Quan puguem sortir de nou a la natura

directora tècnica de la Fundació Global Nature
02/05/2020 - 16:03

Article originalment publicat per Fundació CONAMA en castellà i traduït al català per part de Sostenible.cat amb el seu permís i de l'autor.


Aprendrem alguna cosa? Jo confio que si. Perquè necessito treure'n alguna cosa bona d'aquesta crisi. I perquè veient com hem reaccionat davant d'una situació tan dramàtica de pèrdua de vides, de llocs de treball i de llibertats, crec que l'altruisme i la capacitat d'ajudar que estan demostrant tots els sectors, cadascun aportant el que pot, són també símptomes. De què?

"El nostre sistema econòmic no ens salvarà. Ens salvarà la ciència, ens mantindran a flotació la creativitat i la humanitat, que es tradueixen en aquesta capacitat de reaccionar davant un repte que és de tots"

Que altres models de relació entre economia i natura ens fan més forts com a societat. Que no som tan individualistes com ens volien fer creure. I que el nostre sistema econòmic no ens salvarà. Ens salvarà la ciència. La creativitat i la humanitat ens mantindran a flotació, les quals es tradueixen en aquesta capacitat de reaccionar davant un repte que és de tots.

No parlaré de la cara verda d'aquesta crisi, només citaré a una amiga que com tantes altres manté en l'aire totes les boles de fer malabars amb gràcia i estil (cap, clients, nens "escolaritzats", menjars sans, casa, economia familiar) mentre se'n riu de la suposada conciliació. Però li resta humor: "Estimada Amanda, aquest és l'any de la biodiversitat i la biodiversitat s'ho ha pres molt seriosament, ¡va prendre els comandaments del planeta!". I apunta: "Ja tinc senglars passejant pel carrer! Si no fos pel cop econòmic que ens donarem ... ".

Això és el més trist, que els guanys en espècies que no seran atropellades, en aire més net, en menors emissions de gasos d'efecte hivernacle, quedaran en no res quan tot això passi. Les pèrdues econòmiques i socials seran tremendes. I llavors, què? Tornar al model de consumir fins a morir? No hauríem d'aprofitar l'oportunitat i resetejar l'ordinador, passar-li un nou antivirus per entrar dins nostre i trobar-nos amb la natura, la nostra autèntica i veritable naturalesa i aprendre?

"Una natura saludable assegura una societat i economies sanes. L'ecosistema en equilibri és un mínim comú denominador que garanteix a les empreses la seva activitat"

Tenir cura de la natura és inversió, no despesa. I la inversió en "allò públic" beneficia a tothom. Una natura saludable assegura una societat i economies sanes. L'ecosistema en equilibri és un mínim comú denominador que garanteix a les empreses la seva activitat. Curiós que haguem necessitat aquesta crisi per aprendre quantes formes hi de col·laboració entre empreses, societat i governs.

El virus també ha obert els ulls a aquells caps que fa un parell de mesos ni de broma haurien autoritzat als seus empleats a quedar-se a casa, ara obligats a veure en el teletreball una fórmula viable i eficaç. Quedar-nos a casa comporta estalvis en temps (i en molts altres aspectes) de desplaçament a l'oficina o per cada reunió presencial que ha passat a digital (quan són reunions en grans ciutats com Madrid o Barcelona parlem d'entre una i dues hores de viatge) ; i amb això es guanya en eficiència. Gairebé segur que això ha disminuït el consum de cafès, pastes, ampolles d'aigua i de paper o tinta d'impressora. I, és més, el teletreball ens ha obligat a confiar, a empresaris i treballadors, i a reinventar-nos, perquè les pèrdues siguin menors per a tots; junts remem en la mateixa direcció.

Finalment, però no menys important: aprendrem que la natura ens cura. Qui no desitjaria poder donar-se en aquests dies un passeig pel camp? Saben per què? Perquè està demostrat: la natura té efectes terapèutics.

Així doncs, quan aquesta crisi passi recordin fer la reflexió i interioritzar els ensenyaments de la COVID-19 perquè no només deixi tristesa, sinó lliçons sobre vida i sostenibilitat. Jo confio que ho faran.


Nota: Aquesta reflexió és producte d'un equip de treball, el Dream Team, format per Amanda de Riu (Fundació Global Nature), Rodrigo Fernández-Mellado (Biodiversity Node), Mª José Rubial Fernández i Luis López-Cózar (AZENTÚA), tots integrants de el Grup de Treball Empresa i Biodiversitat de CONAMA, ens hem permès reflexionar junts, cadascú des de casa ...


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Opinió

Les alternatives inclourien la defensa dels serveis públics i els béns comunitaris, en la seva titularitat, gestió i provisió; per garantir que les cures i els serveis relacionats estiguin coberts per a tots. Per assegurar les sobiranies sobre els recursos, com és l’alimentària i l’energètica. I per preferenciar, en definitiva, nous models i opcions des dels ecofeminismes i des de l’economia feminista, ecològica, social i solidària.

Opinió

No sóc optimista: el més senzill hauria estat habituar-nos a lluitar units per importants i evidents objectius de tots, sigui parar pandèmies o defensar l'ambient comú, però només la ciència ho ha fet. Lamentablement, estem suspenent l'examen de la col·laboració entre diferents d'una manera fins i tot obscena.

Entrevista

És sens dubte una de les veus més rellevant de la crisi actual. Fernando Valladares, Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid, ha passat en unes setmanes a ser la veu més referenciada per fer arribar a la ciutadania, encara en shock per la pandèmia de COVID-19, la importància d ‘aturar la crisi ambiental i restablir l’equilibri de la natura per mantenir la nostra salut. Valladares té un discurs clar sobre la causa primordial d’aquesta crisi sanitaria, que no és una altra que la crisi global, i, sense alarmismes, ens indica que el que cal fer per protegir-nos és “deixar que la natura faci la seva feina”.

Butlletí