Tarragona, model mediterrani d'Smart City

Sostenible.cat
22/12/2013 - 00:00

La ciutat de Tarragona acollirà els Jocs Mediterranis l'any 2017, i la preparació per a aquest gran esdeveniment esportiu ha servit de marc per incorporar un gran pla de mesures per ser una ciutat intel·ligent i més sostenible, no només de cara a les noves infraestructures, sinó com a revisió global de la ciutat.

Tarragona s'està convertint així en el model mediterrani d'Smart City, ja que tot el projecte té molt presents les característiques pròpies d'aquests tipus de ciutats: la importància d'una bona gestió de l'aigua, la mobilitat amb un centre densament poblat i barris i urbanitzacions disseminats, l'elevat consum energètic i la coexistència amb un ric patrimoni cultural i artístic que és pol d'atracció turística.

El projecte està coordinat per la Fundació Tarragona 2017 Smart Mediterranean City i l'objectiu és múltiple: des de la reactivació econòmica a la internacionalització de la marca Tarragona, l'impuls de la participació ciutadana i la incorporació de les noves tecnologies en la gestió i la presa de decisions. Tot amb mires de millorar el benestar i la qualitat de vida de la ciutadania i la convivència ciutadana.

I per a això s'estan dissenyant i posant en marxa diverses accions agrupades en cinc grans eixos: aigua, energia i medi ambient, salut, mobilitat, i turisme i patrimoni.

La importància de la gestió de l'aigua
Tarragona té ben present la importància de la gestió de l'aigua: no va ser fins l'any 1988, amb el transvasament de l'Ebre, que tota la ciutat va poder tenir aigua de boca. I durant la sequera de 2008, van ser les captacions subterrànies de Tarragona les que van omplir els vaixells que van portar aigua potable a Barcelona.

En aquest context s'ha posat en marxa un nou sistema de telemesura del subministrament d'aigua, amb uns comptadors que proporcionen informació detallada que permeten conèixer el consum al detall, i faciliten personalitzar accions de conscienciació i estalvi i la difusió de bones pràctiques. En aquesta línia també s'ha previst la sensorització dels sistemes de reg de parcs i jardins, amb adaptació automàtica a les condicions climatològiques i detecció d'escapaments.

La reutilització d'aigües residuals ja s'aplica a l'Smart Parc Tabacalera, que aprofita l'aigua de pluja i del clavegueram per regar una superfície vegetada d'11.000 metres quadrats, inclosos els 3.000 metres quadrats del jardí vertical més gran d'Europa, que acaba de rebre el prestigiós premi Territorio y Marketing de desenvolupament urbà. (Més informació sobre l'Smart Parc Tabacalera en aquest vídeo).

I en una ciutat mediterrània també resulta fonamental l'atenció a les platges. Per conèixer la qualitat de l'aigua en temps real s'ha implantat un servei d'informació multiplataforma, mitjançant pantalles al carrer i a través de l'aplicació iBeach per a smartphones, que inclou també dades de l'estat de la mar, l'accessibilitat a cada platja o la presència de meduses, entre altres coses.

Més eficiència i més estalvi energètic
L'eficiència energètica del sector industrial i la modernització dels equipaments públics per maximitzar el seu potencial d'estalvi energètic són dos dels punts principals en aquest àmbit.

De moment s'ha començat a treballar en millores en l'enllumenat públic, amb l'exemple destacat de la nova il·luminació de la façana de l'Ajuntament, que ha substituït l'anterior sistema d'halògens per pantalles LED, que permet un estalvi energètic del 60% a més d'aportar la possibilitat de canviar les combinacions de colors durant dates destacades.

També s'ha posat en marxa un projecte pilot d'aïllament tèrmic al col·legi Cèsar August. Consisteix en l'aplicació d'un producte aïllant entre la façana exterior i les parets interiors de les aules que aconsegueix mantenir la temperatura a l'hivern i reduir la calor a l'estiu. Amb això no només millora el confort d'alumnes i professors, sinó que s'aconsegueix un estalvi d'energia d'un 35%, segons una auditoria recent.

Tecnologies per la salut i la qualitat de vida
La celebració dels Jocs Mediterranis servirà també per promocionar els beneficis de l'activitat física en la salut i la qualitat de vida. I per aconseguir-ho es preveu dissenyar entorns urbans que ho facilitin, amb especial atenció a potenciar els trajectes a peu i la seguretat i benestar dels vianants.

El paper de les tecnologies serà especialment important en el cas de la gent gran, amb la futura implantació de nous sistemes per al seguiment i diagnosi telemàtica, o amb la promoció de noves activitats físiques amb videoconsoles. De fet, ja s'han instal·lat un total de 20 consoles Wii a 9 llars de jubilats de la ciutat, per potenciar noves pràctiques "esportives" i lúdiques en interior.

Els reptes de la mobilitat
La gestió de la mobilitat a Tarragona, com a moltes altres ciutats mediterrànies, és un repte complicat. Amb una zona centre molt densament poblada i un gran conjunt de barris i urbanitzacions disseminats pels més de 60 quilòmetres quadrats del terme municipal, la solució no és gens fàcil.

El Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible (PMUS) de Tarragona, aprovat el desembre de 2011, preveu la sensorització i anàlisi de les dades recollides per millorar la gestió dels aparcaments i el transport públic, la regulació del trànsit mitjançant la senyalització semafòrica i el càlcul de trajectòries òptimes per a la recollida de residus urbans, entre altres.

També s'estudia la coordinació més adequada entre les rutes del transport públic i els aparcaments dissuassius, i el suport a sistemes de cotxe compartit als grans centres de treball i educatius.

Patrimoni cultural i turista 2.0
Les noves tecnologies són una eina imprescindible per a la promoció d'un nou turisme a Tarragona. Més enllà de la visibilitat que s'aconseguirà amb la celebració dels Jocs Mediterranis, es vol potenciar un sistema multiplataforma (web, mòbils, xarxes socials, etc.) que proporcioni informació àgil i en temps real sobre cultura, patrimoni, rutes, oci, restauració i allotjament a la ciutat.

La imprescindible participació de les empreses

Tot el projecte de Tarragona 2017 Mediterranean Smart City s'ha dissenyat sobre la base de la col·laboració de l'Ajuntament amb diverses empreses en cadascun dels àmbits de treball. Així, per exemple, els nous comptadors d'aigua ja operatius s'han instal·lat amb EMATSA, de la il·luminació amb LEDs de la façana de l'ajuntament s'ha encarregat SECE (i a més no ha suposat cap cost al consistori perquè s'emmarca en el contracte de manteniment de l'enllumenant públic), l'aïllament tèrmic està en mans de la multinacional BASF i la cessió de les videoconsoles Wii per a la gent gran és un acord amb Nintendo.A més, s'han creat els Premis Tarragona Smart City per incentivar l'emprenedoria i la innovació sobre els criteris de la ciutat intel·ligent. Els participants han hagut d'elaborar uns vídeos de presentació que s'han votat online, i els guanyadors es van donar a conèixer fa uns dies.

En la categoria d'eficiència energètica i sostenibilitat s'ha premiat el projecte Citysens de jardins intel·ligents amb reg i fertilització automatitzada. En innovació social ha guanyat el projecte Dynamind de formació tecnològica per a primària i secundària, en cultura i turisme el projecte Cycling Costa Daurada de rutes ciclistes, i en salut i esport el projecte GoUpToMe, una aplicació per a mòbils per avisar els serveis d'emergències i localitzar els desfibril·ladors més propers en cas d'una parada cardíaca.  

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí