4t Bioblitz metropolità

dissabte, 22 maig, 2021 - 00:00 a diumenge, 23 maig, 2021 - 23:59

Què és?

La 4a edició del Bioblitz Metropolità se celebrarà el cap de setmana del 22 i 23 de maig. Enguany, com a novetat i responen a la bona acollida del format virtual de la darrera edició, combinarà la participació a les xarxes socials amb les activitats presencials adaptades a les mesures de prevenció de la Covid-19. 

Es convida a la ciutadania a assistir a les propostes que tindran lloc a les Jugatecambientals dels parcs i platges metropolitans, totes relacionades amb la elaboració d'uns cens d'éssers vius. Paral·lelament també s'anima a penjar fotografies a les xarxes socials de les diferents espècies de flora i fauna que s'observin. 

El Bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que té l'objectiu principal de fer un recompte d'espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori metropolità. Es pretén que el públic pari atenció en la biodiversitat d'aquests espais i en la seva importància en el funcionament correcte dels ecosistemes, cosa imprescindible pel control dels organismes patògens com és el cas de la pandèmia que avui ens afecta. 

  Com participar-hi?

  1. Participant a les activitats dirigides a les Jugatecambientals dels parcs i platges metropolitans. Totes les propostes presencials estaran adaptades a les mesures de prevenció de la Covid-19. S'obsequiarà a totes les families assitents amb el pòster de les papallones diürnes metropolitanes.

  2. A través de les xarxes socials publicant fotografies de detall, amb resolució, en color i sense filtres de la fauna i flora observada als parcs i platges. Poden ser tota mena d'organismes: ocells, insectes com ara papallones, escarabats, abelles i vespes, aràcnids, rèptils, amfibis, peixos, arbres, flors, etc. Per poder identificar l'espècie és important que es mostrin totes les parts del cos de l'èsser viu. En cas que es tracti d'una planta serà necessari el detall de la seva tija o tronc, fulla, flor, fruit si en té.

  3. Publica la fotografia al teu perfil de Twitter o Instagram (tria només una de les dues xarxes socials per no repetir observacions) etiqueta en la publicació el perfil @ParcsplatgesAMB o @parcsplatgesamb i fes servir el hashtag #BioblitzMetropolità21 si coneixes l'espècie afegeix els seu nom vulgar i/o científic, si no, pregunta'ns de quina espècie es tracta. Intentarem contestar totes les vostres consultes amb la col·laboració de científics experts. És molt important que indiquis en quin parc o platja l'has observat.

  4. Les publicacions de les fotografies es poden fer al llarg de tot el cap de setmana del 22 i 23 de maig.

  5. S'elaborarà un cens de biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans amb el recompte de totes les espècies que s'hagin observat.


   Resultats

   Totes les dades obtingudes durant aquesta jornada es bolcaran a les plataformes Ornitho i/o Ocells del Jardí de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides a través del Visor de fauna metropolità.


   Els resultats obtinguts també s'utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l'evolució dels sistemes dunars.

   El Bioblitz metropolità forma part del Pla de millora de la biodiversitat de l'AMB: un projecte que recopila un total de 48 actuacions als parcs i a les platges metropolitans.

    

    
    Categories: 
    Biodiversitat

    Relacionats

    Notícia

    L’àrea de Transició Ecològica ha introduït nous criteris perquè creixi la vegetació herbàcia fins que fa tot el cicle de floració i fructificació, beneficiant l’alimentació d’insectes pol·linitzadors, la producció de llavors o la recuperació del bosc de ribera, entre altres. L’actuació s’inclou en el projecte de millora de la biodiversitat de Lleida.

    Notícia

    L’actualització del sis plafons que fan una proposta de recorregut circular l’ha fet el Consorci del Besòs a petició de l’Ajuntament de Montcada i Reixac i també s’ha adaptat per a les persones amb discapacitat visual.

    Article
    Un exemplar de Polyommatus icarus | Xavier Sisquella

    Un exemplar de Polyommatus icarus | Xavier Sisquella

    Ja està disponible la segona fase de l'estudi Anàlisi de la gestió sostenible dels prats florits, engegat per l'AMB l'any 2019 en col·laboració amb centre de recerca en ecologia (CREAF) i l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB)

    Butlletí