Viure en cases reciclades (un article de Karma Peiró)

18/10/2002 - 00:00
Us imagineu viure dins d'una casa construïda només amb materials reciclats? Ja és una realitat, però abans cal que canviem alguns dels nostres hàbits actuals de consum i de vida. Les ecocases o earthships van ser un invent de l'arquitecte Michael Reynolds i es van provar als EUA fa unes dècades, però no han començat a implantar-se a Europa fins fa un parell d'anys.

Encara que el sol fet de pensar a habitar un espai construït amb restes d'escombraries ja ens faci desestimar la idea, la veritat és que el resultat final és molt atractiu tant estèticament com ecològicament. Les parets i els envans d'aquest tipus d'habitatges estan fets amb llaunes d'alumini, ampolles buides i pneumàtics usats i farcits amb sorra compactada que s'apilen horitzontalment com si fossin rajoles. D'aquesta forma es construeix una paret molt estable que, a més, aconsegueix que l'interior de les ecocases sigui fresc durant el dia, càlid de nit i capaç de resistir temperatures extremes, de tal manera que es pugui prescindir d'aparells de calefacció i d'aire condicionat. Les earthships també prescindeixen de les xarxes de proveïment d'aigua i llum: al sostre es recull l'aigua procedent de la pluja i s'emmagatzema en cisternes que la reparteixen per tota la llar. Aquest sistema funciona fins i tot en zones desèrtiques i s'ha provat amb èxit a la comuna de Taos (Nou Mèxic), on hi ha una trentena d'ecocases.

L'aigua utilitzada (procedent de la dutxa, el lavabo i la cuina) es recicla mitjançant un sistema de filtres i es condueix fins al jardí, on es descompon per acció de les arrels de les plantes. Quant a l'electricitat, s'aconsegueix mitjançant panells solars instal·lats a les parets que miren cap al sud i a través d'una sèrie de dispositius microhidroelèctrics que aprofiten tota l'aigua disponible emmagatzemada per generar electricitat. Aquest model de cases només existia fins ara als EUA, però també va despertar interès a Europa, concretament al Regne Unit, on se'n pot visitar una a Brighton i una altra a Fife (Escòcia), aquesta última construïda el passat mes de juny en només vuit dies

"Per a algú que no estigui acostumat a viure conscientment amb els recursos naturals suposa un gran repte acomodar-se a una ecocasa", explica Karen LeCour, propietària d'una d'aquestes instal·lacions a Colorado. "En primer lloc, vam haver de reeducar-nos i aprendre a prescindir de les fonts d'energia tradicionals que ens havien abastit sempre. A mesura que ha anat transcorrent el temps, ens vam adonar que la casa funcionava com un organisme viu: quan el sol sortia i començava a escalfar havíem de permetre que la casa respirés i obrir finestres, però també controlar en quin moment havíem de tancar-les per tal de mantenir la temperatura concentrada." Aquestes cases, com que no depenen dels serveis públics tradicionals, són ideals com a alternativa en aquelles zones no n'hi ha. A la recent Cimera sobre el Desenvolupament Sostenible, celebrada a Johannesburg a la fi d'agost, es va presentar el model de les earthship per analitzar el finançament de l'energia renovable en els països en vies de desenvolupament. "Vam ser conscients d'altres detalls com, per exemple, la importància de la pluja, que encara que per a molts suposava tenir mal temps, per a nosaltres significava poder rentar els plats, posar rentadores, dutxar-nos, regar el jardí, etcètera. En aquests moments, ens dediquem a estalviar energia jugant al Monopoly, llegint o fent puzzles amb un llum de baix consum", continua Karen.

L'experiència d'Escòcia té diverses finalitats: d'una banda, demostrar que és possible un habitatge sostenible d'aquestes característiques amb un considerable estalvi d'energia i recursos naturals. També ha estat pensada com a disseny d'estudi per a arquitectes i constructors que estiguin interessats a participar en futurs projectes de cases sostenibles. I, finalment, aquesta ecocasa permetrà que escoles, estudiants i universitats hi acudeixin i interpretin els principis bàsics sobre els quals estan construïts aquests edificis.

Les earthships presenten, de moment, més avantatges que inconvenients: resulten molt econòmiques en despeses de manteniment i són còmodes, segons les opinions dels inquilins que han tingut fins ara. Hi pot viure qualsevol persona, en una d'aquestes cases fetes amb materials reciclats? 'Per descomptat!', expliquen Ellen i Jason, dos inquilins d'ecocases. 'Només necessites estar-ne convençut i llegir tota la informació que tens al teu abast sobre el que suposa viure així. Per a nosaltres, aquesta casa és un reflex de com som i de com són les nostres vides.'

Actualment, Michael Reynolds i el seu equip d'Earthship Biotecture estan treballant per crear comunitats sostenibles a Edimburg.

Relacionats

Butlletí