Una taula de nadal... ecològica!

18/12/2006 - 00:00
L'oferta de productes alimentaris de producció ecològica s'ha diversificat tant en els últims anys que ara és possible sense massa problemes trobar tots els ingredients necessaris per una bona taula de nadal més sana, respectuosa amb el medi ambient i amb els sabors que gaudien els nostres besavis. La garantia de producció "ecològica", "biològica" o "orgànica" (tres maneres de dir la mateixa cosa: la producció ha estat sostenible i no ha emprat elements químics de síntesi) la dóna l'etiqueta del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) si són produïts a Catalunya, o d'altres equivalents a la resta de regions de l'estat espanyols i als diferents països europeus (trobareu les etiquetes més freqüents aquí). On comprar Algunes cadenes de supermercats i grans magatzems han inclòs productes ecològics a les seves botigues, però en ocasions el repertori és limitat. Per trobar una oferta més àmplia, és recomanable dirigir-se a algun establiment especialitzat. A Barcelona n'hi han pràcticament a tots els barris, i també a la resta de poblacions grans i mitjanes del país. Per trobar alguna "ecobotiga" prop d'on esteu, podeu mirar aquest llistat o bé consultar aquest cercador que permet de localitzar les botigues per províncies. El CCPAE també té una relació d'establiments recomanats, que inclou diverses carnisseries. Una altra opció és comprar a través d'internet i rebre la comanda a casa. Els productes que fan nadal, amb certificació ecològica Per als qui celebren el nadal de manera tradicional, hi ha una sèrie d'aliments que no poden faltar a taula, i gairebé tots es poden adquirir amb certificació ecològica, inclosos els dolços per les postres. El torró es pot trobar en les varietats més clàssiques de Xixona (tou) i Alacant (dur), i també n'hi ha de massapà, de xocolata amb ametlles o avellanes, de coco i de rovell d'ou de les marques Oleander, El Enjambre o Vegetalia, per exemple. Entre els dolços també hi ha polvorons amb o sense xocolata de Bio Natura o Belsi, i fins i tot tortells per la nit de reis. Els ingredients frescos dels àpats nadalencs Als establiments especialitzats, i també a algunes parades dels mercats, es venen tot tipus de fruites i verdures de temporada de producció ecològica. Pel que fa a la carn, el més recomanable és adreçar-se a alguna de les carnisseries especialitzades, assortides amb productes de petits proveïdors de la zona. A les "ecobotigues", a més, solen tenir carn envasada de l'empresa Ecoviand, que distribueix pollastre, ànec, porc i vedella. Si es prefereix fer servir brou envasat, la marca Aneto, n'ofereix de verdures i de pollastre amb certificació ecològica. S'ha de parar atenció, però, perquè aquesta marca també fa brous convencionals (sense certificació). Pel que fa al peix i els mariscos, un dels pocs que es pot trobar amb certificació ecològica és el salmó de piscifactoria. En aquest cas l'etiqueta garanteix que s'ha respectat un espai més ampli per als peixos i se'ls ha alimentat amb cereals d'origen ecològic. Les espècies que es pesquen a la mar han de tenir una etiqueta al punt de venda que especifiqui que és fresc i on s'ha capturat. És molt difícil saber si provenen d'una zona sobreexplotada, però en qualsevol cas és convenient exigir aquesta informació sobre l'origen. El més complicat, els galets Costen de trobar els galets de producció ecològica. Alguns botiguers especialitzats diuen que és perquè hi ha poca demandai perquè, a més, la majoria de fabricants de pasta ecològica són italians, i no fan aquesta especialitat. Tanmateix, la casa italiana La terra e il cielo en té en catàleg. i a Barcelona es poden trobar al Biocenter del carrer València amb Casanova. Diverses marques ofereixen pasta en forma de conquilla que pot ser un bon substitut, i no és gens difícil trobar fideus per la sopa. Sí que hi ha, però, pasta per a canelons, com ara els de la marca Rapunzel. Varietat de vins i cava El llistat de bodegues que s'han especialitzar en vins i caves ecològics és molt gran, a Catalunya i a la resta de denominacions d'origen de l'estat. Es poden adquirir fàcilment a qualsevol celler ben assortit, a les "ecobotigues" i en alguns casos a la secció de vins dels supermercats i grans magatzems. Les etiquetes garanteixen que no s'han usat pesticides ni tractaments químics a les vinyes. De les denominacions catalanes, hi ha diversos productors al Penedès, com ara Albet i Noya (pioners en la producció de vins ecològics, van començar als anys 70), els cellers Can Suriol, la bodega Castell d'Age i la marca Okhre de Freixenet. A Lleida en fa Casa Pardet. A les "ecobotigues" venen també sidra ecològica, així com diversos licors, gairebé tots importats d'Europa o Amèrica; des de ginebra, vodka, rom o whisky a licors de fruites i herbes, i diverses varietats d'aiguardents. Comerç just a la sobretaula Articles com el cafè, la xocolata i les infusions de te són pràcticament sempre d'importació, controlada en bona part per grans empreses multinacionals que compren a preus molt baixos la producció als països més pobres. Per no formar part d'aquesta cadena d'explotació es poden adquirir productes de comerç just, que garanteixen uns ingressos justos per als productors i que donen sortida als petits pagesos. Les botigues de les ONG Intermon-Oxfam, Setem i la Xarxa de Consum Solidari ofereixen un bon catàleg de productes de comerç just, que també es poden comprar online i a bona part de les "ecobotigues". No tots els productes de comerç just són també de producció ecològica, però alguns compleixen els dos requisits, com ara alguns cafès de Colòmbia i Costa Rica, o xocolates procedents de Bolívia, la República Dominicana i Equador. En alguns casos l'elaboració s'acaba aquí, a empreses com Xocolates Solé, del Vallès, que compra les matèries primeres a través de distribuïdors de comerç just i fa la xocolata de manera artesana. Pel que fa al te i altres infusions, n'hi han de comerç just de l'Índia i Sri Lanka, i també es pot optar per herbes i tisanes de producció sostenible de diversos punts de Catalunya. Alguns consells més A més de tenir en compte l'origen ecològic dels productes per la taula de nadal, cal recordar també que és convenient evitar els embolcalls innecessaris a l'hora de comprar, i que és millor anar amb carro, cistell o bosses que ja tenim a casa que agafar-ne de noves a les botigues. També es pot evitar generar residus si es fan servir estovalles i tovallons de roba enlloc dels de paper. Per últim, a l'hora de desparar la taula i endreçar la cuina, es pot encara tenir cura de l'entorn si es fan servir productes de neteja d'origen vegetal, biodegradables i que no han estat testats en animals. A les "ecobotigues" es poden adquirir sabons multiusos per la casa i d'altres d'específics per al rentaplats.

Relacionats

Butlletí