Sant Vicenç dels Horts inicia la instal·lació d'energies renovables

24/05/2024 - 17:37

L’Ajuntament de Sant Vicenç del Horts inicia els treballs previs per instal·lar plaques fotovoltaiques a l’escola Sant Josep.

Personal tècnic ja ha inspeccionat la teulada del centre i les obres començaran al juliol, aprofitant que no hi haurà classes. Abans que acabi l’any també es muntaran sistemes d’energia solar al magatzem municipal, a les escoles Joan Juncadella, Sant Antoni, La Guàrdia i Sant Jordi, i a la Pista Municipal Francesc Macià. S’estalviarà consum elèctric i diners, que l’Ajuntament podrà invertir en despesa social i en benestar per a la ciutadania. 


 

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts iniciarà aquest estiu una de les actuacions destacades del mandat: la instal·lació de plaques fotovoltaiques a diferents centres educatius i edificis municipals. L’escola Sant Josep serà el primer centre en què es munti un sistema d’energia solar que permetrà estalviar consum elèctric i diners, i que a més reduirà les emissions de CO₂. Aquests dies personal tècnic municipal i de l’empresa instal·ladora han inspeccionat la teulada del centre i ja s’ha planificat l’actuació. Les obres començaran al juliol, aprofitant que no hi haurà classes per les vacances d’estiu.

Les plaques fotovoltaiques a la coberta de l’edifici compensaran l’energia consumida per l’escola i el sobrant, en cas d’existir, servirà per abastir d’energia la resta d’edificis municipals.

 

Energia equivalent a 35 llars l’any

Les plaques de l’escola Sant Josep tindran una potència de 95,16 kWp i permetran generar una energia de 124.041 kWh/any, que és l’equivalent al consum de 35 llars i que suposarà un estalvi de 31 tones de C02. Les obres, amb un import total de 96.671 euros (IVA inclòs), es financen amb recursos de l’AMB (un 60%) i dels Fons FEDER europeus (40%).

 

Reordenar la despesa

Aquestes actuacions alhora serviran per reordenar la despesa i facilitar el benestar de la ciutadania. L’estalvi en la factura d’electricitat permetrà destinar diners a despesa social i d’increment del nivell de vida dels vicentins i les vicentines. El regidor de Serveis Municipals, Xavi Gómez, destaca el “paper clau” que juguen les energies renovables en el segle XXI: “Amb aquestes inversions no només contribuïm a tenir un planeta més net; també aprofitem millor els recursos econòmics del municipi, que ara es podran destinar a despeses socials i ajuts per a les famílies, per exemple”.

 

Més plaques: Pla de Sostenibilitat Ambiental i ESCO SOLAR

Amb una altra línia d’ajudes, les provinents del Pla de Sostenibilitat Ambiental de l’AMB, s’abordarà la instal·lació de més plaques fotovoltaiques al magatzem municipal i a les escoles Joan Juncadella, Sant Antoni i La Guàrdia. El pressupost és de 464.982 € i les obres es preveuen enllestir abans que acabi 2024.

Igual que a l’escola Sant Josep, la instal·lació suposarà diversos beneficis:

  • L’energia produïda serà pel propi edifici o d’altres instal·lacions
  • L’energia sobrant es podrà vendre a la xarxa
  • Hi haurà descomptes a la factura de la llum

Finalment, amb una tercera línia d’ajudes, la del conveni entre la companyia ESCO SOLAR, l’AMB i l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, també s’instal·laran plaques a l’escola Sant Jordi i a la Pista Municipal Francesc Macià. Les obres tenen un import total de 195.487 euros (IVA inclòs).

Amb la instal·lació de totes les plaques fotovoltaiques es contribuirà a assolir els objectius de desenvolupament sostenible següents:

  • Assolir un mínim del 30% d’energies renovables el 2030
  • Millorar les zones verdes i la qualitat de l’aire

 

El PAM i l’Agenda Urbana Local

La instal·lació de plaques fotovoltaiques és una de les actuacions destacades de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i així es recull en diferents documents estratègics per garantir el futur sostenible de la ciutat, com ara el Pla d’Actuació Municipal 2023-2027 i l’Agenda Urbana Local 2030-2050. Aquests documents municipals, alhora, s’alineen amb altres d’àmbit estatal i continental, com l’Agenda Urbana Espanyola i l’Europea. I tots s’alineen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) promoguts per les Nacions Unides en un full de ruta comú per frenar la degradació del planeta.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

També entra en funcionament una altra electrolinera, la del carrer d’Àngel Guimerà. A més, recentment l’AMB ha millorat el punt situat al Molí dels Frares i en funcionament des del 2015.

Article

La nova instal·lació, sumada al motor de cogeneració, permetrà estalviar uns 603.261 kWh.

Notícia

La instal·lació, ubicada en una superfície de 10.000 metres quadrats del polígon industrial La Gavarra, tindrà una potència de 1.002,8 kW pic (potència màxima) i generarà, mitjançant prop de 2.200 panells, 1.454 MWh anuals d’energia verda. Amb aquesta actuació, es preveu un estalvi de 700 tones d’emissions de CO2 a l’any. L’energia generada es destinarà a la xarxa de la distribuïdora municipal.

Butlletí