DIA INTERNACIONAL PER A LA DEFENSA DELS MANGLARS

divendres, 26 juliol, 2024 - 00:00 a 23:59

#manglars

Els manglars són uns ecosistemes de gran importància, tant pel seu valor ecològic i els seus múltiples béns i serveis ecosistèmics (protecció del litoral vers l’erosió, depuració de l’aigua, mitigació del canvi climàtic, bellesa, hàbitat de diferents espècies, etc.), com per constituir un hàbitat, mitjà de vida i font de cultura i espiritualitat de nombroses comunitats que en depenen. Aquest dia ens recorda la necessitat de preservar-los. 

Els manglars són ecosistemes poc freqüents, espectaculars i prolífics a la frontera entre la terra i el mar. Garanteixen la seguretat alimentària de les comunitats locals. Proporcionen biomassa i productes forestals i sustenten la pesca. Contribueixen a la protecció dels litorals i a l'atenuació dels efectes del canvi climàtic i dels fenòmens climàtics extrems.

Per això, la protecció dels ecosistemes de manglars resulta essencial avui dia. Hi greus desafiaments per a la seva supervivència, des de l'alarmant pujada del nivell del mar fins a la situació de creixent perill en què es troba la diversitat biològica. La Terra i els éssers humans simplement no poden permetre perdre aquests ecosistemes vitals.

La UNESCO ha estat sempre a l'avantguarda de la promoció de relacions noves i harmonioses entre les persones i la natura, en què la preservació dels ecosistemes de manglars revesteix especial importància.

Amb aquesta finalitat, la UNESCO treballa en tots els àmbits i amb tots els associats per elaborar una iniciativa oberta sobre els manglars i el desenvolupament sostenible. La Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera de la UNESCO té 86 llocs, d'un total de 669, que compten amb zones de manglars.

 


 

Categories: 
Aigua
Parcs naturals/Paisatge

Relacionats

Acte
02/02/2024 - 00:00
Notícia

Aigües de Reus i l’Institut d’Horticultura i Jardineria han signat un conveni pel qual l’aigua residual que tracta la depuradora es convertirà en el banc de proves d’un projecte experimental per al conreu de Chlorella vulgaris com a fertilitzant per als sòls agrícoles. Es tracta d’una micro-alga que té una capacitat molt alta de retenció de CO2, un factor que és molt interessant davant la creixent necessitat de pràctiques agrícoles sostenibles que optimitzin el recursos hídrics i redueixin l’impacte ambiental.

Notícia

Aquest projecte té per objectiu millorar la infiltració de l’aigua de pluja per aprofitar el màxim aquest recurs tant escàs a la regió mediterrània

Butlletí