Sant Miquel del Fai reobrirà al públic el dissabte 15 d’abril

17/03/2023 - 12:23

Sant Miquel del Fai i el seu paratge de coves, estanyols i salts d'aigua és l'indret més emblemàtic de l’Espai Natural del Cingles de Bertí, que inclou un conjunt de cingleres i relleus escarpats que separen la depressió del Vallès i l'altiplà del Moianès.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha anunciat, en una visita de final d’obres a l'Espai Natural de Sant Miquel del Fai, que el recinte es reobrirà al públic el dissabte 15 d’abril. Marín ha estat acompanyada per l'alcaldessa de Sant Feliu de Codines, Mercè Serratacó; l’alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano; el primer tinent d'alcalde de Sant Quirze Safaja, Lluís Piella; i el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero.

Núria Marín ha recalcat que «obrim a partir de ja, però ho fem ordenadament, amb entrades controlades i amb la màxima seguretat», una reobertura que es fa recuperant «l’espai amb un respecte màxim a l’entorn i a l’evolució climàtica».

La visita pública a Sant Miquel del Fai es recupera després de les obres de condicionament al recinte, que han suposat una inversió de 5.453.624 euros a càrrec de la Diputació de Barcelona. El principal objectiu dels treballs ha estat que els visitants tinguessin les màximes garanties de seguretat en un entorn molt complex geològicament que és, a la vegada, el que li dona caràcter i rellevància. 

 

En aquest sentit, la presidenta de la Diputació ha agraït «als alcaldes, alcaldesses i als consells comarcals la confiança amb la Diputació de Barcelona» i que la reobertura del 15 d’abril permetrà entregar «aquest espai als municipis i a les comarques del territori».

Des de l’adquisició de la finca, l’any 2017, la Diputació de Barcelona ha prioritzat les condicions de seguretat del recinte: 

1. Amb grans intervencions centrades en la protecció dels riscos geològics de despreniments de pedres. Especialment, en l’estabilització de talussos i el sanejament de les cingleres. 

2. Amb la renovació de les baranes i els tancaments de protecció de tot el recinte, amb l’objectiu de garantir la seguretat dels usuaris amb propostes respectuoses amb el patrimoni natural, paisatgístic i històric del recinte. 

3. Amb el condicionament del camí i recorregut interior per recuperar els desperfectes provocats pels aiguats de la tardor de 2018 i del temporal Glòria de 2019, tornant a posar en servei àrees concretes de les balmes a l’entorn del llac. 

4. Amb la reforma de totes les conduccions i instal·lacions de l’enllumenat, per adaptar-les a les normatives de seguretat, sostenibilitat i respecte a l’entorn natural. 

5. Amb la renovació i adequació de les instal·lacions de baixa tensió, per a la seva legalització. 

6. Amb l’adequació de l’aparcament i l’espai d’acollida de visitants, amb actuacions per condicionar l’arribada al recinte i l’espai per a vehicles, i revertir les deficiències d’instal·lacions i pavimentació.  

 

Visita pública

Els visitants podran accedir gratuïtament al recinte a partir del dissabte 15 d’abril. En una primera fase obrirà els caps de setmana i els dies festius i en tres franges horàries: matí (10 a 12h), migdia (12 a 14h) i tarda (14 a 16:30h). 

La visita requerirà reserva prèvia, amb un sistema en línia (parcs.diba.cat/web/cinglesberti) que facilitarà l’entrada gratuïta per accedir al recinte i un codi QR per estacionar si és necessari. 

L’aforament al recinte de Sant Miquel del Fai serà limitat a 200 persones i 85 vehicles; amb la possibilitat que vehicles de mobilitat reduïda puguin accedir fins a la porta del recinte. 

La visita al recinte serà lliure, en un recorregut dissenyat per conèixer 12 punts d’interès del complex, gràcies a la instal·lació d’elements interpretatius amb les característiques més rellevants i l’accés a informació més ampliada. Tots aquests elements faciliten la informació a persones amb capacitats diverses, en la tasca contínua de fer de Sant Miquel del Fai un espai inclusiu i d’accessibilitat universal. 

El recorregut es completa amb un audiovisual i l’exposició “Els cingles de Bertí i Sant Miquel del Fai. Recuperem el nostre patrimoni”, que pretén donar a conèixer el complex i posar en valor el conjunt natural i patrimonial. L’exposició s’adreça a tots els públics i, en especial, a totes els veïns i veïnes dels municipis propers a Sant Miquel del Fai. 

 

El futur Espai Natural del Cingles de Bertí

El recinte de Sant Miquel del Fai s’integra dins el futur Espai Natural del Cingles de Bertí, que s’incorporarà a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona per oferir un espai de visita, gaudi de la natura i turisme sostenible.


 

Relacionats

Acte
02/10/2023 - 10:00
Hall del centre cívic El Rieral
Notícia

El Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) 2023 de la Diputació de Barcelona, que estarà en marxa del 21 de juny al 31 d’agost.

Butlletí