Vilafranca obté el certificat Biosphére de turisme sostenible

Font: 3devuit.cat

28/12/2017 - 10:58

Vilafranca del Penedès ha obtingut el certificat Biosphère que atorga l’Institut per al Turisme Responsable (ITR), una institució avalada per l’UNESCO. La certificació Biosphère es recolza en estàndards basats en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de la ONU integrats a l’Agenda 2030, seguint les directrius i recomanacions de la Carta Mundial de Turisme Sostenible. 

Segons l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, els principis que la vila assumeix i que es reconeix a través d’aquest diploma són: la gestió sostenible, el desenvolupament econòmic i social del municipi, la conservació i millora del patrimoni cultural, la conservació ambiental, la qualitat del servei, i la implicació del visitant. Regull ha afegit que la certificació “és més important del que sembla ja que fa anys que estem fent els deures i ara hem aconseguit que se’ns reconegui. El turisme s’ha de saber canalitzar i aquest certificat és un compromís per seguir millorant Vilafranca per als vilafranquins i també per als turistes”. A més a més per l’alcalde el turisme sostenible no només beneficia als visitants sinó que “ens ajuda a millorar les condicions en les quals vivim i també fa que els ciutadans de Vilafranca tinguin un municipi millor i s’impliquin per conservar-lo”.
La regidora de promoció turística, M. Dolors Rius, ha explicat que fa un any l’Ajuntament de Vilafranca va signar la Carta de compromís per al Turisme Responsable, un text orientat a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i als resultats de la Cimera del Clima de París.

La regidora ha apuntat que el Servei de Turisme ha estat l’impulsor del projecte per obtenir aquesta certificació però s’hi ha implicat totes les àrees de l’Ajuntament. “Vilafranca ha presentat una memòria de sostenibilitat i un pla d’acció per als propers anys que ha estat avaluat positivament per l’Institut de Turisme Responsable, atorgant la certificació. Això suposa un compromís de complir amb un seguit d’actuacions previstes”, ha afirmat Rius. La regidora ha afegit que la sostenibilitat “ho és tot. Des del respecte mediambiental fins a la sostenibilitat econòmica i social. El turisme pot ser una font de riquesa però s’ha d’entomar d’una forma responsable. Ha de ser el que decidim des del territori perquè el turisme pot esdevenir un problema”. Precisament una de les accions que es durà a terme és la implementació del decàleg del turista responsable.

Per la seva banda, el gerent de l’Institut de Turisme Responsable, Tomás Azcárate, ha felicitat Vilafranca “pel seu bon saber fer” i ha explicat que els responsables d’avaluar cada municipi han destacat de Vilafranca “especialment el sistema de gestió i la implicació dels diferents departaments i tècnics en el procés”. Segons ha afirmat “la sostenibilitat i el turisme cada cop van més de la mà”.

Des d’aquest punt de vista l’Organització Internacional del Turisme i la UNESCO ha organitzat aquest 2017 un total de quatre cimeres a Barcelona per fixar la metodologia, els criteris i objectius del turisme sostenible (ciutat, interior, costaner i industrial). Azcárate ha felicitat Vilafranca per apostar per aquesta via. “Tot es pot mesurar. La sostenibilitat també. Cada vegada més els ciutadans demanen autenticitat i identitat cultural. La gent vol un mercat diversificat i que es pugui consumir productes i experiències úniques i autèntiques. I el turista cada vegada està més preocupat per la sostenibilitat”, ha dit.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’objectiu és millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat i reduir l’impacte ambiental minvant les emissions de CO2. El canvi a tecnologia LED també permet tenir les instal·lacions d'enllumenat monitoritzades, de manera que es pot respondre més eficaçment en cas d'avaries o incidències i a l'hora de millorar el manteniment.

Notícia

L'Ajuntament de Vilafranca ha recollit el premi Rezero2019 en la categoria d'administració per haver tirat endavant la campanya Adeu plàstics. Aquest premi el lliura la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable -Rezero- i l'any passat va anar a parar a l'Ajuntament de Barcelona pel projecte de reducció de gots de plàstics d'un sol ús a les guinguetes de la platja. 

Notícia

Un dels objectius de la Diputació de Barcelona en matèria de turisme  és promoure el desenvolupament turístic sostenible, promovent polítiques i accions que integrin aspectes econòmics, socials, culturals i ambientals a favor de la millora de la sostenibilitat de les empreses i les destinacions. La participació en el projectes “Sustainable Tourism Community” i “BleuTourMed” permet integrar el desenvolupament del turisme sostenible en estratègies més àmplies, afavorir una gestió del turisme sostenible i responsable, millorar el coneixement del sector, tenir una visió de les estratègies de diversificació en les diferents àrees del Mediterrani i contribuir amb experiències pròpies sobre la temàtica.

Butlletí