Una solució pionera a Catalunya permetrà minimitzar la contaminació al Foix

09/07/2018 - 09:05

L'Ajuntament de Cubelles aposta per la millor solució mediambiental per davant de la solució més econòmica

L'Ajuntament de Cubelles ha presentat, juntament amb l'enginyeria de Domingo Montserrat, el projecte d'ampliació de l'estació de bombament de l'avinguda Onze de Setembre. Aquesta obra, prioritària pel municipi, ha de minimitzar al màxim els abocaments al riu Foix en episodis de grans pluges.

Josep Maria Hugué, regidor de Medi Ambient, ha explicat que "el 2008, l'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) considerava com a pròpia la necessitat d'ampliar l'estació de bombament i construir un emissari marí". Ara, però, han canviat els criteris, tant tècnics com econòmics, i només s'han compromès a pagar el 25% del projecte d’ampliació. Pel que fa als criteris tècnics, Hugué ha explicat que sobretot Medi Natural "demana una solució més sostenible per l'Espai Natural del riu Foix, que és Xarxa Natura 2000, entre d'altres". Això ha fet que es descarti la construcció de l’emissari marí, substituint-la per una solució mediambientalment més sostenible com és el sistema Vortex. Aquests nous requeriments tècnics han incrementar el pressupost de l’ampliació, que passa dels poc menys d’1 milió d’euros als 1,4 milions d’euros, però en canvi es descarta la construcció de l’emissari marí, que tenia un cost aproximat d’uns altres 900.000 €.

Des del principi del present mandat, el Govern de Rosa Fonoll es va marcar com a projecte prioritari "el de solucionar el problema de la contaminació del Foix, per al qual hem hagut de parlar amb molts agents: municipis, l'ACA, Diputació de Barcelona, conselleries...", explica l'Alcaldessa. Totes les organitzacions i organismes han mostrat la seva predisposició a solucionar la problemàtica, "però el cert és que només hem aconseguit el suport econòmic de la Diputació, amb un 25%, que afegir al de l'ACA".

Aquest increment, bàsicament, té a veure amb l'aposta per la "millor solució mediambiental, en comptes de la solució més econòmica", explica Hugué. Aquesta solució és el sistema Vortex que l'enginyeria de Domingo Montserrat va proposar després d'estudiar, a nivell europeu, solucions que compleixin els requisits de Medi Natural, principalment. Vortex és una solució mecànica consistent en decantar, per gravetat, les restes sòlides utilitzant la velocitat de l'aigua. D'aquesta manera, l’excés d'aigua en cas d'episodis de pluges mitges-altes que s'aboca al riu Foix es farà "en unes condicions mediambientals molt més adequades". Al costat de l'actual estació de bombament, que evacua 156l/s (litres per segon) a la depuradora, es col·loca una de nova capaç de gestionar fins a 400l/s mitjançant la utilització d'unes bombes que traslladen l'aigua al Vortex. L’excés d'aigua s'aboca al riu passant prèviament per aquests sistema que aprofita la velocitat de l'aigua perquè es formi un remoli deixant les part sòlides al fons i les líquides que es decantin al riu mitjançant una canonada que per cota deriva l'aigua ja tractada en un tram més baix del que actualment s'aboquen. Els sòlids, a continuació tornen a l'estació de bombament i són enviats a la depuradora.

Domingo Montserrat, l'enginyer director de l'equip redactor del projecte, que ja ha estat lliurat a l'ACA i a Medi Natural perquè sigui informat, reconeix que "no és fàcil complir totes les exigències que es demanen actualment" i en no trobar a l'estat espanyol solucions tecnològiques per a aquesta problemàtica "les hem hagut d'anar al Regne Unit i als Estats Units". De fet, en aquests dos països el sistema Vortex és on està més estès, tal i com va explicar el representant de l'empresa, Phil Collins. El sistema es fabrica a Bristol, estan presents a 40 països i malgrat disposar-ne més de 300 instal·lacions als Estats Units, "serà pioner a Catalunya i Espanya". La solució no necessita subministrament elèctric, té un baix cost de manteniment, perquè es neteja sol i només requereix fer neteges periòdiques amb aigua a pressió. A més en estar semisoterrat, es minimitza l'impacte visual, sonor i demés inconvenients d'una instal·lació de tractament d'aigües.

Pels tècnics municipals, representants per l'enginyer Enric Valldosera, "tirar les aigües brutes al mar no és acceptable i hem estudiat alternatives que siguin econòmicament assumibles per a l'Ajuntament, perquè ajudes n'hem tingut poques". El sistema Vortex és un sistema equivalent a un tractament primari a una depuradora. "Quan plou les primeres aigües són molt brutes i se'ls hi ha de donar un tractament que és el que ens dona aquesta empresa amb una solució novedosa, malgrat és molt simple", explica Valldosera.

"Volem adjudicar el projecte d'execució abans de finalitzar l'any i poder acabar les obres, que duren uns sis mesos, abans de finalitzar el present mandat", explica Hugué responent al compromís de l'executiu local respecte a la contaminació del Foix, que "és un problema que fa més de 10 anys que s'arrastra".


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Municipis del Garraf tenen fins a un 40% de pèrdues a la xarxa d’abastament, mentre alhora l’ACA anuncia sancions per aquests municipis que tenen despesa excessiva per habitant i dia.

Notícia

El nou contracte de recollida i transport de residus incorporarà més porta a porta i contenidors tancats, està valorat en 105 milions d'euros i donarà servei a 27 municipis de l'Alt Penedès i el Garraf.

Notícia

L'Ajuntament de Cubelles inicia un projecte d'anàlisi i implementació en les polítiques municipals dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible

Butlletí