Unef presenta la seva Xarxa de Dones Solars

Font: UNEF

02/04/2024 - 09:00

Unef, la Unió Espanyola Fotovoltaica, ha presentat a Barcelona la seva Xarxa de Dones Solars, que ja compta amb més de 400 persones.

La Unió Espanyola Fotovoltaica, associació sectorial majoritària de l'energia solar a Espanya, se suma a la petició de l'Organització de les Nacions Unides a la commemoració del Dia Internacional de la Dona per avançar en la creació d'una societat que reconegui i integri el talent de les dones no només com una qüestió bàsica de drets fonamentals, sinó com la base necessària per aconseguir un món pròsper i equitatiu fonamental per al desenvolupament sostenible de la societat.  

En un país en ple canvi i amb reptes importants per afrontar, resulta més urgent i necessari que mai generar polítiques per a la inclusió activa i igualitària de totes les persones. Tot i això, la desigualtat segueixen llastrant la integració plena de les dones a l'entorn laboral generant, d'una banda, una pèrdua d'oportunitats personals i de l'altra, una manca del talent necessari per a la consecució de la transició energètica.”, ha recordat  Alba Fernández Rivera, vicepresidenta d'UNEF i Directora d'Afers Regularotris d'Holaluz.

El llançament d'aquesta iniciativa, que es va fer a les oficines d'Holaluz, ha posat en valor el compromís per la diversitat i la inclusió, que formen part activa de les companyies del sector i que són punts fonamentals per aconseguir una transició energètica justa, inclusiva i sostenible.

Aquesta primera trobada de la Xarxa de Dones Solars (Red de Mujeres Solares) va consistir en un diàleg inspiracional sobre lideratge femení entre Carlota Pi, cofundadora i CEO d'Holaluz, i Izaro Assa d'Amílibia, líder de Diversitat a BBVA, i diverses dinàmiques de networking entre les assistents. La jornada ha posat en relleu l'avenç de les dinàmiques de diversitat dins del sector a Espanya, i com a mostra, s'ha presentat l'Anuari de les 100 Dones Solars, que recull els perfils de les professionals que treballen dia a dia per un sector pròsper i sostenible.

Carlota Pi, cofundadora i CEO de la companyia elèctrica catalana, va oferir una conferència sobre el valor de la diversitat al sector i va destacar que "des d'Holaluz, enfoquem tots els reptes amb una perspectiva d'igualtat. Per exemple, quan no hi havia instal·ladors suficients a el mercat, nosaltres apostem per construir una escola d'instal·ladores per formar dones d'altres sectors, volem fomentar una major igualtat en el sector perquè creiem que és la millor manera d'impulsar-lo, i esperem que aquesta Xarxa de Dones Solars ens ajudi a assolir aquest objectiu".

En paraules d'Alba Fernández Rivera, vicepresidenta d'UNEF i Regulatory Affairs Manager d'Holaluz, aquesta Xarxa de Dones Solars representa un avenç notable, ja que “encara hi ha estereotips de gènere que limiten les oportunitats de creixement de les dones i suposen una barrera per a la seva desenvolupament professional. Tot i els reptes pendents, és innegable que hem avançat molt. Crec que a poc a poc estem eliminant aquestes barreres i aconseguint que les dones puguin desenvolupar el seu màxim potencial professional al sector de l'energia solar”.

Aquesta xarxa sorgeix com a part d'un ambiciós pla de diversitat dissenyat per Unef de la mà de BBVA i, en aquest sentit, Ízaro Assa de Amilibia ha destacat que “el sector solar està en un moment clau perquè la transició energètica sigui inclusiva i socialment sostenible: Acompanyar la Unef en la definició d'aquest camí estratègic pel que fa a la consideració de la diversitat com a eina clau de canvi, és continuar amb el propòsit de BBVA de generar oportunitats allà on puguem. En aquest sentit, la creació de la xarxa de dones és un punt clau que, sens dubte, beneficiarà molt el sector i el conjunt de la societat”.

Durant la jornada es va obrir un espai per conèixer les experiències de les dones del sector i consultar sobre quines eines els agradaria que habilités la Xarxa per impulsar el lideratge i la participació femenina. Les peticions més comunes van ser: conèixer altres dones referents, obtenir formació en capacitats i lideratge i crear espais de networking.

La jornada ha finalitzat amb un compromís unànime per part dels assistents per impulsar iniciatives a favor de la igualtat d'oportunitats des de les companyies.

 

Primer estudi d'ocupació i diversitat al sector solar

Per aconseguir més representació i igualtat en el panorama fotovoltaic nacional, Unef impulsa, de la mà de BBVA i EDPR, la realització de l'Estudi d'Ocupació i Diversitat del sector de l'energia solar a Espanya, que generarà el primer diagnòstic sobre les ràtios actuals de paritat i integració de la diversitat al sector. Així mateix, aquest exercici d'anàlisi resultarà un informe sobre la capacitat de l'energia solar per crear ocupació inclusiva a Espanya.

Aquest estudi confirma el paper protagonista d'Unef en el disseny de polítiques de qualitat i integració, que posicionin el sector fotovoltaic espanyol com un motor d'igualtat d'oportunitats.

L'estudi d'ocupació i diversitat del sector solar fotovoltaic espanyol constituirà una fita pioner al nostre país que esperem serveixi de referència i esperó per a milers de dones. El 75% de les ocupacions que es crearan de cara 2050 giraran al voltant de les noves tecnologies i, per extensió, a les anomenades àrees d'estudi STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques), així les coses, esperem que els resultats de aquest estudi incentivin la curiositat entre les dones en relació amb el pròsper sector solar.” ha recalcat Rafael Solís, director de Public Affairs i Relació amb Comunitats d'EDP Renovables.

Les dades són fonamentals per aconseguir una transició energètica que respongui a les necessitats reals. El compromís que adquireix BBVA amb la diversitat és transversal, recolzant allà on puguem arribar i resulta reconfortant unir esforços entre els diferents sectors per generar oportunitats reals per a totes les persones.”, ha recordat Ízaro Assa d'Amílibia, Global Diversity Manager de BBVA .

 


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Actualment la xarxa Endolla Barcelona arriba a tots els barris de la ciutat i posa a disposició de la ciutadania una xarxa de 1.000 punts de càrrega alimentada amb energia 100% renovable. El servei té 3.300 usuaris actius i una mitjana de 14.000 recàrregues mensuals

Article

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha fet un pas important cap a la sostenibilitat amb la instal·lació de 137 panells fotovoltaics, 72 a l’edifici Mirador i 65 a l’antiga Casa de la Caritat. Aquesta mesura s’emmarca dins del suport de la Diputació de Barcelona en la descarbonització del CCCB, en línia amb el Pla Clima.

Article

La remodelació dels jardins de les Tres Xemeneies, al Poble-sec, suposa un pas endavant en la millora de l’eficiència energètica i la reducció de la contaminació en els treballs urbanístics. L’actuació permetrà eliminar barreres arquitectòniques i dinamitzarà l’espai.

Butlletí