Algunes ensenyances de l''Envàs, on vas?'

Periodista i comunicador | www.ecogallego.com
27/04/2013 - 00:00

La caracterització de la brossa que recollim a casa, és a dir l'examen del que arriba i com arriba a les plantes de selecció i de tractament dels residus, permet obtenir una mostra de com reciclem, una radiografia social de la gestió de residus per part dels ciutadans. I dic una per que hi ha d'altres, però aquesta és prou significativa i convé posar-la en valor.

(F)

En la darrera caracterització, la primera després de la famosa campanya de comunicació de l'Agència de Residus de Catalunya "Envàs, on vàs?" es detecten dues tendències que conviden a extraure algunes conclusions.

La primera és que el nivell de impropis (és a dir, el que la gent diposita erròniament en els contenidors selectius) ha deixat d'augmentar. La segona és que la participació ciutadana en la recollida selectiva dels envasos ha tornat a augmentar.

En base a aquestes dues dades, i des de la perspectiva que em permeten els més de 20 anys dedicat a promoure la participació ciutadana en la reducció i la recollida selectiva dels residus, vull destacar el que, des del meu modest punt de vista, són algunes ensenyances que ens deixa la citada campanya.

La gent valora el medi ambient com un bé comú. La gent recicla per que ha entès que separar els residus i posar-hi cada cosa al seu lloc és una bona manera de contribuir a la millora del medi ambient. I la gent esta disposada a fer-ho millor també pel mateix objectiu: el bé comú.

No es cert que a la gent no li agradi que l'alliçonin: això si, sempre i quan amb la lliçó n'obtingui coneixements que li siguin útils.

(F)

Cal anar molt en compte amb les campanyes de desprestigi i els atacs al sistema de recollida selectiva dels envasos fora d'us que tenim en marxa en aquest moment a Catalunya, arreu de l'Estat i al 95% dels estats membres de l'UE. El sistema, que va entrar en funcionament arrel la Llei d'Envasos i Residus d'Envasos (11/97), està molt consolidat i és prou madur per resistir debats i assimilar canvis i adaptacions que ens permetin millorar alguns aspectes importants, però no campanyes de boicot i descrèdit que generin la desconfiança entre els ciutadans que porten tants anys reciclant amb tota la voluntat del món d'ajudar a millorar el medi ambient.

Personalment crec que els resultats d'aquesta caracterització haurien estat infinitament millors si la campanya de desprestigi pel ressò de l'anunci no s'hagués dut a terme. Hi ha hagut gent (poca però molt bel·ligerant) que, estimulats des de postures incomprensibles, van decidir posar-hi als contenidors de recollida selectiva allò que l'anunci ens recordava que mai havia d'anar. Per contra la immensa majoria dels ciutadans ha pres nota, ha actuat amb responsabilitat i ha rectificat l'hàbit, per això els números, tot i no ser contundents, són positius.  

(F)

L'educació dels hàbits de millora i protecció del medi ambient és una tasca molt feixuga, molt. No hi ha res més difícil de canviar que un hàbit social. Per això requereix de molt temps, molta persistència i unitat de criteri en els missatges.

La campanya "Envàs, on vas?" va ser dissenyada i posada en marxa per l'Agència de Residus de Catalunya (a qui des d'aquí felicito una vegada més) per recordar-nos que, des que van ser posats a disposició dels ciutadans, els contenidors del carrer recullen envasos i no materials. Totes les hemeroteques, fonoteques i videoteques demostren que això va ser així des de bon principi.

Ara, els resultats del test post-campanya, demostren que l'esforç ha valgut la pena, que tot i la polèmica el cert és que tots ho tenim una mica més clar això. I respecte a l'anunci el cert és que mesos després de ser emès per ultima vegada alguns grups de ciutadans encara el recorden, fins i tot alguns s'han constituït en plataformes a les xarxes socials per demanar el retorn de la campanya.

Bé, potser no cal tornar a convocar a The Mamzelles per recordar-nos que a part de reciclar cal fer-ho bé. El que si sabem és que aquesta línia de comunicació és molt vàlida i que cal tenir-la en compte per al futur.

Periodista i comunicador | www.ecogallego.com
Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí