Els Eucort i la Fira, fa 65 anys

Queden molt lluny les estretors sobre les que es drecen les abundors del nostre present
Socioecòleg, President d'ERF - Estudi Ramon Folch & Associats
06/06/2011 - 00:00
Als anys cinquanta, la Feria Internacional de Muestras de Barcelona, a Montjuïc, era un esdeveniment ciutadà. Durava vint dies, de l'1 al 20 de juny, una barbaritat. Més que una fira era un aparador per demostrar que l'Espanya de Franco rutllava. Sobretot s'hi venien hots dogs als estands de restauració de la plaça de l'Univers. Les plastificades salsitxes de Frankfurt eren una novetat cobejada amb deliri. Els nens acudíem a la fira com qui va a un parc d'atraccions (n'hi havia tan poques...!), recollíem tota mena de prospectes i mostres gratuïtes i berenàvem amb delectança.

L'any 1946, quan jo vaig néixer, a la fira passà una cosa destacable: s'hi presentà el primer model d'Eucort, és a dir el primer turisme (i furgoneta) fabricat a l'Espanya de la postguerra. Se n'acceptaven comandes a la Fira mateix, cosa mai vista. "Los coches Eucort pueden adquirirse sin otro trámite que el de un simple pedido", advertia la propaganda a un públic (escàs, tot s'ha de dir) avesat a fer instàncies i demanar permisos per poder adquirir un dels rars cotxes d'importació aleshores disponibles. Misèria.

Eucort era l'acrònim d'Eusebi Cortès, l'agosarat empresari que s'embrancà a fabricar autos en plena carestia de tot. Els primers Eucort, en versió sedan i "rúbia", eren cotxes de debò, dissenyats i construïts aquí, al carrer Nàpols 124 de Barcelona (l'edifici de la fàbrica encara hi és). L'aventura s'acabà l'any 1953, havent posat al mercat unes 1.500 unitats, que era molt per l'època. Els recordo perfectament, petardejant amb el seu modest motor bicilíndric de dos temps...

Mentrestant, aquelles fires de mostres anaven fent. A les boques del Metro Transversal (actual línia 1, però només de Santa Eulàlia a Fabra i Puig) penjaven cartells multilingües per atreure suposats estrangers. Em fascinaven: l'exotisme d'"À la Foire d'Échantillons" o el colorisme teatral d'"A la Fiera Campionaria" contrastaven amb el laconisme del "To the Fair". Al món, l'economia expressiva de l'anglès acabà imposant-se. I els Eucort desaparegueren. No hi havia res més. Van néixer ara fa 65 anys clavats.

*Article publicat a El Periódico de Catalunya

Socioecòleg, Director general d'ERF

Relacionats

Article

Demanen al Govern que els fons europeus per a pal·liar la crisi de la Covid financin un nou nucli d'activitats dedicat a la innovació i la transformació sostenible del sector de l'edificació.

Article
L'ATM i el Departament de Territori i Sostenibilitat impulsen una campanya per conscienciar sobre els costos ambientals del comerç electrònic

Quan comprem a través d’internet, estem assumint uns costos ambientals dels que sovint no en som conscients. Per això, l’Autoritat del Transport Metropolità i el Departament de Territori i Sostenibilitat llancen una campanya per sensibilitzar la societat, i especialment les persones joves, sobre les conseqüències mediambientals associades al comerç electrònic i fomentar, així, un model de comerç sostenible. Serem al lloc d’entrega, per evitar així un desplaçament innecessari? Segur que necessitem que la comanda arribi avui mateix? Tenim una alternativa de proximitat? Són algunes de les reflexions que poden ajudar a minimitzar l’impacte mediambiental del comerç en línia.

Butlletí