Suma’t a la Comunitat Energètica del teu municipi

13/10/2023 - 11:17

Arrenca la campanya per activar més d’un miler de Comunitats Energètiques

L’objectiu és impulsar la creació de com a mínim una Comunitat Energètica a cadascun dels 947 municipis, barris de grans ciutats i polígons industrials de Catalunya. 


 

En marxa la campanya per impulsar la creació de més d’un miler de Comunitats Energètiques des de l’economia social i solidària a tot Catalunya que promou Som Comunitats. La campanya està dirigida a la ciutadania, entitats, empreses i administració pública per tal que puguin generar i compartir serveis energètics de forma col·lectiva i local.

A través de les Comunitats Energètiques, les persones de cada municipi es poden organitzar per activar i compartir serveis energètics, com per exemple, instal·lar plaques fotovoltaiques, compartir vehicles elèctrics, fer compres col·lectives de serveis energètics com llenya o il·luminació led i rehabilitació d’edificis entre moltes altres possibilitats.

A partir d’avui qui ho desitgi podrà anar al mapa que hi ha a la web de Som Comunitats (www.somcomunitats.coop) i buscar el seu municipi. Allà hi trobarà una Comunitat Energètica on s’hi podrà inscriure. Quan hi hagi un nombre de persones interessades, serà el moment d’organitzar una primera trobada per començar a caminar per fer realitat la Comunitat. 

L’objectiu és impulsar la creació de com a mínim una Comunitat Energètica a cadascun dels 947 municipis, barris de grans ciutats i polígons industrials de Catalunya, per fer un salt endavant en la cada cop més necessària transició energètica, lliure d’energies fòssils, 100% renovable, democràtica i en mans de la ciutadania. 

La primera fase del projecte Som Comunitats està centrada a Catalunya i està previst que, més endavant, altres Comunitats Autònomes el puguin replicar als seus territoris. 

 

Més de 70 Comunitats Energètiques en funcionament

Actualment, a Catalunya, hi ha més de 70 Comunitats Energètiques que estan en funcionament o en fase de construcció. La tipologia d’aquestes Comunitats Energètiques és diferent en funció de l’entitat que la incentiva, la ciutadania, l’administració pública o les empreses. L’objectiu, però, sempre és el mateix: l’organització col·lectiva per l’impuls de la transició energètica.  

 

Exemples de Comunitats Energètiques pioneres

Un exemple de Comunitat Energètica incentivada des de la ciutadana es troba als Hostalets de Balenyà, a la comarca d’Osona, amb la Comunitat Energètica Balenyà Sostenible. En aquesta Comunitat Energètica, les 170 persones sòcies comparteixen autoconsum fotovoltaic, una furgoneta elèctrica i carregadors elèctrics. 

De Comunitats Energètiques impulsades per ciutadania i empreses, destaca la Comunitat Energètica Vilanoveta a Lleida. Aquesta Comunitat està formada per 40 persones sòcies que comparteixen serveis com l’assessorament i la formació en energia, compres col·lectives d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic individual i estudis de teulades públiques i privades per autoconsum fotovoltaic col·lectiu. 

Per altra banda, també l’administració pública està al darrere d’algunes Comunitats Energètiques, com l’Ajuntament d’Ulldecona amb la Comunitat Energètica d’Ulldecona. Aquesta Comunitat, la conformen 45 persones juntament amb l’Ajuntament que fan autoconsum fotovoltaic col·lectiu i comparteixen serveis de formació per adquirir nous coneixements sobre els perfils de consum per tal de millorar l’estalvi i l’eficiència energètica. 

A més de la ciutadania i l’administració pública, les empreses de polígons industrials també poden crear la seva Comunitat Energètica per generar i compartir serveis energètics. És el cas de la Comunitat Energètica Manresa Il·lumina del polígon industrial Bufalvent de Manresa. Aquesta Comunitat està formada per 36 empreses i actualment comparteixen serveis d’energia fotovoltaica. També estan contemplant incorporar altres serveis com la mobilitat compartida o la xarxa de calor.

 

Sobre Som Comunitats

Som Comunitats treballa per cobrir les necessitats de les Comunitats Energètiques en tot el seu cicle de vida a través de recursos i assessorament. Entre els serveis que s’ofereixen hi ha el desenvolupament d’una plataforma digital perquè cada Comunitat Energètica gestioni els seus serveis comunitaris i energètics com ara, plaques solars, vehicles elèctrics, auditories sobre estalvi energètic etc. 

Som Comunitats rep el suport del Programa d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya dins del marc de Projectes Singulars 2022-2023.

Les cooperatives que promouen aquesta iniciativa provenen del sector de l’energia, la tecnologia i la consultoria estratègica d’empreses de l’economia social: Som EnergiaSom MobilitatCoopdevs i ePlural (EPIArkenovaSuno i Tandem Social).

Promou i finança la Generalitat de Catalunya – Departament d’Empresa i Treball:


 

Categories: