Font: IRTA
La dirigirà José M. Gil, director del Centre de Recerca en Economia del Desenvolupament Agroalimentari UPC-IRTA (CREDA) i cap del programa d’Economia Agroalimentària de l’IRTA.
Mercabarna acaba de crear una càtedra universitària per estudiar com prevenir i reduir el malbaratament alimentari a les baules de la producció i la distribució majorista i detallista de la cadena alimentària. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través de l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i Biosistemes de Barcelona (EABB), serà l’encarregada, conjuntament amb Mercabarna, de dur a terme el projecte, en haver guanyat el concurs convocat entre universitats públiques catalanes. La càtedra rep el nom de Càtedra UPC-Mercabarna per la lluita contra el malbaratament alimentari, tindrà un pressupost de 30.000€ anuals i una durada de 3 anys prorrogables, i la seva direcció serà a càrrec de José M. Gil, cap del programa d’Economia Agroalimentària de l’IRTA i director del Centre de Recerca en Economia del Desenvolupament Agroalimentari UPC-IRTA (CREDA), a més de professor de la UPC.
En el marc de la Càtedra s’identificaran i establiran indicadors per quantificar les pèrdues i el malbaratament alimentari en les baules de la cadena alimentària de la producció i la distribució majorista i detallista; s’investigaran línies innovadores per crear noves maneres de potenciar l’aprofitament alimentari; es crearà un decàleg de bones pràctiques per a la prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament en les baules esmentades de la cadena alimentària; es crearan sinèrgies, aliances i punts de trobada amb actors clau dels sectors implicats en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari; es transferiran coneixements i formació per assolir el màxim aprofitament alimentari possible, i es dedicaran esforços a divulgar i sensibilitzar sobre la prevenció i reducció de les pèrdues, el malbaratament i l’aprofitament alimentari.