S'inaugura l'aula d'educació ambiental al parc del Pi Gros, a Sant Vicenç dels Horts

03/02/2018 - 12:38

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) van inaugurar la segona aula d’educació ambiental al Baix Llobregat i la quarta en el conjunt de la xarxa de parcs. Aquestes aules són espais de suport a les activitats educatives i lúdiques de caire ambiental adreçades a les escoles, famílies i públic general.​

L’acte va comptar amb la presència de Maite Aymerich Boltà, alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Alejandro Aparicio, regidor de Medi Ambient de Sant Vicenç dels Horts, Xavier Segura, director de Serveis d’Espai Públic de l’AMB, i Jordi Bordanove, coordinador de Serveis de Promoció i Conservació d’Espai Públic de l’AMB.

Aymerich va destacar aquest nou espai com a “puntal”, pel que fa la sensibilització pel medi ambient a Sant Vicenç dels Horts: “L’aula significa un punt més pel que fa a l’educació ambiental, sent conscients de la sort de tenir el parc del Pi Gros i també tota la zona del riu”, va afegir.

En aquest sentit, l’alcaldessa va posar en relleu la importància de promocionar espais com l’aula ambiental, per demostrar “l’estima pel poble i redescobrir el seu valor”. Per últim, Aymerich va recordar la “inversió de 200.000 euros que va fer l’Ajuntament al parc, per reforçar l’accessibilitat, tancar les barbacoes, millorar la guingueta i ara aquesta aula”.

Xavier Segura va destacar que l’aula serveix per promoure la sensibilització ciutadana i que es tracta d’un punt per connectar amb la natura. En aquesta línia, Jordi Bordanove va posar en valor la proximitat dels espais verds urbans, ja que més d’un milió de persones tenen un parc metropolità a 15 minuts caminant des de casa seva. Va afegir que aquestes aules representen un paraigua de totes les activitats educatives que ja es realitzen als parcs.

L’evolució i millora de la Xarxa de Parcs de l’AMB ha provocat una naturalització molt important de l’entorn urbà i s’han convertit en espais verds plens de biodiversitat enmig d’un entorn densament edificat i urbanitzat. Aquest fet és clau per entendre l’essència de les aules d’educació ambiental, que tenen una funció social basada en el reconeixement, valor i respecte de la biodiversitat i el medi ambient per part de la ciutadania.

L’objectiu principal d’aquestes aules és centralitzar totes les propostes en un mateix espai d’educació ambiental i tenir un lloc físic perquè la gent faci totes les activitats ambientals. Aquests equipaments i la gestió de les propostes són possibles gràcies a la coordinació conjunta d’ajuntaments, AMB, centres educatius i entitats, entre d’altres agents".

Quina és la singularitat que dona valor a aquestes aules? La seva ubicació dins dels parcs, com en el cas de Sant Vicenç dels Horts, ja que es relacionen en un mateix lloc la ciutat, les persones i el medi natural. D’aquesta manera, els parcs formen part del coneixement que els més petits aprenen dins les aules, ja que un cop a fora veuen tot allò que han après dins.

Treball amb les escoles

En el cas de Sant Vicenç dels Horts, diverses escoles del municipi participen de tallers diversos, com ara el de caixes niu, menjadores i ocells del parc (escola Sant Josep), ratpenats (escola Immaculada), papallones (escola Sant Vicenç) i flora i floració al parc (escola la Vinyala).

Tot plegat implica que es reforcin els vincles i la pertinença de les persones al seu entorn, i els parcs formin part de la vida quotidiana de la gent fins al punt que es considerin fonamentals alhora de fer educació ambiental. En aquest sentit, Alejandro Aparicio, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, va destacar: “El parc el tenim al bell mig de la ciutat i és una espai forestal amb una gran diversitat d’espècies, tant d’ocells com d’animals terrestres, i volem potenciar que la gent conegui molt més el seu espai natural i a partir d’aquí el cuidi molt millor”.

Així doncs, aquestes aules consoliden l’essència de la xarxa de parcs de l’AMB com a espais vivencials, d’experimentació i aprenentatge entorn del respecte cap al medi ambient i la sostenibilitat.

 


 

Relacionats

Notícia

El programa municipal Escoles + sostenibles comptarà a partir del curs 2021-2022 amb quatre nous integrants, que col·laboraran amb el compromís de fer de Sant Feliu una ciutat més sostenible. Les escoles bressol Patufet, Fàbregas, Tambor i Ginesta impulsaran a partir d'aquest any un seguit d'accions per a la millora ambiental, que complementaran les que ja desenvolupaven per aconseguir que aquests equipaments educatius i les seves comunitats educatives siguin més respectuosos amb l'entorn.

Notícia

El passat agost es van poder observar set cigonyes blanques en el barri de La Florida d'Abrera. Alguns veïns i veïnes d’aquest barri van contactar amb els tècnics municipals, per tal d’avisar de la seva presència, després de gairebé dues dècades sense aparèixer per Abrera.

Article
 

 

Els premis de Ciutat verda europea i Fulla verda europea tenen l’objectiu de promoure models de ciutat més sostenibles, resilients i saludables. Gavà, al Baix Llobregat, ha estat nominada a Fulla verda europea, un premi al que poden optar els municipis de 20.000 a 100.000 habitants.

Butlletí