Santa Cristina d’Aro aprova quatre projectes destinats al foment de la sostenibilitat energètica al municipi

17/08/2021 - 08:00

Santa Cristina d’Aro ha decidit, enguany, apostar fortament per la sostenibilitat energètica i climàtica del municipi, a través de l’aprovació de quatre projectes enfocats a la millora de l’eficiència energètica relacionada amb les fonts d’energia renovables, i a la lluita per reduir la vulnerabilitat del territori davant les diferents conseqüències del canvi climàtic.

El passat mes de febrer l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro va aprovar, per unanimitat, l’adhesió al denominat “Pacte d’Alcaldies per l’Energia i el Clima”, una de les iniciatives més ambicioses com a mecanisme de participació de la ciutadania en la lluita contra l’escalfament de la Terra proposada per la Comissió Europea. Des de llavors, s’han posat sobre la taula i s’han aprovat tot un seguit de pressupostos dedicats a potenciar la sostenibilitat a la població.

La primera d’aquestes inversions consisteix en la instal·lació d’unes plaques fotovoltaiques a la teulada de l’Ajuntament, connectades a la xarxa per a la modalitat d’autoconsum col·lectiu amb excedents, amb una potència prevista de 26,25 kWp i composta per 70 mòduls. Una font d’energia renovable i sostenible que preveu un estalvi de 40.756,84 kWh/4.927,50 euros a l’any. Aquest projecte, que es preveu tenir culminat durant el darrer trimestre de 2021, té un cost de 43.000 euros, parcialment subvencionat per la Diputació de Girona, amb un import de 9.000€.

La segona d’aquestes inversions, també prevista pel darrer trimestre de l’any, consisteix en la creació d’un punt de recàrrega elèctric per a vehicles, el primer que s’instal·larà a Santa Cristina d’Aro. Aquesta instal·lació, que estarà ubicada a l’alçada de la rotonda d’entrada al municipi, davant del concessionari Emili Bosch, disposarà d’un punt de recàrrega ràpida de 50 kW i un de semi ràpida de 20 kW, que permetran la càrrega simultània de quatre vehicles alhora, dos per cada punt. El pressupost estimat d’aquesta inversió és de 57.000 euros, 23.000 dels quals estan subvencionats per l’ICAEN (Institut Català d’Energia).

En tercer lloc, el projecte destinat al Pavelló d’Esports de Santa Cristina d’Aro, en què es preveu substituir la caldera de gas i la calefacció de bomba de calor elèctrica actuals per una caldera de biomassa que permeti escalfar l’aigua de les dutxes i produir la calefacció d’una manera molt més eficient i sostenible. Un traspàs a l’energia renovable que implicarà un 50 per cent d’estalvi en la factura energètica.

La particularitat d’aquesta caldera de biomassa és que utilitzarà l’estella produïda per les restes de desbrossaments de les Gavarres com a combustible, un residu de proximitat provinent de la xerradura o de la tallada de fusta, consistent en petits fragments de fusta tallats finament. El poder calorífic de l’estella forestal pot oscil·lar entre les 3.000 i les 3.300 kcal/kg en funció de l’espècie utilitzada, un rendiment energètic superior a la llenya sencera. El pressupost estimat d’aquesta caldera de biomassa és de 70.000 euros i el projecte es preveu executar durant el tercer trimestre de l’any.

En darrer i quart lloc hi ha prevista la instal·lació d’un sistema de control i monitoratge de la despesa energètica a l’Escola Pedralta i a les instal·lacions de l’Ajuntament. Un projecte, previst pel darrer trimestre d’enguany, que permetrà analitzar els perfils de consum per tal d’ajustar la contractació de potència amb els horaris d’ús de cada centre. Una eina molt útil que determinarà on es consumeix l’energia i en quina quantitat, dades amb les que es podran reduir els consums innecessaris i/o ocults. El pressupost estimat d’aquesta inversió és de 21.000 euros i l’execució del projecte permetrà entrar en subvencions de l’administració per a l’aprofitament energètic i la implantació d’energies renovables i més eficients en un futur.

Amb aquests quatre projectes l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro enceta una aposta clara per la sostenibilitat del municipi a través de les energies renovables. Unes accions que han de contribuir a la millora de la eficiència energètica i que serviran per combatre les conseqüències del canvi climàtic d’un món que, ara més que mai, hem de cuidar i protegir.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Després del canvi massiu de lluminàries a tecnologia LED, la següent fase de millora i optimització consisteix en la instal·lació de nous sistemes de telegestió que permeten fer una gestió molt més efectiva de l’enllumenat (avaries, consums, adaptació dels horaris d’encesa i apagada de les lluminàries a la via pública, etc.) · La previsió és que el nou sistema estigui en funcionament durant aquest estiu

Notícia

La capital de la Garrotxa aposta clarament per aquest sistema energètic després dels bons resultats del desplegament de la comunitat del barri de Montolivet

Butlletí