La pobresa energètica, una prioritat social

Reflexions al voltant del 1r Congrés de Pobresa Energètica a l’Estat espanyol
Oficina de Sostenibilitat de la ciutat de Sabadell
14/11/2016 - 16:49

Sabadell, 3 de novembre, 9.55 hores, matí de caire hivernal però assolellats... Harriet Thomson, referència europea en la recerca sobre la pobresa energètica, trenca el mite de la puntualitat britànica i amb alguns minuts de retard arranca el 1r Congrés de Pobresa Energètica a l’Estat espanyol.

Ben enrere han quedat 18 mesos de feina, reunions, captació de fons, aliances i un bon treball de teixir una teranyina de coorganitzadors (7), ponents (95) i assistents (450) que han fet de l’esdeveniment un bon punt de partida per iniciar la creació d’un veritable sistema público-privat per eliminar la xacra social que afecta al 15-17% de la població catalana.

Dia i mig de taules rodones, experiències, debat expert i reflexió, han posat de manifest en quin punt ens trobem com a “societat” davant de la pobresa energètica:

"Tenim iniciativa, sensibilitat, compromís i energia per fer front a aquesta nova prioritat social"

Tenim multitud de tècnics involucrats, motivats i amb ganes de que passin coses a nivell normatiu. Tenim alcaldies i equips de govern amb valentia, que fan apostes clares i contundents per un canvi de model energètic, i de repartiment de responsabilitats. Tenim un tercer sector abocat al treball pal·liatiu i de suport a les famílies. Tenim un esquema normatiu d’aplicació recent i fins ara, d’efectivitat limitada (per elements externs i interns).

Tenim una manca d’estructura macro pública que estableixi metodologies, protocols i dades quantitatives per poder mesurar l’evolució del fenomen. Tenim multitud d’experiències pilot (curses solidàries, oficines d’atenció a la pobresa energètica, banc d’energia) que de forma individual van fent assajos sobre el què funciona i el que no funciona, algunes d’elles amb molt caràcter innovador...Però sobretot el Congrés ha demostrat que tenim iniciativa, sensibilitat, compromís i energia per fer front a aquesta nova prioritat social.

"El tema més intens a nivell de debat i reflexió ha estat el del bo social"

Però anem per feina, i situem els punts més calents de l’esdeveniment...El tema més intens a nivell de debat i reflexió ha estat el del bo social (És adequat? A qui beneficia? Serveix per lluitar contra el fenomen de la pobresa energètica?) així com el paper de cadascú dels agents implicats: quin és el paper de les empreses subministradores/comercialitzadores; on està el límit del paper de l’administració pública?

La llei 24/2015 s’ha posat a debat, una eina encara per polir però que assenta les bases d’un nou model d’intervenció i un punt de partida diferent a les negociacions entre agents públics i privats sobre qui fa front a les despeses associades.

"L’esdeveniment també ha permès visibilitzar la manca de dades i la varietat d’indicadors, mesures i anàlisis de la pobresa energètica"

L’esdeveniment també ha permès visibilitzar la manca de dades i la varietat d’indicadors, mesures i anàlisis de la pobresa energètica que han mostrat els experts Jessica Yearwood de Trinomics, Sergio Tirado de RMIT o Harriet Thomson de la Universitat de Manchester.

S’ha teixit una declaració institucional que aporta 5 o 6 elements claus per anar avançant, i com s’ha repetit a moltes taules (polítiques i tècniques) a Sabadell, cal una estratègia conjunta, cal arrimar les espatlles i fer front comú. Les fotos ajuden a sensibilitzar, però no minvaran el fred, la set, la foscor de moltes i moltes famílies que com l’Elisa Pizarro i 500.000 famílies més, viuen a diari.

"Cal vertebrar, i generar un conjunt de polítiques públiques robustes i consensuades, que ataquin la pobresa (energètica) d’una forma justa, valenta, i sense color polític"

A partir de la cloenda de l’esdeveniment comença el veritable repte de posar punts sobre les “ies”, vertebrar, vertebrar i vertebrar, i generar un conjunt de polítiques públiques robustes i consensuades, que ataquin la pobresa (energètica) d’una forma justa, valenta, i sense color polític. Només amb voluntat política, corresponsabilització, implicació, treball coordinat i col·laboració entre administracions, empreses subministradores, entitats i societat civil posarem fi a una situació injusta, la que pateixen aquelles persones que són privades d’un bé essencial com és l’ener


Autors: Jaume Enciso, Marta Garcia, Francesc Hernández, Pep Montes, Txema Castiella, Eladi Torres, Guillem Espriu.

Categories: 

Relacionats

Article

Els punts d’assessorament energètic de Barcelona (PAE) ja han evitat, des que es van crear, l’any 2017, 107.960 talls de subministrament de llum, d’aigua i de gas en domicilis de la ciutat. A més, han atès consultes de gairebé 155.500 persones de fins a 60.500 llars.

Article

L’Ajuntament de Mollet del Vallès continua amb el seu compromís amb l’energia solar fotovoltaica i crearà 8 grans centres de producció fotovoltaica ubicats a les cobertes d’edificis municipals que també donaran cobertura al seu voltant en un radi de 500 metres. El cost total del projecte és d’1,2 milions d’euros i podria optar a una subvenció del 90% per part de la Diputació de Barcelona. Així, tots els equipaments municipals funcionaran amb energia solar.

Notícia

L'Ajuntament de Barcelona posa en marxa una prova pilot per compartir energia solar de les pèrgoles fotovoltaiques de l’espai públic. L’objectiu és abastir 1.010 famílies en situació de vulnerabilitat que visquin en un radi de 500 metres d’11 pèrgoles fotovoltaiques municipals situades a l’espai públic i que es vulguin beneficiar en règim d’autoconsum compartit de rebre energia solar gratuïta. Es calcula que pot arribar a suposar un estalvi del 25% de la factura, uns 200 euros.

Butlletí