Ecofòrum '22: els impactes ambientals del tèxtil

dilluns, 28 novembre, 2022 - 09:15 a 13:30
Vapor Universitari (c/ de Colom, 114), Terrassa.

Font: Ajuntament de TerrassaEl certamen, que se celebrarà el dia 28, s'emmarca dins la Setmana Europea de Prevenció de Residus

Dilluns, 28 de novembre, tindrà lloc l'Ecofòrum'22, al Vapor Universitari (c/ de Colom, 114), que enguany tractarà els impactes ambientals del tèxtil, com un dels reptes per afrontar el canvi climàtic. La jornada matinal comptarà amb sis ponències i un debat posterior per tractar temes com l'ecodisseny; el Pacte per la Moda Circular de Catalunya, al qual Terrassa s'ha adherit; la gestió del residu tèxtil domèstic i de la roba en desús; el paper de la indústria catalana per liderar aquesta transició i el disseny sostenible. Aquesta edició de l'Ecofòrum'22 s'emmarca dins la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que se celebrarà del 19 al 27 de novembre de 2022, i que també està centrada en la gestió dels residus tèxtils. 

Aquest certamen va néixer l'any 2003 amb la voluntat de ser un espai comú de debat i reflexió, d'informació i d'intercanvi de coneixements i experiències. Des de llavors, s'han organitzat, amb la d'enguany, un total de dotze edicions, en les que s'han tractat temes diversos com l'edificació sostenible (2003), la gestió sostenible dels residus (2004), la gestió sostenible de l'aigua (2005), la ciutat i el seu entorn (2006), la contaminació atmosfèrica (2007), la gestió sostenible del soroll (2008), les ciutats i el canvi climàtic (2010), el projecte de l'Anella Verda de Terrassa (2012), el malbaratament alimentari (2014), la contaminació de l'aire i la salut (2016) i la transició energètica i les instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum (2020).
El programa es pot consultar a la web municipal de medi ambient: https://www.terrassa.cat/actualitat-medi-ambient.


Programa de l'Ecofòrum'22

L'Ecofórum' 22 s'iniciarà a les 9.45 h, i després de la benvinguda institucional, contuarà amb la intervenció d'Enric Carrera, director de l'Institut d'Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTERTEX), que parlarà sobre l'ecodisseny. A continuació, la responsable de desenvolupament sostenible de la Generalitat, Mireia Cañellas, explicarà el Pacte per a la Moda Circular, al qual s'ha adherit Terrassa, perquè respon a la necessitat d'incrementar la recollida selectiva de residus tèxtils i s'alinea amb els objectius fixats el Pla de Residus 2018-2030 per avançar cap al residu zero, treballant per gestionar millor les deixalles en el context actual d'emergència climàtica. 

El certamen continuarà a les 10.25 h, amb la intervenció de l'Anna Ribera, coordinadora general  de l'Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees  (ACTE) d'Espanya, i de la Clara Mallart, tècnic de l'àrea d'economia circular de l'Agrupació catalana del tèxtil i de la moda (MODACC), que parlaran sobre el llibre blanc per la gestió del residu tèxtil domèstic. A partir de les 11.30 h, David Allo, de Confederación de la indústria textil (TEXFOR), centrarà la seva ponència en el paper de la indústria catalana per liderar la transició a la sostenibilitat del sector tèxtil; Xavier Casas, director d'eco INSERCIÓ, explicarà el paper d'aquesta entitat en la gestió sostenible de la roba en desús i, finalment, la dissenyadora catalana Miriam Ponsa, explicarà la seva experiència partint d'una nova mirada cap a la sostenibilitat de la moda. El certamen clourà a les 13.30 h, després del debat.

Programa
Més informació


 

Categories: 
Reciclatge/Residus

Relacionats

Article

La campanya «Treu-te la roba» vol incentivar el reciclatge del residu tèxtil els 120 contenidors taronges que hi ha repartits per tota la ciutat de Terrassa. 

Notícia

La iniciativa la promou l’Ajuntament de Montcada i Reixac i es farà un cop al mes, passant per diferents barris.

Notícia

Aquesta iniciativa que es va realitzar a Montcada i Reixac, pretén fomentar l’ús de la roba de segona mà com a alternativa al consum tradicional.

Butlletí