Les ciutats connecten. Solucions locals a canvis globals

President de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.
15/10/2018 - 11:10

Els passats 2 i 3 d’octubre, la Xarxa i la Diputació de Barcelona hem acollit a Barcelona la Conferència Internacional de l'Aliança del Clima 2018, que hem organitzat conjuntament amb l’entitat municipalista europea de lluita contra el canvi climàtic, Climate Alliance.

Un dels nostres objectius prioritaris com a associació és el de promoure la cooperació entre els pobles i ciutats per contribuir a l'abordatge dels reptes globals des de l'àmbit local, i en particular quan es tracta d’abordar la problemàtica planetària del canvi climàtic en els aspectes de mitigació i d’adaptació, una estratègia clau en el desenvolupament de les polítiques municipalistes que hem de dur a terme en els propers anys.

"Amb 1.700 membres distribuïts en 26 països europeus, Climate Alliance és la major xarxa de ciutats al món dedicada a l'aplicació de mesures climàtiques a l’àmbit municipal, una mena de germana gran de la nostra Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat"

Amb 1.700 membres distribuïts en 26 països europeus, Climate Alliance és la major xarxa de ciutats al món dedicada a l'aplicació de mesures climàtiques a l’àmbit municipal, una mena de germana gran de la nostra Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Ambdues organitzacions som conscients que la ciutadania dels nostres municipis es pot veure afectada pels impactes del canvi climàtic i que la combinació de mesures locals amb responsabilitat global és un repte primordial. Climate té la seu a Frankfurt i disposa d’una oficina a Brussel·les que vetlla per temes europeus d’especial rellevància per als municipis membres.

Des de fa uns anys tinc la responsabilitat de representar la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, i a través seu la Diputació de Barcelona i els municipis de la demarcació, a l’Executive Board de Climate Alliance. Considero que la col·laboració amb Climate Alliance encaixa perfectament amb el paper de la nostra xarxa com a entitat local que impulsa la cooperació en l’àmbit internacional, especialment en el camp de la sostenibilitat, ja que som també una de les primeres promotores europees del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia, que en aquestes dates compleix ja 10 anys de singladura.

"Durant la Conferència hem aprovat la Declaració de Barcelona, que com a membres de Climate Alliance ens reafirma en el compromís de reduir les emissions en almenys un deu per cent cada cinc anys"

Val a destacar també que durant la Conferència hem aprovat la Declaració de Barcelona, que com a membres de Climate Alliance ens reafirma en el compromís de reduir les emissions en almenys un deu per cent cada cinc anys. 

Ha estat la primera vegada que l’Assemblea de Climate Alliance s’organitza en un país del sud d’Europa. La Conferència ha rebut més de 200 representants d'ens municipals d’arreu del món —incloent-hi delegats de la COICA, Coordinadora de las Organizaciones Indígenas de la Cuenca Amazónica—, que han intercanviat experiències amb municipis catalans i estatals.

La Conferència, que ha tingut lloc al Recinte Modernista de Sant Pau, ha comptat amb diversos esdeveniments complementaris, com ara la Trobada Estatal del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia, i ha posat el focus de manera especial sobre l'Agenda 2030 i sobre la connexió entre àrees urbanes i no urbanes, un aspecte que és essencial per fomentar la sostenibilitat i la resiliència en els nostres pobles i ciutats. 

"L’esdeveniment també ha fet una mirada sobre els passos conjunts que hem de fer de cara a la propera Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, la COP24"

L’esdeveniment també ha fet una mirada sobre els passos conjunts que hem de fer de cara a la propera Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, la COP24, que tindrà lloc del 3 al 14 de desembre d’enguany a la ciutat polonesa de Katowice, i ha  destacat la importància dels Objectius de Desenvolupament Sostenible per trobar solucions d'ampli abast als reptes socials, econòmics i ambientals del planeta.

Amb l’organització de la trobada esperem haver contribuït als objectius estratègics de sostenibilitat de la Xarxa i al propòsit d’impulsar, també a nivell europeu i internacional, les polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic.


 

Categories: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Acte
23/03/2024 - 20:30

Butlletí