobre el model de gestió hídrica al baix Ter. L'acte és obert a tothom.

La diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Montse Mindan, donarà la benvinguda a l'acte que la corporació organitza per al 10 de juny. Tot seguit, diversos experts implicats al projecte PECT «Girona, regió sensible a l'aigua» n'explicaran alguns dels resultats assolits. Són Francesc Camps (IRTA), Pere Pons (Junta Central d'Usuaris de l'Aigua del Baix Ter), Joan Pujol (Universitat de Girona) i Xavier Quintana (Universitat de Girona). Tot seguit, es presentarà i es projectarà El Ter al límit. L'aigua a Catalunya, una qüestió de país. El documental, que ha produït InblueFilms, mostra perspectives espectaculars del riu Ter i inclou nombrosos testimonis vinculats al territori i el món de l'aigua.

El projecte «Girona, regió sensible a l'aigua» té com a objectius principals convertir l'àrea del baix Ter en un territori que s'ajusti als principis del model de regió sensible a l'aigua; convertir-la en un referent internacional en la gestió racional, eficient i integrada dels recursos hídrics; disposar d'una bona qualitat de les aigües superficials i subterrànies, i implementar infraestructures sostenibles amb solucions tecnològiques que optimitzin l'ús i modulin la demanda del consum d'aigua per al reg agrícola que puguin ser reproduïbles en altres regions.

 

El riu, un ecosistema viu

El projecte pretén atorgar al riu Ter la consideració que es mereix, com a ecosistema viu amb un cicle hidrològic que cal gestionar amb eficiència i mirada llarga per mantenir uns cabals ambientals adequats i, així, garantir-ne l'estat ecològic òptim. Concep els recursos hídrics des d'una perspectiva integral, entenent que no només són essencials per a la pesca litoral, la sorra de les platges i les indústries agràries i del turisme, sinó també com una font d'aliment per a la biodiversitat riberenca, un valor patrimonial i una font d'identitat territorial i col·lectiva. En aquest escenari, la gestió de l'aigua esdevé imprescindible per conjugar els interessos econòmics, socials, culturals i ambientals del territori.


 

Etiquetes: 
Municipis: 
Categories: 
Aigua

Relacionats

Reportatge
REFLEXIÓ

Les pluges recents han permès l’obertura del pantà de Susqueda amb el pas de l’escenari d’emergència al d’excepcionalitat.

Notícia

L’AMAP participa a Girona de la mobilització en defensa dels rius. Mig miler de persones assisteixen als actes en defensa dels rius Ter, Fluvià i Muga. 

Notícia

El 82% dels veïns i veïnes ha recollit el material del porta a porta. Disposar de cubells més petits o fer propostes individualitzades per als blocs més complexos són algunes de les mesures que s’estan estudiant

Butlletí